ANNONS: Strategier för att hantera förluster inom bandy

ANNONS Oavsett om du är ett bandyfan som från läktaren följer de senaste matcherna med spänning eller själv spelar är du troligen medveten om att kroppen är bandyspelarens främsta verktyg. En bra bandyspelare måste vara i god fysisk form och kunna jonglera flera saker samtidigt såsom bra reflexer, balans, acceleration, uppbromsningar och så vidare. Fysisk träning bör kombineras med konditionsträning och styrketräning för att skapa de bästa förutsättningarna för prestation på plan.

Träning eller hobby = positiva hälsofördelar

 

 

Likväl är de flesta bekanta med de fysiska och mentala effekter som följer av att aktivera sig fysiskt i form av träning och idrott eller att engagera sig i en hobby av något slag oavsett om det rör sig om släktforskning eller pokerspel i sällskap av vänner. I boken Hjärnstark delar överläkare i psykiatri och tillika författaren Anders Hansen med sig av åtskilliga studier och forskning som visar de positiva effekter som så pass enkel träning som en rask promenad kan ha på hjärnan.

Enligt Hansen finns det mekanismer i vår hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Träning känns helt enkelt bra, inte minst på grund av signalsubstanserna serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfin som frigörs i hjärnan när man är fysiskt aktiv och vars effekt känns av redan inom fem till tio minuter efter ett avslutat träningspass och håller i sig ett par timmar därefter. På så vis är god mental och fysisk hälsa inte på något vis ett slumpartat roulettespel utan i allra högsta grad något som individen själv kan och bör påverka.

Lär dig att förlora med rätt strategier

Med ovanstående sagt spelar även andra variabler och faktorer in i hur bra eller dåligt det går på bandyplanen. Enligt vår uppfattning är en av de viktigaste egenskaperna för en bra bandyspelare förmågan att hantera förluster och motgångar när han eller hon förlorar en match eller inte lyckas uppnå de fysiska resultat han eller hon kämpat för. Även om idrott och träning är självaste definitionen av fysisk verksamhet styrs de i allra högsta grad av psykologiska aspekter – i likhet med exempelvis poker där du måste lära dig att behärska ditt sinne och det mentala spelet för att kunna uppnå framgångsrika resultat vid pokerbordet.

Det finns många pokerstrategier som man enkelt kan tillämpa för bättre prestanda på bandyplan när saker och ting inte går ens väg. Det kan exempelvis vara fördelaktigt, särskilt som nybörjare, att vara medveten om, och till och med ställa in sig på, att man kommer att förlora en del. Oavsett om det gäller Texas holdem eller bandy är det avgörande att ha i åtanke att vinster är långsiktiga projekt som kräver att man spelar åtskilliga pokerhänder eller bandymatcher innan man blir expert. Vidare kommer oddsen inte alltid att vara till din fördel. Vissa dagar har man en kämpaglöd, styrka och motivation av sällan skådat slag medan man andra dagar knappt orkar ta sig upp ur sängen, än mindre spela explosivt på plan eller upprätthålla ett skickligt pokerface.

Det viktiga är att inte låta sig nedslås utan snarare se det som en del av processen i att bli en skicklig spelare. Ett annat användbart tips från pokervärlden är att ha tålamod i stunder då pokaler och hyllningar lyser med sin frånvaro. I detta avseende sägs den kända basketspelaren Michael Jordan ha sagt: ”Jag har missat över 9000 skott under min spelarkarriär. Jag har förlorat närmare 300 matcher. 26 gånger har jag fått förtroendet att sätta det matchavgörande skottet och missat. Jag har misslyckats om och om igen i mitt liv. Men jag fortsätter att gå ut på planen. Det är därför jag lyckas.”

Bryt negativa tankemönster med hjälp av mindfulness

 

 

Det är enkelt att hamna i negativa tankespår när man förlorar. Det är givetvis helt på sin plats, och till och med normalt att bli upprörd när en förlorar en match, eller brister i att prestera på topp. Känslor som besvikelse, ilska och sorg är minst lika legitima som mer positivt betonade förnimmelser och bör kännas fullt ut. Problemet är när du inte kan släppa taget om de mörka tankarna och känslorna, det vill säga när det skapas ett negativt tankemönster i hjärnan som du har svårt att stänga av. Du börjar tvivla på din talang som bandyspelare och din förmåga att prestera väl på plan, kanske undrar du tyst för dig själv varför förlusten eller olyckan var tvungen att drabba just dig? Utdragna negativa reaktioner till ”dåligt” spel blir så småningom en mental börda som tynger ner dig och riskerar att störa ditt spel.

Ett tips för att hantera idrottslig ångest är att öva på mindfulness. Mindfulness definieras i regel som att vara närvarande i nuet, det vill säga vara medveten om vad du gör just nu. Medveten närvaro har av vissa utövare beskrivits som förmågan att vara närvarande i nuet, med avsikt eller intention, utan att döma eller värdera. Genom att lära sig kontrollera sina sinnen och fokusera på nuet, oavsett om det gäller känslor i kroppen eller konkreta ting, skapas bättre förutsättningar för att koppla bort störningsmoment som glåpord från läktaren och inre tvivel och istället hänge sig fullständigt åt vad du faktiskt har för avsikt att göra – det vill säga spela!

Mindfulness kan du utöva ensam eller i grupp, med hjälp av otaliga appar på marknaden eller genom att helt enkelt ta kontroll över din andning och andas medvetet och rytmiskt. Då området tangerar på gränsen till idrottspsykologi finns även en hel del litteratur till hands på området som kan vara av intresse för bandyentusiasten.

Annons: Detta är en annons från vår partner och inte skriven av Bandyfebers redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.