Westh lyrisk över VM-guldet – men kan ha gjort sista matchen: ”Får se”

Illa ute efter första 45. Men en suverän andra halvlek bärgade guldet till Sverige i VM-finalen mot Ryssland.
– Det är helt sjukt, jublar lagkaptenen Andreas Westh.

Festandet kommer nog pågå en bit in på måndagen. Sverige är världsmästare efter att ha vänt 1–3 till seger med 4–3, guldmålet inprickat i minut 91 (!) av Adam Gilljam.

– Bara så jävla rättvist, jublar lagkapten Andreas Westh, 39, näst äldst i landslaget efter Andreas Bergwall (42) men som vanligt en av de allra bästa på isen.

Men såg inte ut som ett guldvinnande spel av Sverige i första halvlek. Det hackade betänkligt och vändningen i andra var i det avseendet imponerande.

Vad sa ni egentligen i paus till varandra?

– Vi skulle ut och köra. Skulle inte fokusera på domsluten som gick emot. Vi är så bra.

Hur rankar då landslagsliberon Andreas Westh detta VM-guldet med sina många år i landslaget?
Det hamnar högt…

– Vet inte, varje guld är speciellt. Vi har varit så bra hela veckan. Vi vänder matchen. Visar på grym mental styrka. Jag rankar det väldigt högt.

Hur ser du på fortsättningen för egen del i landslaget?

– Vet inte. De här matcherna är det man tränar för. Det är helt sjukt. Varje situation på plan kan vara matchavgörande. Vi får se. Formen är hur bra som helst men jag får se vad som händer framåt april. Spelar jag bandy så känns det som att jag kör fullt ut.

Mattias Bladh

Sverige–Ryssland 4–3 (1–3)

Målen: 0–1 (19) Janis Befus, 1–1 (22) Daniel Mossberg, 1–2 (40) Evgeny Ivanushkin, 1–3 (41) Almaz Mirgazov, 2–3 (60) Christoffer Edlund, 3–3 (83) Erik Pettersson, 4–3 Adam Gilljam (90+1).
Utv, Ryssland: 1×10.
Sverige: 1×10.
Publik: 2 888.