Nyberg: Färgerna på ditt lags matchställ – var har det sitt ursprung?

, ,

KRÖNIKA På tåget mellan huvudstaden och Dalarna ser jag en man i grönvit halsduk.
Bajen eller VSK tänker jag.
En släpig västmanländsk dialekt avslöjar snart att mannen är från Västerås.
Klubbfärgen – har den någon betydelse? Kanske inte för spelet på planen, men för den sanna
supportern är det ofta självklart att bära, mössa, halsduk eller kanske tröja, i sitt lags färger vid
match. Färgen hör till klubben historia och identitet. Att en förening skulle byta eller överge sin klubbfärg är näst intill omöjligt.

Varför spelar ditt lag i den färg det gör? Klubbfärgernas historia är ofta mycket svårt att klargöra. Oftast är det nog tillfälligheter eller kanske någon form av anknyting till orten som är orsak till tröjornas färg. Klubbmärkets färger kan ha betydelse men föreningens emblem är inte sällan skapat senare.

När bandyn var ung, var matchställ inte alltid identiska. ”Ta på dig en blå tröja och kom ned till
isen”, kunde orden vara. Tids nog fick den blå tröjan ett fastsytt klubbmärke och snart fanns
klubbtröjor i samma färgnyans med klubbemblem. Rött och blått var ursprungligen det vanligaste färgerna.

Vad som gjorde att en klubb fick rött och en annan blått kunde vara slumpartade händelser. Vita tröjor blev lätt smutsiga och valdes sällan som matchtröja.

Idag spelar en del klubbar i vit tröja på bortaplan. Men av de 30 klubbar som finns i elitserien och allsvenskan tror jag bara Tranås har vitt matchställ på hemmaplan.

I den tidiga idrottsrörelsen bildades massor av föreningar och det fanns inte sällan både tre och
fyra klubbar som spelade bandy i en mellanstor svensk stad.

När blått och rött var upptaget, fick man välja andra färger. De flesta matcher spelades mot
klubbar i närområdet, då var det mest praktiskt att välja en färg som inte någon lokalkonkurrent
hade. Kanske är Vetlandas och Brobergs gula tröjor resultatet av att det fanns klubbar i närheten som spelade i rött eller blått.

IFK klubbarna är hela 168 stycken i Sverige och har ofta haft många idrotter på programmet i
samma förening. Kamratklubbarna har vanligtvis spelat i blått och vitt. Så gör både Motala och
Vänersborg som idag är elitseriens två IFK klubbar.

Men undantag finns. IFK Kungälv spelar i
blått och rött. Det gjorde även den avsomnade bandysektionen i IFK Wreta Kloster. IFK Kalix spelade i rött och vitt.

Grönt är en ganska ovanlig klubbfärg men i elitserien finns den på både Västerås, Hammarbys och Frillesås matchtröjor. Hammarby lär ha fått sin grönvita färg redan 1889 då roddsektionen i klubben valde grönt och vitt som klubbens framtida färg.

Att Västerås är gurkstaden är välkänt
och då passar den gröna färgen bra för VSK.
Svart är sorgens färg – kanske förklarar det att den svarta färgen är en ovanlig klubbfärg.

Att Sandviken spelar i svart kan möjligen förklaras av att klubben alltid varit så tätt förknippat med den lokala stålindustrin. Svart passar stålmännen från Sandviken. Under 70-talet spelade SAIK med gula hjälmar och gula byxor. Nu blandas det svarta med vitt.

När tittar på äldre matchtröjor kan man se att utformingen har förändrats genom årtiondena. Om en klubb har två färger kan betoningen på en kulör väga över under en period för att sedan ändras. De svarta inslagen på Sirius blå-svarta tröja har växlat. Att Bollnäs spelar i orange vet vi men de blå inslagen har periodvis varit mer eller mindre.

Har man två färger som t.ex. Motala så är det ju ä självklart att någon av färgerna dominerar.
Edsbyn med röda tröjor lär ha spelat i vitt när klubben var ung. Falun hade ursprungligen en
brunaktig tröja som likande koppar.

Tre färger är svåra att hitta på bandyplanen. Rosa, lila och brunt. Men om det inte redan finns så dröjer det nog inte länge förr än vi får se ett lag i rosa. På fotbollsplanen är randiga tröjor vanligt, men på bandyplanen är det vanligare med vertikala ränder. Lodräta ränder är ganska sällsynt. Sirius är ett undantag, men fler finns givetvis fler.

Till matchstället hör givetvis även byxor, strumpor och hjälm. Varianterna kan självklart växla men att strumpor och tröja är samma färg är praxis. Att klubbmärket lyfts fram allt mer värmer på läktaren.
Vet du något om din klubbfärgs historia ? Kommentera gärna!

Svante Nyberg

4 Kommentarer
 1. Fredrik Brorsson
  Fredrik Brorsson says:

  Historien bakom ”Flammorna”

  Nedan skrev jag 2008. /Knubbe

  I slutet av nittiotalet var det dåvarande tränaren Jonas Josefsson och lagledaren Eric Linder som satt och pratade om att det hade varit kul om man kunde ta fram en ny design på tröjorna. Under en lång tid hade tröjorna varit gröna med gula detaljer. I början var det tänkt att ha en design som motsvarar det Kroatiska landslaget i fotboll, fast i grön-svart schackrutemönster istället för röd-vitt. Detta alternativ lades dock åt sidan och istället växte eldsflammamönstret fram som den nya och revolutionerande idén. Tekniken för att kunna framställa detta var helt ny och Frillesås var det första laget, oavsett idrott, som fick möjlighet att få tillgång till detta. Själva tekniken gick ut på att man hade en vanlig vit matchtröja som man sedan sprutmålade med de olika färgerna som man ville ha. Själva mönstret var gjort i ett dataprogram som man sedan bara förde över till den dataprogramerade målningmaskinen och vips så hade flammorna på dräkterna fötts. Det som var det exklusiva för Frillesås var att normalt så ingick det tre färger men på den tiden var Stockens Grönsaker en av dräktsponsorerna, och man skulle ju naturligtvis ha med sina morötter på tröjan. Således tillkom det orange som en färg vilket gjorde att priset inte blev det billigaste direkt.

  Något år senare hade en snarlik design hittat till Stockholm och närmare bestämt till Djurgården Hockey. Detta skedde, enligt lite lösa rykten, genom sportkedjan Stadium som då var sponsor till ishockeylaget och hade troligen fått nys om designen genom Frillesås dåvarande tränare Michael Hillström som arbetade hos sportkedjan. Frillesås hade försökt att skydda grunddesignen men med tanke på hur mycket det skulle kosta ansåg man att det inte var värt kostnaden.
  En annan sak som Frillesås också var väldigt tidig med var att ha namn på matchtröjorna. Det kom i samma veva som flam-tröjorna men på grund av kostnadsskäl så försvann detta några år senare. Inför i år så har det blivit en av regeländringarna i elitserien att lagen ska ha namnade tröjor och troligen kommer detta att gälla i allsvenskan inom något eller några år. Om det blir namn eller inte på årets matchställ får vi återkomma till framöver.

  Ett som är säkert är i alla fall att vi kommer att fortsätta att få se våra Flammor glida över isen iklädda en tröja som fortfarande är unik i idrottssverige.

 2. IFK Kungälv
  IFK Kungälv says:

  IFK Kungälvs val till rött, var att man spelade utomhus och att dimman gjorde det svårt att se den vita tröjan. Man spelade då på naturisen Valbergsdammen i Kungälv.

Kommentering är stängd.