ANNONS: Bandy kan bli mer populärt genom betting

Bandy kan bli mer populärt inom betting

Från och med den 1:a januari 2019 kommer det att bli stora förändringar i Sveriges idrottsvärld. Vi har fram till nu haft ett spelmonopol i landet och det är enbart de statligt ägda företagen Svenska Spel och ATG som kunnat erbjuda spel för pengar. Trots det har det funnits många olika spelbolag som riktat sig mot svenska spelare och erbjudit spel på olika sporter. Dessa företag har haft en fysisk närvaro i ett land där spel för pengar är lagligt, som till exempel Malta, men deras huvudsakliga målgrupp har trots det varit svenskar. Detta har varit möjligt på grund av lagen om fri rörlighet inom EU.

Det nya licenssystemet

När spelmonopolet tas bort kommer det istället att finnas ett licenssystem och alla olicensierade spel i Sverige kommer då att kriminaliseras. Myndigheterna räknar med att mellan 50 till 70 aktörer kommer att ansöka om licenser vilket bidrar med ökade skatteintäkter för den svenska staten, fler arbetstillfällen, samt även ett lyft för svensk idrott. Företag med svensk licens kommer exempelvis att kunna erbjuda fler odds på lokala ligor. Idag sponsras bandy och liknande sporter främst av Svenska Spel, men när fler aktörer får sponsra ett bandylag lagligt finns det en stor chans att många kommer att göra just det. Bandy kan då få mer ekonomiskt stöd, ett större publikintresse och mer publicitet. Många som är positiva till spelreformen menar att idrottsrörelsen inte behöver känna samma oro inför framtiden eftersom det går att få mer pengar med privata spelbolag som sponsorer.

Att locka sponsorer är mycket viktigt om man vill försäkra att en förening eller hela sporten överlever. Det kan man inte bara se inom bandy, utan även inom andra liknande sporter som innebandy. Svenska Innebandyförbundet jobbar hårt för att sända sporten live och de har nyligen fått en ny partner för TV-sändningar, Discovery Networks. Förbundet har även slutit ett avtal för Allsvenskan Herr och det gäller webbsändningar där samtliga matcher kommer att sändas. Intresset för Allsvenskan har nämligen ökat de senaste säsongerna och därför vill förbundet bygga upp allsvenskan som en produkt över hela landet. Samtliga matcher på herrsidan kommer att produceras och förhoppningen är att öka intresset för sporten. Innebandy är en av de sporter som fortsätter att växa i popularitet och rekordmånga svenskar ser olika innebandymatcher på TV.

Bandy måste bli mer populärt för att överleva

Bandy är dessvärre en sport som inte växer lika mycket och många är rädda att sporten håller på att dö ut. Populariteten har minskat och det finns allt färre bandyklubbar i landet. Det är viktigt med livesändningar för att öka allmänhetens intresse för bandy och inte bara när det kommer till TV. Många som spelar på odds tycker att spelen är roligare när de har en insats i resultaten eftersom det bidrar till spänningen i spelet. Det senaste inom betting och vad som troligtvis kommer att erbjudas på svenska webbplatser för vadslagning är live-odds, eller in-play som det också kallas. Den här typen av odds gör det möjligt att satsa medan matchen redan är igång. Om fler privata spelbolag kan erbjuda den här typen av odds på bandy finns det en chans att intresset för sporten ökar.

En något oviss framtid

Alla är dock inte lika positiva till det nya licenssystemet. Att stora lag och idrotter kommer att gynnas av reformen är ganska klart, men vissa är tveksamma på hur det kommer att bli för mindre idrotter som exempelvis bandy. När det kommer till privatägda bolag kan det nämligen finnas en risk att det enbart är stora lag och sporter som får ta del av sponsringar.

Dessutom är det vanligt att en stor del av mindre idrottsföreningars inkomster kommer från försäljning av lotter. Eftersom alla aktörer som säljer spel för pengar, inklusive små föreningar, måste ansöka om licens och skatta för inkomsten kan det bli svårt att få in tillräckligt med pengar. Små föreningar kan då behöva höja sina avgifter för medlemskap eller träning som kompensation. Dessutom tillkommer administrationsarbete när allting måste redovisas. Hur det kommer bli återstår att se, men att det är en spännande tid framöver för idrottssverige är en sak som är säker.

Annons: Detta är en annons från vår partner och inte skriven av Bandyfebers redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.