, ,

Jesper Jonsson tror på stark säsong för Hammarby: ”Tror stenhårt på laget”

Hammarbys mittfältsstjärna Jesper Jonsson ser kommande säsongen som en nystart för klubben. Målet är högre än kvartsfinal efter värvningarna av Christoffer Fagerström och Ilja Grachev.
– Båda kommer tillföra väldigt mycket i vårt spel, säger Jonsson till Bandyfeber.

Egentligen kunde detta vara skrivet om en spelare i Villa. För det var inte långt ifrån att Hammarbystjärnan Jesper Jonsson skrev på för Lidköpingsklubben efter den gångna säsongen. Men han valde till sist att förlänga med Hammarby över ytterligare två säsonger.

– Ja, det var nära. Villa är ett väldigt bra lag och jag fick ett väldigt gott intryck av klubben när jag var på besök. Men till slut kändes det rätt att stanna och jag trivs väldigt bra i Stockholm och i Hammarby och tror stenhårt på det laget vi har, säger Jesper Jonsson.

Jesper Jonssons spelarkarriär har kort sagt gått spikrakt uppåt sedan han lämnade moderföreningen Åby/Tjurheda efter säsongen 2007/08.
Jesper öser beröm över klubben som fostrat honom, som naturligtvis har en del i den spelare han blivit.

– Den tiden minns jag mycket väl. Det är en förening som ligger mig varmt om hjärtat. En grym förening med många hårt ideellt arbetande eldsjälar. Finns många duktiga ledare också vilka jag har mycket att tacka för. Det fanns gott om istider, så man kunde träna så mycket man ville på vintern. Åby har fått fram många duktiga spelare senaste åren och det kommer snart finnas flera i elitserien tror jag. Även kul att de har satsat på slutet och lyckats ta sig upp i superallsvenskan.

Fem säsonger i Vetlanda. Jesper Jonsson hade en stark utvecklingskurva under sina år hos smålänningarna.

Flyttlasset gick sedan till Vetlanda. Säsongen 2009/10 blev han bofast i A-laget och bidrog med många poäng. 2012 var han högst delaktig i att Vetlanda höll sig kvar i elitserien.
Totalt blev det fem säsonger hos de gulsvarta.

– Det var väldigt bra säsonger. Lyckades vinna U20-guld sista året som junior. I seniorlaget fick jag mycket ansvar tidigt då de var stor rotation bland spelare under några säsonger. Många från vårt juniorlag tog klivet upp samtidigt i seniorlaget. Det var väldigt lärorikt med två avklarade kval och jag kände att jag tog väldigt stora kliv under de säsongerna. Det var fem väldigt fina säsonger, säger Jonsson.

Det var inte konstigt att andra klubbar fick upp ögonen för Jesper Jonsson. Allra mest högg Hammarby och inför säsongen 2013/14 valde han att gå till Stockholmsklubben då han tyckte det ”gått i stå” i Vetlanda.

– Det var så det kändes då. Jag kände att jag behövde något nytt både socialt och bandymässigt och när Magnus (Brodén) och Hammarby hörde av sig kändes det rätt. Det var ett tufft beslut men jag är glad att tog det.

Med facit i hand var det ett bra beslut. Jesper Jonsson trodde stenhårt på att han skulle ta en plats i startelvan vilket också skedde. Ingen flytt för att se och lära. Långt ifrån.

– Ja, det är klart jag trodde på det. Annars hade jag aldrig flyttat. Ja, jag tycker att jag har utvecklats, men känner att jag kan utveckla många saker och framförallt kanske att hålla en högre nivå under större delar av säsongen, säger han.

14 mål och 21 assist förra säsongen. Vad säger du om din egen poängskörd?

– Min egna poängskörd är jag inte speciellt nöjd med. Bör och borde ha gjort fler poäng förra säsongen. Men fick inte riktigt till det i avsluten och liknande. Sen kommer hälften av assistpoängen från hörninslag gissar jag. Så det får jag tacka våra skyttar för.

Hammarby åkte ut i kvartsfinal i fjol när Bollnäs blev för svårt. Jesper Jonsson menar att hälsingelaget var vassare i det avgörande momenten.

Foto: Stéfan Bertolotti. Bollnäs för svårt. Här syns Jesper Jonsson i fjärde kvartsfinalmötet mot Bollnäs i vintras. Matchen slutade med förlust och därmed var det slutspelat för säsongen.

– Det var jämna matcher tycker jag, men de hade lite mer spets och var hetare när det skulle avgöras. Det gäller att ta chanserna när de ges och det var Bollnäs bättre på i matchserien.

Hammarby gick dock segrande ur första ronden där det, lite överraskande, blev 3–2 på Sävstaås.

– Vi visste att vi kunde vinna så var inte oväntat tycker jag. Den matchen gjorde vi mål på de chanser vi fick och gav oss en bra inledning på serien. Tyvärr kunde vi inte genomföra resten av serien på samma sätt.

Jakten på en ännu vassare prestation 2017/18 sker med två nya profilnamn. Under silly season har Hammarby värvat Ilja Grachev (Baikal Energy) och Christoffer Fagerström (Neftyanik). In har också Stefan Karlsson (senast tränare i IFK Vänersborg) kommit i rollen som sportchef.

– Känns som en väldigt bra silly, fått behålla nästan hela laget samt förstärkt med bra spelare och Stefan Karlsson som sportchef, säger Jonsson.

Vad får ni i värvningarna av Ilja Grachev och Christoffer Fagerström?

– Vi får två sköna grabbar som kommer bidra mycket både vid sidan av isen och på isen. ”Fagers” styrka sitter väl i hans fart och skott. Med den säsongen han gjorde i Ryssland så har han säkert tagit flera kliv i sitt spel mot tidigare år i elitserien. Han gjorde mycket mål också. Ilja är en spelare med bra klubba och blick. Tror att båda kommer tillföra väldigt mycket i vårt spel.

Vad har du själv för målsättning i vinter?

– Jag hoppas kunna utvecklas ytterligare och vara som bäst när det gäller. Som jag sagt innan tror jag på oss och hoppas att vi kommer spela längre den här säsongen än förra.

Vilket lag ser du som starkast på papperet just nu?

– Jag skulle säga Sandviken, även om de tappar framförallt Erik Pettersson (Jenisej) så får de in två av världens bästa spelare i Berlin (Daniel) och Säfström (Erik). Så säger Saik på den.

Men Hammarby räds inte Saik?

– Nej, vi kan slå alla lag.

Återstår att se hur det blir med den saken. Hammarby blir att räkna med. Den saken är säker.

Mattias Bladh