Dokument: De är största derbyt

, , ,

DOKUMENT Från Wikipedia Derby (lagsport): En match mellan två lag som kommer från samma stad. En del derbyn har även ekonomiska, historiska, politiska, religiösa eller sociala förtecken. Uttrycket användes redan på 1800-talet, bl.a 1889 då Widnes Weekly News (den 9 mars) kallar en rugbymatch mellan två lokala lag för ‘the local Derby’.
Varifrån uttrycket kommer är osäkert.
En teori är att det kommer ifrån den engelska hästtävlingen ”The Derby”. Då dessa tävlingar på Epsom Downs kunde dra upp emot en halv miljon åskådare, tros idrottstävlingar där två närbelägna klubbar möts, då många fans från båda klubbarna ansluter till matchen, fått smeknamnet Derby.

Annandagen är derbydagen i svensk bandy.
Få matcher är så efterlängtade och omskrivna som derbymatcher.
Media, spelare, publik och ledare ser fram emot dessa prestigemöten som ofta samlar årets största publik. Det lokala derbyt kan på vissa håll vara minst lika viktigt som hela säsongen.
”Säsongen var skit men vi vann i alla fall derbyt”.

Wikipedias definition kan väl få vidgas lite till att ett bandyderby är två lag från samma landskap eller två närbelägna orter. Låt oss se närmare på några klassiska allsvenska bandyderbyn runt om i Sverige – både några som fortfarande spelas och några som inte längre finns kvar.
När allsvenskan drog igång 1930 möttes AIK och Hammarby i det som kan sägas vara allsvenskan allra första derby. De båda Stockholmslagen möttes i andra omgången och AIK vann med klara 5-1. AIK och Bajen har faktiskt bara spelat ytterligare ett derby 1960, även då vann AIK.

Men sedan allsvenskan började 1930 har otaliga derbymatcher spelats runt om i Sverige. Några lever vidare, andra är förpassade till historien.
Få derbyn är så omtalade som värmlandsderbyt mellan Slottsbrons IF och IF Göta, även kallat ”tomtedansen”. Slottsbron var ”blåtomtarna” och Göta ”rödtomtarna”. Derbyt tog sin början som en årlig träningsmatch i säsongens inledning. Senare blev det en del av seriematcherna. 1947 fanns 7 000 personer på Tingvalla för att se ”tomtedansen”. Göta vann de året med 3-2.

Totalt spelades 27 allsvenska derbyn mellan dessa två klassiska bandylag. Vanligtvis vann hemmalaget. Slottsbron har 13 segrar mot Götas 10. De övriga slutade oavgjort. 1941 möttes de två värmlandslagen i en semifinal där Slottsbron vann både hemma och borta.
Den sista allsvenska tomtedansen spelades 1964/65. Göta vann stort hemma med 5-0 men Slottsbron tog revansch hemma på Strandvallen i slutet av säsongen med 3-0. De två lagen möttes därefter i derbymatcher i lägre divisioner.
År 2000 gick IF Göta samman med Boltic och därmed gick detta klassiska derby i graven för gott.

Vilket är det mest klassiska smålandsderbyt? Ja, om detta kan man tvista. Småland är ett distrikt som haft många bra lag. Nässjö var det första storlaget. Vetlanda är dagens.
Nässjö och Vetlanda har spelat 40 derbymatcher. Det första allsvenska derbyt mellan Nässjö och Vetlanda spelades 1961. Nässjö vann de första sju. Först 1978/79 lyckades Vetlanda besegra Nässjö, men därefter har VBK dominerat totalt med bl.a. 28 raka segrar under en period. Senast de två smålandslagen möttes var säsongen 2002-03. Då vann Vetlanda två av tre derbyn.

I Tranås har det funnits flera bandyklubbar. Tranås SK, AIF och så Bois som bildades först 1941. Det första allsvenska derbyt mellan Nässjö och Bois spelades 1951. Nässjö var storebror redan på den tiden och vann första bataljen med 3-1 trots att Tranås hade hemmafavör. Därefter spelade de två klubbarna nio derbyn innan Tranås äntligen lyckades besegra Nässjö 1965/66, men då vann BoIS säsongens båda matcher. Samma år möttes lagen även i slutspelet där Nässjö åter var starkast.

Dagens mest prestigefyllda derby är förmodligen hälsingebataljen mellan Edsbyn och Bollnäs. Vid andra världskrigets slut möttes de två första gången. Då, 1945, vann Bollnäs med 2-1. Edsbyn fick vänta ända till 1953 innan man lyckades plocka båda poängen och första hemmasegern kom först 1956. Säsongen 67/68 förnedrade Bollnäs ”Byn” genom att vinna på Ön med 7-0.
Under 90-talet och 2000-talets första decennium var Edsbyn överlägset och har ett övertag i den totala statistiken, men de senaste åren är lagen mycket jämna.

Edsbyns publikrekord på 7 458 åskådare är från annandagens möte 2001 med Bollnäs. Ett rekord som lär stå sig då inomhushallen i Edsbyn inte tar in så många åskådare.
Några klubbar har inte haft lika tydliga derbymotståndare. Ett av de lagen är Sandviken som växlat mellan Forsbacka, Skutskärs och Falun.

Ett annat öde kan vara att inte ha någon klubb så nära att de kan kallas derby. Kalix har inte någon motståndare så nära att det kan kallas derby. Broberg i Söderhamn 75 mil bort är närmast.
I Västsverige spelas ett hett derby mellan Villa och Vänersborg. De två möttes för första gången i mitten av 70-talet. Villa har genom åren tagit hem de flesta segrarna men IFK har den största vinsten, 12-1, säsongen 2000/01.

I Västmanland finns två klassiska bandylag. Mästarlaget Västerås SK och 6 mil från Västerås, Västanfors IF. Trots att båda dessa föreningar tidig fanns med i allsvenskan skulle det dröja ända till 1964 innan de drabbade samman i ett allsvenskt derby. Anledingen var att VSK i den gamla serieindelningen vanligtvis sorterade under söderlag och ”Fläkten” som norrlag. Totalt har dessa klubbar spelat 17 derbyn. Att VSK har fördel med 11-6 är kanske inte så överraskande men faktum är att Västerås övertag kommer från de sista sex mötena då VSK varit helt överlägsna. Under 70-talet var det ofta stenhårda bataljer. Särskilt minnesvärd är de tre kvartfinalerna 1971/72 där Västanfors vann den sista och avgörande matchen med 4-2.

Till sist; ännu ett avsomnat derby. Södermanlandsderbyt mellan Katrineholms SK och Hälleforsnäs IF.
Bandyn var stor i Södermanland på 60- och 70-talet.
Ja, även tidigare. Katrineholm räknas som det tidiga 70-talets storlag. Hälleforsnäs IF ”bruketsblå” var brukslaget och ständigt lillebror.
Vid sidan om dessa två fanns även Värmbols GoIF i Katrineholm, men Värmbols sejour i allsvenskan är betydligt kortare än Hälleforsnäs.

KSK och Hälleforsnäs möttes 29 gånger. Första mötet var 1958, det sista säsongen 1980/81. KSK har 18–6–5 på de blå men påfallande många av matcherna var väldigt jämna. Den största segermarginlen hittar man faktiskt från första mötet då KSK vann på bortais med hela 7-2. Hälleforsnäs IF bildades 1925 och har som främsta merit att man tog sig till SM-semifinal 1979. Två år senare gjorde man sin 21:a och sista säsong i allsvenskan. Sommaren 2005 lades verksamheten ned.
En 80-årig epok gick därmed i graven.

Svante Nyberg, Sundborn.