, ,

Frustrerat VSK letar formen: ”Vi hatar förlora”

VSK är med sin sjunde plats i elitserien en besvikelse så här långt. Vad har hänt med svenska mästarna denna säsong? VSK-anfallaren Simon Jansson tror nu att en topp två-placering blir svårt när grundserien väl summeras.
– Det kommer bli oerhört tufft, absolut, säger Jansson.

När Västerås så sent som i lördags förlorade borta mot Vetlanda (2–4) var det lagets femte förlust på fjorton matcher. Att förlora borta mot smålänningarna är ingen skam men nog hade de flesta satt sina pengar på att svenska mästarna skulle ta två nödvändiga poäng i jakten på topplagen.

– Ja, det må vara så, men vi måste vara mer ödmjuka mot alla lag. Vetlanda är ett bra lag. För att vi ska vinna den matchen måste vi jobba hårt och spela som vi ska, annars förlorar vi som vi gjorde, säger 25-årige Simon Jansson, som totalt gjort elva mål och tretton assist för VSK denna säsong.

– Sen känns det som att det inte riktigt studsar vår väg just nu. Vi skapar rätt många chanser, men får inte in bollen.

VSK tränaren Micke Carlsson gick efteråt ut i medier och menade att laget agerat ”lite lojt”. Simon Jansson instämmer i den kritiken.

– Jadu, det känns som vi blir lite försiktiga när det hackar för oss i vårt spel och då känns vi loja istället för att vi kör med hög fart och bra passningsspel, som vi brukar.

VSK har på sina fjorton matcher gjort 67 mål. Det är betydligt färre än lag som Villa och Sandviken med sina 90 mål framåt. Det är tydligt att grönvitt har svårigheter att göra de där ”enkla” målen just nu.

– Ja, vi har gjort mindre mål än dem. Men det har ju att göra med att vi inte riktigt har det där flytet i både spelet och i avsluten. Jag själv har haft många chanser som jag bommat, som jag borde gjort mål på. Sen gäller det bara att fortsätta jobba hårt så kommer lägena. Handlar om att åka mycket skridskor, fart på benen så kommer bollarna och målen också, säger Simon Jansson.

Det måste ändå vara mentalt jobbigt att det inte lossnar på riktigt?

– Jo, det är frustrerande, men som tur är har vi en bra coach som får oss att tro på det vi gör och att fortsätta jobba ännu hårdare. Vi vet att en säsong är lång och att den går upp och ner.

Tittar vi i tabellen har VSK tre pinnar upp till fjärdeplacerade Edsbyn. En topp fyra-placering som ju är värdefull i en kvartsfinalserie med hemmaplansfördel.
Upp till tvåan Sandviken skiljer det sex poäng – men då har VSK samtidigt en betydligt sämre målskillnad gentemot Saik.
Ettan och tvåan i elitserien får ju en liten fördel med en extra hemmamatch i en eventuell semifinalserie om så skulle krävas.

Realistiskt sett känns en topp två-placering för er långt borta nu?

– Nä, men det kommer bli oerhört tufft, absolut. Men vi vet ju att vi är tillräckligt bra för att slå alla. Så vi tar en match i taget och sen får vi se hur långt det räcker till slut i serien. Men vi tror på oss själva så för oss är ingenting kört.

Ni har haft stora framgångar de senaste två säsongerna. Finns det en mättnadskänsla där?

– Nej, absolut inte. Vi vill vinna lika mycket som alltid. Vi hatar verkligen att förlora men det handlar mer om att vi måste gå tillbaka till grunderna, vad var det som gjorde att vi vann World Cup och så vidare. Vi kämpar och tränar stenhårt varje dag för att vi ska vara så bra som möjligt och vinna varje match.

Kanske lossnar det i nästa match. Då handlar det givetvis om klassiska annandagsbandyn där VSK ställs mot Tillberga i ett riktigt stadsderby.
Simon Jansson längtar lika mycket som de bandyfrälsta ute i landet.

– Ja, verkligen. Vi kommer vara riktigt laddade. Mycket folk, bra tryck och annandagsderby. Och revansch att ta ut sen förra derbyt.

Mattias Bladh