Nyberg: Så slutar allsvenska serierna

, ,

1930-1980 hette nivån under allsvenskan division II. Under åren 1980 till 2007 fick samma serienivå kallas division I. Och sedan 2007 är andra divionens namn allsvenskan. 1950 deltog 120 lag fördelade på 19 olika serier i division II. Säsongen 2017/18 kommer 16 lag spela i en enda serie. Notera även att 1950 fanns 16 stycken ”elitlag”. Idag finns 14. Här syns hur bredden i svenskbandy har försvunnit

För det allsvenska lagen finns det i år två betydelsefulla streck att hålla reda på i tabellen. Kvalstrecket under lag 1 och 2 men också ett väl så viktigt streck som ger lag 1-7 biljett till den kommande superallsvenskan. Lag 8 får kvala och lag 9 och 10 åker ur.
Norra

Den norra gruppen kan man dela in i tre skikt. I det översta skiktet hittar vi Ljusdal som får gälla som seriefavoriter. Ljusdal kunde redan denna säsong ha spelat i elitserien men valde klokt nog att tacka nej. Nu får laget mogna ytterligare ett år och tar sikte på att ta sig upp av egen kraft. Vad som händer i ett sannolikt kommande kval är en annan sak, men att Ljusdal tar sig till kval är säkert. I tabellens topp hittar vi tillsammans med Ljusdal tre ganska jämnstarka klubbar. Falun, Borlänge och UNIK.

Falun bygger sakta vidare på sitt lag och målet långt där framme är att komma tillbaka till elitserien. Utan hall blir det dock svårt för Falun att åter etablera sig i elitseriens finrum. Falu BS tillhör den norra allsvenskans bästa lag – jag tippar att masarna tar sig till kval.
Ingen kan säga att det inte händer något inom Borlängebandyn. Nytt namn – Peace & Love City .…hmm. Flera meriterade nyförvärv har anslutit till klubben, Somalia bandy och drömmar om en hall. På planen har framgångar dock uteblivit de sista åren. Förra säsongen med åttondeplatsen var en besvikelse. I år kommer det sannolikt gå mycket bättre. Inbillar mig att Falun är lite jämnare över säsongen och därför kommer före Borlänge.

UNIK har funnits med i tabelltoppen under flera säsonger. Men till den här säsongen har UNIK tappat bland annat Erik Sundin och Stefan Tranblom. Uppsalalaget har kvaliteter men det räcker inte till kval. UNIK, Falun och Peace & Love City kommer säkert att både ge och ta poäng från varandra och vem som följer hälsingarna till kval är hårfint. Jag tror att Falu BS drar längsta strået och följer Ljusdal till kval.

I seriens mitt finns tre lag. Västanfors, Rättvik och Haparanda. Alla tre har målet att vara topp sju för att få spela ”superallsvenskan” kommande år. IFK Rättvik bygger sakta vidare och ska klara av det utan problem. Haparanda är svårbedömt. Ekonomi, spelare, resor – det finns flera frågetecken kring hemmastarka Haparanda. Norrlandslaget spelar ofta två matcher på sina turnéer söder ut. De borde vara en nackdel för Haparanda som kan vara slitna i söndagsmatcherna. Plantskolan Västanfors tar sjundeplatsen lätt. Västanfors kan vara svårslagna på sin hemmaplan.

I botten på serien finns Gustavsberg, Örebro SK och Nitro/Nora. Jag har svårt att se vilket lag Gustavsbergs IF skulle kunna ha bakom sig i tabellen. Nitro/Nora gjorde bra ifrån sig i fjol men får svårt att greja nytt kontrakt. I Nora finns dock målfarliga Jesper Bryngelsson och nyförvärvet Johan Malmqvist från Villa, tillsammans höjer det Nitro/Noras chanser. Klassiska ÖSK har det jobbigt. Klarade kvalet galant i fjol men försäsongen skvallrar om att det blir lika tungt i år. Kanske kan ÖSK klara sig kvar med kval även denna säsong.
Södra

Den södra serien är om möjligt ännu jämnare än den norra. Som favoriter utnämner jag Nässjö IF. Redan i fjol gjorde smålänningar en bra säsong men föll i kvalet. Framförallt det offensiva spelat var vinnande under förra säsongen. Duktige Viktor Lindqvist petade in hela 53 mål. Jag tror att Nässjö nu är redo att försöka ta sig upp i elitserien. Senast Nässjö var uppe i högsta serien var 2002/03 så nu är det på tiden.

Skarpaste konkurrenterna blir förmodligen Boltic och svårbedömda IFK Kungälv. Att Boltic kommer att tillhöra toppen är ingen vågad gissning. Värmlandslaget känns stabilare än på länge, men något lag för elitserien är inte Boltic ännu. Kungälv har fortfarande mycket elitserierutin i truppen och kommer säkert att göra bra ifrån sig. Men tyvärr påverkar nog den ihåliga ekonomin klubben dras med även spelet på planen. Snubbar på kvallinjen och blir trea.

Efter dessa tre lag finns ett gäng klubbar som alla har kvalitéer men som ändå inte riktigt känns som topplag. Motala, Jönköping, Tranås och Frillesås.

Det har gått några år nu sedan det spelades elitseriebandy på isstadion i Motala. IFK har haft några år då man hamnat en bit ner i tabellen. Nu har man ett tydligare mål och det talas om elitserien igen. Planer på hall finns i staden men kommunen tycks vilja se laget i högsta serien innan man börjar bygga. En aningen svår kombination. Motala får nog vänta några år till på både elitspel och hall…

Jönköping är det allsvenska lag som har den längsta sviten på denna nivå i seriesystemet. Klubben gör nu sin 27:e raka säsong. I början av 2000-talet bytte klubben namn från Järhaga till Jönköping. Under alla dessa år har Jönköping varit ett mittenlag och även denna säsong får nog supportrarna vara beredda på en mittenplacering. Men Jönköping Bandy är så bra att man ska spela i superallsvenskan kommande säsong.

Sydligaste laget i södra serien är intressanta Frillesås BK. Spelande tränaren Mattias Johansson, förra säsongen i Villa, har lyckats skapa ett lag som kan göra livet surt för flera lag i södra allsvenskan. Frillesås kommer inte ha något med toppen att göra men är starka nog att få en fin placering i mitten av serien.
Tranås är ytterlighare ett mittenlag i söder. BoIS har fått behålla förra årets trupp och förstärkt truppen med ytterligare några bra spelare. Smålandslaget känns aning tunt och risken finns att det blir kvalspel som räddar Tranås kvar.
I den nedre delen av serien kan man nog räkna med att hitta Katrineholm, Lidköping och Blåsut.

I den nedre delen av serien hittar vi ett klassiskt bandylag, Katrineholm. Stjärnglansen på Katrineholmsbandyn har dock falnat. Fjolårssäsongen slutade med en fin fjärdeplats för Katrineholm. I år finns risken att laget hamnar betydligt längre ner i tabellen, men kanske är Södermanlänningarna den klubb som kan överraska mest av lagen i kön.
Lidköpings AIK lever i skuggan av Villa på gott och ont. Talanger och framtidspelare plockas av Villa men LAIK får även smulor från storlaget när spelare inte platsar i Villas starka trupp. Årets trupp av Lidköping ser inte ut som någon upplaga som kommer gå till historien. Det kan bli så illa att LAIK åker ur.

Tyvärr för Blåsuts BK är det svårt att se något lag som Vänersborgarna skall kunna ha bakom sig i tabellen. Om Blåsut spelar i allsvenskan kommande säsong är det en bragd.

Svante Nyberg