Bladh: Snack om kultur, portfölj och termos räcker inte

,

KRÖNIKA Över 120 000 sidvisningar i månaden på Bandyfeber.com. Över 100 000 personer har nåtts på en vecka (!) på Facebook. Inte illa pinkat. Tvärtom, det är mycket bra pinkat.

Det är er förtjänst. Utan er läsare så är Bandyfeber ingenting. Det har jag sagt förut och det gäller förstås ännu. En text, video eller annat visuellt görs för något syfte och i mitt syfte är det till er.
Ni som vill läsa om den hotade bandyn, som är en fotnot sedan länge i medier.

Men jag är ändå djupt oroad över att det skrivs så lite om bandyn i riksmedier som har chansen att nå en stor publik. Kvällspressen intresserar sig inte för elitserien. SVT intresserar sig inte för elitserien. Och då betalar vi ändå Public service-avgift.
Okej, det tas lite stickprov här och där men det är mest provocerande.

Kanal 5 och Eurosport skiter egentligen i bandy-VM men tur att de i alla fall sände när SVT eller annan stor drake inte vill ta i det med tång.
Faktum är att det är säkert lönlöst för stora aktörer att sända bandy.
De tjänar inga pengar på det.
Inte värt att dra igång en stor karavan för bandy.
Money talks, antar jag.

Vad har vi egentligen kvar? Ett litet, väl avgränsat flöde som ytterst få ens vet existerar sett till hela Sverige,
En del lokaltidningar gör det fantastiskt. Nya Lidköpings-Tidningen gör det bra men behandlar naturligtvis enbart Villa. Vetlanda-Posten gör det också bra. Finns fler exempel.

Men det är för dåligt även inom lokalpressen när de skriver, eller inte skriver, om ”sitt” lag. Jag tror det är en god väg att gå, om än väl naivt, att diverse sportchefer runt om på våra lokala och regionala tidningar försöker ge bandyn en bättre skjuts. Vi lever dock i ett klicksamhälle och ska bandyn vara intressant för en bred massa är det, tyvärr, andra infallsvinklar än själva sporten och matcherna i sig.

Någonstans känner jag att Bandyfeber har ett ideologiskt ansvar att försöka ta tillbaka mer av det intresse som sporten förtjänar. Bandyfeber gör sitt bästa men det är en (!) fast ”anställd” person, nämligen jag.
Och fantastiskt fina bidrag ibland av Stefan Wikström och Svante Nyberg.
Finns ingen anledning att inte fortsätta hela säsongen ut.
Det är ni värda allihop.

Nästa säsong? Jag vet inte. Det är tungt och det är väl ett ont omen när inte ens tung besökarstatistik och sidvisningar inte har generat annonsörer värt namnet.

Som en bekant sa: ”Ja, du det är svårt. Bandyn håller på att dö. Ingen skriver om den eller sänder i TV-kanalerna
Ingen kan synas längre. Vi som gillar det ser ju bara spelet, inte reklamen
Måste finna någon bra grej av bandyn
Vad annat är intressant?”

Ett resonemang som har sina poänger. Jag och förmodligen du som läser detta tillhör en liten skara individer. Bandyn och spelet, historien, det spelmässiga, profilerna, Bempa och … ja, ni fattar.
Men det räcker inte för vi styrs tyvärr av kommersiella krafter.
Bandy är kultur men kultur har alltid fått slita för sitt levebröd.

Vad är nästa steg för att få tillbaka det stora intresset? Nu talar jag inte om bandy-VM. Jag talar om elitserien och lägre divisioner. Undantaget Villa är intresset för elitserien rentav skämskudde åskådarmässigt. Vad driver folk från arenorna? Vad är det med bandy som är så ointresssant numera?
Det är frågor som föreningarna och förbundet, ja alla som har ett ansvar att marknadsföra sporten.

Snack om kultur, portfölj, termos och andra referenser till svunnen tid (där intresset var större) räcker inte på långa vägar om vi ska nå den breda massan och få fler intresserade av bandyn för vad det är: En professionell idrott på högsta nivå.

3 Kommentarer
 1. Zeke Warg
  Zeke Warg says:

  Mattias… Jag förstår din poäng och det är ett stort problem med att bandy inte alls får plats i tv när det på samma gång visas så ohyggliga mängder skidsport såväl på längden med eller utan vapen som utför i alla dess olika former.

  Samtidigt så har vi bandyfans de två senaste åren fått Bandypuls och Bandyplay (som du båda undviker att nämna i din krönika) som är de två enskilt största mediala satsningarna på sporten bandy sedan tidernas begynnelse. Undantaget fotboll och bandy är väl idag bandy den enda(?) sport som gett sina fans möjlighet att se ALLA matcher live. Lägg sedan till diverse bloggar/hemsidor, till exempel din egen, så skulle jag säga att bandyn aldrig har varit större rent medialt. Trots allt.

  Publiken då… Är det egentligen så dåliga siffror vi har på arenorna? I alla fall i elitserien. Fotboll och hockey är naturligtvis i en helt egen liga men efter det så står sig väl ändå bandy mycket väl mot de andra sporterna i publikintresse. Visst siffrorna var högre i vissa orter för några år sedan, inte minst i Hälsingland, men å andra sidan var de då betydligt lägre i de mer södra regionerna av Sverige som har mer publik idag. Så totalen håller sig nog ganska konstant.

  Men visst finns det stora utmaningar för bandyn. Att det är en mycket liten sport bevisas väl inte minst av resultaten i kvartsfinalerna i VM nyligen. De bristande publiksiffrorna då ”skyller” jag helt och hållet på biljettpriserna som inte var annat än rent horribla. Steget mellan elitserie och de lägre serierna är också ohyggligt stort, det gör att bandyn har en väldigt liten bredd vilket också i sin tur gör att publiksiffror och intresse i lägre serier i de flesta fall är ytterst begränsat.

  Kanske är det så enkelt som att bandyns utmaning ligger i att klubbarna måste få mycket bättre fungerande ungdomssatsningar. Påfyllningen kommer i sanning underifrån både när det gäller bredden på antalet lag och spelare men också på läktarna av precis samma anledning. Du går och ser grannens grabb spela helt enkelt…

  Ryktena om bandyns död i såväl media som på arenorna tycker jag är lite väl överdriven… Framtiden är definitivt inte lika nattsvart som du gör gällande. I alla fall om du frågar mig.

  • Redaktionen
   Redaktionen says:

   Zeke: Tack för kommentaren! Vi får återkomma i ämnet. Du har intressanta synpunkter.

   Vänligen,

   Mattias Bladh

 2. Åke L'Estrade
  Åke L'Estrade says:

  Något som jag tycker kan förändras i våra ishallar är målburarna, som står i ”skugga” framför trista väggar tätt bakom. Det ser oproffsigt ut, och när det blir mål känns det som antiklimax i och med att man knappt ser något. Jag föreslår att målburarna och målområdet får en förstärkt belysning med spotlights, samtidigt bör väggarna bakom görs attraktivare och ljusare. Dessa åtgärder gör att burarna framträder tydligare och att målområdet, där så mycket händer, blir en ”het” yta. En ytterligare förbättring är att precis som i hockyn låta ett ljussken markera målen. Dessa åtgärder kanske inte lyfter bandyn, men förhoppningsvis blir det trevligare för publiken och kanske även för spelarna.

Kommentering är stängd.