, , ,

Bollnäs redo för semifinal: ”En öppen match”

I kväll påbörjas Bollnäs drömmar om en ny SM-final. Men först väntar en knallhård semifinalserie mot Villa – och rond ett spelas på bortais.
– Det är en viktig match, viktigast hittills i år, säger Bollnäs lagkapten Andreas Westh.

Det börjat bli en vana att Bollnäs lirar semifinal mot Villa. För fjärde gången sedan 2011 drabbar laget samman med Lidköpingslaget, som bekant vann elitserien och imponerat stort hittills.

– Ja, vi har stött på varandra ett par gånger nu. Det är som det är. Har man tagit sig till semi så är de bästa kvar, säger Bollnäsliberon Andreas Westh, som förstås har oerhört stor rutin från slutspelssammanhang.

Mycket pekar på lapp-på-luckan på onsdagskvällen i Sparbanken Lidköping arena. Hittills har biljettförsäljningen gått som smör i solen. Över fem tusen på läktarna är inte orealistiskt.

Andreas Westh njuter av läget och erkänner att det börjar kännas i kroppen.
Nu står oerhört mycket på spel och en helt annan anspänning.

– Just nu börjar det väl kännas i både kropp och knopp att det spelas en viktig match i morgon (läs: onsdagen). Lite pirrigt. Laddat upp med Nässjö-Ljusdal…

Ska det vara pirrigt inför en sådan här semifinal?

– Ja, absolut! Det är pirrigt inför varje match för mig. Skulle inte jag känna det, så är det lika bra att lägga av. Men det är ju såklart extra nu. Det är en viktig match. Hittills den viktigaste i år.

Villas hemmafördel blir något för Bollnäs att fundera över. En bortaseger måste tas för att nå en SM-final. Hälsingelaget har en vinst på tolv försök i Lidköping (semifinalserien 2011). Resten nio förluster och två kryss.

– Vi är ju bra. Så det är en öppen match. Givetvis en tuff match men vi ska göra ett försök, säger Andreas Westh.

Å andra sidan har Bollnäs ett bra facit hemma på Sävstaås. Villa har bara tre segrar på ”Åsen” på sina 13 senaste matcher där. Noterbart är likväl att bland dessa förluster kom två i fjärde SM-semifinalmötet 2012 samt i fjol.

– Ja, inget som jag tänker på direkt. Vi är bra på Åsen och just i de två matcherna kommer jag också ihåg att vi lika gärna kunde vunnit. Jämna matcher oftast, säger Westh.

Bollnäs är denna säsong tillspetsat med Patrik Nilsson. Den storvuxne anfallaren har gjort hela 52 mål hittills och är en spelartyp som Bollnäs saknat.

– Vi har ett bra anfallspar i både Mickelsson (Christian) och Nilsson. Och det blir ju en styrka. Viktigt med målgörare.

I Villa finns som bekant en ännu vassare målskytt i form av David Karlsson. ”Davva”, som han kallas i Lidköping, vann elitseriens skytteliga med 56 mål. I övrigt har Villa också en viss Daniel Andersson som vann poängligan (67 poäng) och blir en spelare Bollnäs måste ha koll på.
Men det finns också fler hot…

– Jag tycker Esplund (Johan) gör det riktigt bra såklart. Ligger bakom mycket. Danne är ju en spelare som ligger bakom mycket också, säger Andreas Westh.

Ser du en skillnad i Villas spel gentemot ifjol?

– Svår fråga det där. Ja, jag tycker väl att det kanske skiljer lite grann. Exakt vad är svårt att peka på så här. Men de har kanske fördelat om lite i rollerna.

En sak jag tänkt på är att Villas stjärna Johan Esplund inte öst in poäng men ändå håller laget en hög nivå.

– Esplund ligger bakom det mesta. Han spelar lite annorlunda nu.

Rent spelmässigt – vad blir nycklarna i första semifinalmötet?

– Framförallt att vi jobbar hårt för varandra. Att vi får igång vårt spel med passningar och delaktighet

Blir er fina defensiv något ni kommer prioritera högst på bortaplan?

– Vi försöker alltid ha en bra defensiv. Blir viktigt att det stämmer bra i både offensiven och defensiven. Så klart är det många faktorer som ska klaffa.

Om Bollnäs får det att klaffa kan det bli en kul onsdagskväll för hälsingelaget. Andreas Westh är laddad och är enligt honom själv redo att försöka hindra Villa från målet.

– Tycker väl att jag hållit samma nivå i år som tidigare år. Det känns bra. Sen som försvarare är man ju beroende av hela laget.

Ska bli rätt härligt att dra igång nu, va?

– Ja, det blir underbart att köra igång. Finns bara möjligheter.

Mattias Bladh