,

Del 4: Sirius och Johan Jansson Hydling – artikelserie i fjorton delar

Sonens ord fick Johan Jansson Hydling att satsa ytterligare en säsong. Det tackar Siriussupportrarna för. Den 29-årige försvararen är nämligen en spelare med ett stort klubbhjärta.
– Jag har alltid varit stolt att representera klubben, säger Johan Jansson Hydling till Bandyfeber.

Precis så var det. Siriusprofilen Johan Jansson Hydling aviserade i julas att den innevarande säsongen skulle bli hans sista.
Sonen Alton ville annat.
Han vädjade helt enkelt under våren till sin pappa att fortsätta lira bandy i Sirius.
Det gav resultat.

– Ja, eller han vart ledsen när jag skulle sluta och sa: ”Kör ett år till pappa!” Han gillar att vara med i omklädningsrummet och så. Sen var det väl sambon som tyckte jag var för ung för att sluta, säger Jansson Hydling.

29 år är egentligen ingen ålder för en bandyspelare. Det är 42-årige Andreas Bergwall (fyller 43 den 10 juni, Västerås målvaktsikon, eller Bollnäskaptenen Andreas Westh, 40, bevis på.
Men med tanke på familjelivet och pendlandet från Ljusdal till Uppsala – dryga 26 mil enkel resa – så är situationen lite knepigare.
Trots jämförelsen med nyss nämnda veteraner…

Foto: Anna Westin. Segern är vår. Sirius trotjänare Johan Jansson Hydling sträcker armarna i skyn efter en seger i elitserien.

– (skratt) Ja, absolut mot de gubbarna har man inte mycket att sätta emot. Inte åldern som avgör utan hur livet ser ut. Ljusdal har blivit hem för barnen som är tre och snart sex år gamla. Sonen lirar bandy och fotboll här uppe, har kompisar och ska börja skolan i höst. Dottern börjar komma i ålder för massa kvällsaktiviteter och har en bra förskola. Vi bor i ett fint hus på ett helt fantastiskt område för barnen med kompisar, lekpark och isyta på vintern.

Foto: Anna Westin. Johan Jansson Hydling med sina barn.

Och med de förutsättningarna är bandyn, när det kommer till kritan, inte livsavgörande.

– Det handlar väl mest om att jag börjar närma mig dagen då jag inte tycker det är värt att vara ifrån. Även fast jag brinner för bandyn och Sirius i synnerhet, så kommer det aldrig kunna bli viktigare än att vara en bra far åt mina barn, säger Jansson Hydling.

Du måste verkligen trivas i Sirius med tanke på den här uppoffringen?

– Trivs jättebra. Känner även en stolthet över att få representera min moderförening på elitnivå.

I Sirius är han omåttligt populär och uppskattad av egna supportrarna för sitt uppoffrande spel och trogenhet till klubben. Täcka skott och dra på sig blåmärken är inget som Hydling har något emot.

Foto: Anna Westin. Jansson Hydling och supporterföreningen Västra Sidan har en speciell relation.

– Fina ord om så skulle vara fallet för en del. Jag har ju Sirius som moderklubb, har alltid varit stolt över att få representera klubben och nog varit tydlig med att förmedla det. Sedan kom jag tillbaka till klubben när det var mycket negativt med ekonomi och spelarflykt och så vidare. Det kanske har bidragit, säger Jansson Hydling.

I Sirius tog han sin första skär 1993 och det är hos de blåsvarta 29-åringen spenderat flest säsonger i karriären. Men det har också blivit ett par sejourer i Ljusdal tidigare år.

Foto: Anna Westin. Bandy är roligt. Hydling Jansson och lagkamraterna firar segerns sötma.

– Ja, jag hade tre jättebra och lärorika år när jag flyttade upp vid 19 års ålder. Ljusdal har gett mig massor och jag kommer alltid vara tacksam mot klubben och de människorna runt den som tog hand om mig på ett bra sätt. Har totalt fem säsonger i Ljusdal . Idag har jag faktist ingen relation alls med klubben mer än att min son spelar bandy i LBK. Orten är jag och min familj bosatt i så jag har mycket att vara tacksam för gentemot Ljusdal och LBK, säger Jansson Hydling.

Ljusdal är historia för tillfället och fokus ligger på Sirius. Jansson Hydlings klubbhjärta till Uppsalaklubben går inte ta miste på.

Foto: Anna Westin. Isen kan vara hal. Tur då att Johan Jansson Hydling är mer stadig och gärna hjälper till.

– För mig är Sirius något fint. Klubben och alla människor som genom åren lagt ner sin själv och tid för att jag ska kunna hålla på med det. Jag tycker det är roligt och något jag kort sagt tycker är fint. Känner ett ansvar och engagemang att försöka bidra med det jag kan för att det ska bli så bra som möjligt.

Appropå lite kuriosa, så var Hydlings egen pappa, Lasse Hydling, en fruktad målskytt en gång i tiden. Faktum är att han alltjämt har målrekordet (410) i klubben. Hydling är således ett aktat efternamn i Sirius.
Ni kan vara säkra på att Hydling den yngre har blivit påmind om arvet.
”Hydas grabb” har han hört fler än en gång under karriären.

– Ja, han spelade forward i blåsvart i över tjugo säsonger och gjorde väl en del mål kan man säga. Självklart har man hela tiden sedan man var liten jämförts med honom. Men sedan man vart senior och sadlat om till försvarare själv så har det klingat av lite.

Varför blev du inte anfallare?

– Jag var anfallare i yngre dagar, men var helt krasst för dålig på griller för att räcka till där. Fick bli halv som förstaårssenior för att sedan bli back.

I stället blev det backpositionen och det är en position som ställer stora krav inom bandyn.

Vad skulle du säga att du har för egenskaper som försvarare?

– Skulle väl säga att jag kan läsa spelet rätt bra och stå rätt. Även kunna bidra med att skapa tid för spelare runt omkring mig att göra sina saker. Sedan hoppas jag man bidrar med en gnutta trygghet eftersom man varit med några år.

Johan Jansson Hydling och hans Sirius undvek kvalet den gångna säsongen efter en rysare i slutomgången mot Hammarby.
Även om det inte blev slutspel var Sirius prestation mer än godkänt med tanke på förutsättningarna.

– Absolut. Vi har tagit steg hela tiden de senaste säsongerna. Sen att vi lyckades ta steget att komma tia ifjol var ett viktigt kvitto på att klubben och laget är på rätt väg.

Foto: Anna Westin.

Nästa steg är i så fall slutspelet. Har Sirius vad som krävs i vinter för att nå det målet? Jansson Hydling vill inte ta ut något i förskott. Dock menar han att Sirius har potential att klättra ytterligare i tabellen.

– Jättesvårt att svara på i dagsläget. Vi har fått in bra nyförvärv på rätt positioner men sedan skall allt ramla på plats. Tror på Olles (Gabrielsson, Sirius tränare) ledarskap och att vi kommer att ta ytterligare steg i år mot ifjol, säger Jansson Hydling.

Men ytterligare steg låter så tråkigt – vad säger du om att ni kniper en slutspelsplats?

– Kan låta tråkigt men jag är säker på att vi kommer att ta steg. Men är svårt att sia om hur de andra mitten- och bottenlagen står sig. Vi har inte heller hunnit sätta någon målsättning i gruppen inför säsongen.

När vinterns elitserie drar igång är Johan Jansson Hydling redo för att försöka lyfta Sirius mot högre höjder.
Supporterföreningen Västra Sidan kommer bidra med sitt och Hydling är inte sen att hylla Västra Sidan för stödet genom åren.

– Vad säger man om Västra Sidan? Är väl kanske lätt att säga att man har den bästa supporterklubben. Men jag är helt säker på att vi har det. Stora delar har stått i ur och skur. Allsvenskan eller elitserien har inte spelat någon roll. Grabbarna brinner för stadens lag, gläds extra mycket nu med dem då fotbollen spelar i allsvenskan, säger Jansson Hydling och fortsätter:

– Många i Västra har stått sedan tiden i divison 1. Det är stort för dem att tillsammans med klubben göra den resan. Tillsammans är ett bra ord att sammanfatta supporterskapet i Västra med Sirius som förening. Vi brinner för samma sak.

Mattias Bladh