, ,

IFK söker revansch mot Villa: ”Hörnor blir jätteviktigt”

VÄNERSBORG Dags för ärkerivalerna Vänersborg och Villa att drabba samman igen. Denna gång har möjligen Vänersborg fördel av hemmais och hoppas få revansch för förlusten i Lidköping.
– Men nu måste vi vara med från start för det var vi inte mot Villa borta, säger IFK-anfallaren Mikko Lukkarila.

De högst emotsedda fajterna mellan Vänersborg och Villa har genererat storpublik på senare år. Vid derbyt i Lidköping i början av december kom hela 5 400 (!) personer.

Även nu är intresset skyhögt på förhand inför kvällens drabbning i Arena Vänersborg.
IFK-anfallaren Mikko Lukkarila njuter och kan knappt vänta på att matchen ska dra igång.

– Se vår hemmapublik heja på oss – det kommer bli en häftig match med mycket publik, säger IFK-anfallaren Mikko Lukkarila.

Hemmafansen vill förstås se en revansch för IFK:s nederlag senast mot Villa (4–7).
Den gången låg IFK under med 1–4 efter dryga 28 minuter.
Det försprånget har inte Vänersborg råd att ge Villa igen.

– Vi ska vara med när domaren blåser i pipan. Det var vi inte mot Villa borta, säger Lukkarila och utvecklar sitt resonemang:

– Det är väl första halvlek. Villa var jättebra. Sen i andra var vi nära att komma i kapp. Men i första halvlek måste vi vara med direkt nu.

Med tanke på att Vänersborg traditionellt brukar vara bra på offensiva hörnor så är det ett vapen som kan lossna med tiden. Joakim Hedqvist är bland annat en spelare med ett fruktat skott.

– Det är väl offensiva hörnor som vi har varit dåliga på. Men hoppas vi kan göra något mål på hörna. Hörnor kommer vara jätteviktigt i morgon (läs: idag). Villa har också bra skytte, absolut.

Villa kommer till spel som trea i elitserietabellen. En detalj som inte är att förringa är Villas övertag mot Vänersborg i de senaste årens derbyn i elitserien. Faktum är att Villa inte förlorat mot antagonisten Vänersborg på de senaste åtta mötena lagen emellan i elitseriesammanhang.

– Omedvetet tror jag det gnager mer i dem, än att vi boostar oss med det. Men när vi blir påmind om det så är det ju en trevlig notis, säger Villatränaren Johan Sixtensson.

Det förväntas återigen storpublik. Hur mycket ”boost” tror du det kan ge både er själva och Vänersborg?

– Är otroligt kul med mycket folk och den stämningen som blir. Det sporrar lagen ännu mer att prestera sitt yttersta. Ingen vill torska inför mycket folk.

Villatränaren ser i likhet med mötet i Lidköping framför sig ett Villa som måste se upp med spelare som Sergej Lomanov Jr, Emil Viklund och Joakim Hedqvist.
Men ingen specialbevakning.

– Nej, det blir det inte. Klart vi får se upp med, till exempel deras skytte men i övrigt så försvarar vi oss med hela laget oavsett vem i Vänersborg som stormar fram, säger Sixtensson.

Är det hålla i boll och vara metodiska och attackera i rätt lägen som är utgångspunkten för Villa mot Vänersborg?

– Ja, vårt spel bygger på, oavsett vilka vi möter, att vi har mycket boll och är metodiska. Då brukar vi bli tunga att möta.
Vi har ju några matchvinnare att välja mellan som gärna träder fram också.

Det har även Vänersborg. Potentiella matchvinnare, vilket bäddar för en rysare som alltid vid ett hett derby.

Och läktarkampen då? Mikko Lukkarila passar på att ge en uppmaning till IFK-fansen.

– Vi ska vara bra tillsammans, vi på isen och ni på läktaren. Heja blåvit.

Villatränaren Johan Sixtensson vill inte vara sämre:

– Gör er så högljudda som möjligt och visa vilken publik som är störst och bäst, säger han.

Slutsnackat. Runt niosnåret i kväll får vi se vilket lag som har lyckligast supportrar i vad som lär blir ett nytt superderby.

Mattias Bladh