Bladh: Illavarslande utveckling i rysk bandy — men inte förvånande

,

KRÖNIKA Medier som enbart ska ryggdunka, klappa och påheja rysk bandy i vinter. Det tycks vara den nya verkligheten som gäller för journalister som vill bevaka ryska mästerskapet kommande säsong. Tyvärr ska vi inte vara förvånande. 

Att vara kritisk journalist i Ryssland har inte varit en bra kombination på väldigt länge. Nu är det påtagligt att det kommer påverka även journalister som vill bevaka ryska ligan denna säsong.

Ni har första inte missat nyheten att det Ryska bandyförbundet i tävlingsbestämmelserna för kommande säsongen, mer eller mindre, sätter munkavle på medier som vill bevaka mästerskapet.

Det innebär, i korthet, att medier inte får yttra sig något negativt om vare sig domslut, tjänstemän eller själva ryska mästerskapet i stort. Vi kan också säga så här: enbart hejaklacksjournalister är välkomna till arenorna i Ryssland.

Följs inte ovanstående regler kommer sannolikt dessa medierepresentanter inte komma in på matcherna, portas och få hålla på med något annat. Och samtidigt riskera böter.

Bandyn behöver publicitet och fler journalister som skriver om sporten, inte färre. Det är en ren och skär skandal. Men tyvärr inte alls omöjligt i Ryssland.

Sedan tidigare har rysk bandy stora problem med ekonomin då publiken sviker, kanske beroende på de många uppgjorda matcherna vilket ryska källor har uppgett. På sista finalen mellan Neftyanik och Dynamo Moskva var det bara 2743 åskådare till exempel.

Problemet är också att det finns några klubbar med mycket pengar och många klubbar som har det tufft. Det har gjort Superleague väldigt ojämn. Neftyanik vann serien med 15 poängs försprång före Dynamo Moskva och 20 poäng före Jenisej.

Och nu kommer alltså munkavlen på journalisterna på detta.

Enligt ryska källor är problemet Boris Skrynnik. Skrynnik är ordförande för det ryska bandyförbundet och president i FIB sedan 2005. Han är enligt samma källor en synnerligen egensinnig person.

Enligt uppgifter till Bandyfeber så kan Skrynnik vara på väg att förstöra rysk bandy genom att han, enligt dessa uppgifter, ligger bakom fixade matcher och menar att han vill skaffa sitt eget lag fördelar. Just nu är hans lag Dynamo Moskva.

Starkaste kritikerna vill alltså ha bort Skrynnik från posten men det blir inte lätt — han har enligt källor goda relationer till Vladimir Putin…

Det ska, mitt i allt elände, sägas att det möjligtvis i FIB inte finns samma problem eftersom många länder representeras i olika kommittéer vilket torde göra beslutsfattandet mer demokratiskt.

Men det är en föga tröst just nu.

Mattias Bladh