Stor sammanställning — alla övergångar och spelarförluster bland elitserielagen

Årets Silly season i elitserien börjar så smått gå in i sitt slutskede.
Bandyfebers krönikör Joakim Tillman synar samtliga lags värvningar och förluster inför den kommande säsongen.

AIK

In: Aleksandr Kim, Neftyanik, Alexey Chizhov, Baikal, Dmitrij Loginov, Vodnik, Patrik Nilsson, Bollnäs, Kalle Lempinen, Kampparit, Kevin Sterner, Tillberga, Elias Engholm, Tellus, Christian Frohm, Peace & Love City, Pavel Ryazantsev, Neftyanik.

Ut: Rinat Sjamsutov (klubb oklar)

Kommentar: Stockholmslaget AIK är ett av seriens nytillskott som det har skrivits en hel del om under Silly season, både kring deras negativa ekonomiska situation men också deras nyförvärv. Den ekonomiska biten har man i alla fall utåt sett löst då man i dagarna fick behålla sin elitlicens. Och vad gäller den andra biten har man ju lyckats knyta till sig några riktigt bra nyförvärv där Patrik Nilsson, Aleksandr Kim, Alexey Chizhov, Dmitrij Loginov och Kalle Lempinen är de mest intressanta. Med dessa nyförvärv känns det verkligen som att klubben försöker få ihop ett slagkraftigt lag i sin första säsong på elitnivå. Trots detta ställer jag mig frågan om den legendariska målvakten Andreas Bergwall klarar av att hantera rollen som huvudtränare? Har han pondus nog att styra detta gäng utan att det blir som en polsk riksdag i omklädningsrummet? Har han det så kan det bli en rolig säsong för de svartgula. Annars ser jag fram emot att se hur mycket folk det kan komma på matcherna mellan AIK och Hammarby. Det kan i alla fall bli ett riktigt bra drag om alla deras supportrar sluter upp.

Bollnäs

In: Daniel Mossberg, Sandviken, Christoffer Fagerström, Hammarby.

Ut: Markus Ståhl (Snoddas), Oskar Olsson (Snoddas), Jens Lindgren (Snoddas)

Kommentar: Inför säsongen 2014/2015 värvade Bollnäs in Per Hellmyrs och Daniel Berlin och under 2016 värvade man också in  målskytten Patrik Nilsson vilket resulterade i att man fick spela en SM-final mot Edsbyn. Nu känns det som att man ska göra ett nytt försök till att upprepa den historien när man under Silly season har värvat in Daniel Mossberg från Sandviken och Christoffer Fagerström från Hammarby samtidigt som man valde att inte förlänga kontraktet med Nilsson. Då ställer jag mig återigen frågan som jag ställde till mig själv när man värvade in Hellmyrs och ”Bellan”: Kan man verkligen köpa sig ett SM-guld i bandy? Svaret nu blir likadant som då; NEJ, det kan man inte. Även om ”Mossan” och Fagerström är två riktigt bra bandyspelare som kommer göra stor skillnad i och för Bollnäs under säsongen så behövs betydligt fler spelare om man skall lyckas ta ett guld. Men efter dessa två värvningar och en bestående trupp skall det bli mycket intressant att följa och se hur Bollnäs lyckas under kommande säsong.

Broberg

In: Robert Rimgård, Hammarby, Rasmus Linder, Peace & Love City, Marcus Wikman, Ljusdal, Jonas Pettersson, Ljusdal, Tatu Ässämäki, Jyväskylä.

Ut: Robert Dammbro, slutar, Joel Edling, slutar, Jesper Öhrlund, Vänersborg, Linus Forslund, Sandviken, Ilari Moisala, Uleåborg, Mathias Hallberg (studier, klubb oklar)

Kommentar: På minuskontot hittar vi en del spelare som lämnar klubben för andra äventyr som Ilari Moisala, Jesper Öhrlund, Linus Forslund och Robert Dammbro. Den sistnämnde har valt att lägga klubba och skridskor på hyllan. Trots att man tappat en del spelare spelare har hälsingelaget lyckats knyta till sig fem nya spelare i Tatu Ässämäki, Robert Rimgård, Rasmus Linder samt Marcus Wikman och Jonas Pettersson från Ljusdal. Jag tycker att Broberg har värvat smart  den här gången, man får in en ny ”general” där bak i form av Rimgård samtidigt som man får in fyra yngre spelare som bara kommer bli bättre och bättre med åren. Har Broberg lite tur så kanske det redan sker en enorm utveckling kommande säsong. Jag tror i alla fall att den kommande säsongen blir till det bättre för Broberg om man nu ser tillbaka på fjolårets säsong som inte alls blev som man hade tänkt sig.

Edsbyn

In: Simon Jansson, Västerås, Fredrik Åström, comeback.

Ut: Daniel Välitalo, slutar, Jonas Söder, Rättvik, Hannes Kanbjer, Sirius.

Kommentar: Här finns det väl inga tvivel på att det är Simon Jansson som är den stora snackisen under deras Silly season. Väljer man att köpa loss en spelare från sitt nuvarande kontrakt för en summa pengar som inte har offentliggjorts så säger det en hel del att hela ”Byn” vill ha tillbaka sin ”pojkspole”. För visst är det väl så att större delen av ”Byn” har hjälpt till att göra den här övergången möjlig med alla insamlingar som klubben anordnat. Jag tror att det är en blandning av stöd från fans och externa sponsorer som har gjort detta möjligt. Oavsett vad och hur Edsbyn har gått tillväga så är detta en riktigt bra värvning i mina ögon då jag ser Jansson som en av de bästa mittfältarna vi har i elitserien. Utöver denna värvning har det varit ganska tyst kring Edsbyn tills för inte så länge sedan då klubben meddelade att försvararen Fredrik Åström gör comeback. Det uppdagades ett hjärtfel hos Åström när säsongen 2013/14 var till ända, men ”Tårtan, som han kallas, har sedan dess genomgått flera operationer och nu ska det alltså vara grönt ljus att spela bandy igen. Välkommen tillbaka säger jag. Och med dessa två grabbar tillbaka i laget så tror jag att Edsbyn kan gå väldigt långt i vinter, trots att Välitalo slutar. Man kan bygga vidare på kontinuiteten, precis som Villa. Kanske är detta ett vinnande koncept?

Frillesås

In: Niklas Gustafsson, Tillberga, Gustav Friman, Sandviken, Marcus Hillukkala, Gripen, Adam Rudell, Vetlanda.

Ut: Olle Hultqvist, slutar, Johan Grahn (klubb oklart), Fredrik Åkerlind, Kungälv.

Kommentar: Ett lag som lyckades hålla sig kvar i högsta serien via kvalspel förra säsongen var nykomlingarna Frillesås. Inför den här säsongen vill man nog försöka hamna på en bättre placering i tabellen och undvika kval. Därför har man nu stärkt upp truppen med fyra nya namn: Marcus Hillukkala, Adam Rudell, Gustav Friman samt Niklas Gustafsson från Tillberga. På minuskontot hittar vi Olle Hultqvist, Johan Grahn och Fredrik Åkerlind. En annan förändring som sker i laget inför kommande säsong är att det återigen blir en spelande tränare i form av Mattias Johansson. Denne var även spelande tränare under säsongen 2016/17 och 2017/2018. Personligen är jag inget större fan av spelande tränare, men har man nu haft det en gång tidigare så kanske det lyckas även denna gången. Annars tycker jag framförallt att det ska bli intressant att se vad Rudell kan åstadkomma i Frillesås.

Hammarby

In: Jacob Bucht, Västerås, David Jansson, Falun, Simon Folkesson, Västerås, Filip Mörkdal, Västerås, Ted Bergström, Västerås, Max Bergström, Falun.

Ut: Robert Rimgård, Broberg, Pontus Blomberg, Vetlanda, Jesper Jonsson, Västerås, Patrik Hedberg, Falun, Ilja Grachev, Uralskij Trubnik, Christoffer Fagerström, Bollnäs, Misja Pasjkin, Jenisej (tränare).

Kommentar:Hammarby så känns det som att de har haft fokus på att värva in spelare som under den gångna säsongen spelat i en annan grönvit tröja. Detta grundar jag på att man har värvat in hela fyra spelare från Västerås i Bucht, Folkesson, Bergström och målvakten Mörkdal. Utöver detta har man också värvat in två spelare från Falun i form av David Jansson samt målvakten Max Bergström. Även om Hammarby nu har fått in några nya namn i truppen så är dessa spelare enligt mig långt ifrån lika bra som de spelare man har tappat under Silly season. Ilja Grachev, Christoffer Fagerström, Jesper Jonsson, Pontus Blomberg, Robert Rimgård, Patrik Hedberg samt tränaren Misja Pasjkin. Vem ska nu träna laget? Blir det Stefan Karlsson som tar över rodret igen tro? Och vad händer med de spelare som det har varit tyst om under Silly season?, Stannar de eller letar de nytt? Enligt mig har man lite kvar att fixa till innan elitseriepremiären.

Motala

In: Anders Persson, Tellus, Albin Bjerkegren, Sandviken, Viktor Hulthammar, Nässjö.

Ut: Oskar Nilsson, Finspång.

Kommentar: Förra årets stora överraskning enligt mig var Motala som jag tyckte gjorde en riktigt bra säsong när man tog sig till kvartsfinal. Kan man upprepa den bedriften även kommande säsong? Man ska aldrig säga aldrig men jag tror det blir tufft. Inför kommande säsong har man fått in tre nya spelare, Viktor Hulthammar, Albin Bjerkegren samt Anders Persson. Det är som sagt inga världsstjärnor man har fått in i laget, men frågan är om man verkligen behöver det heller om man återigen ser tillbaka på föregående säsong där Motala verkligen stod för Laget före Jaget vilket flera gånger resulterade i att moral slår klass. Vi får se hur Motala står sig den kommande säsongen.

Sandviken

In: Jesper Hvornum, Vetlanda, Linus Forslund, Broberg, Jesper Sundving (uppflyttad från U20), Edvin Isaksson (uppflyttad från U20), Isak Fredén (uppflyttad från U20).

Ut: Daniel Mossberg, Bollnäs, Christoffer Edlund, Jenisej, Ted Haraldsson, Sirius, Anton Sandsjö, Gripen, Albin Bjerkegren, Motala, Albin Thomsen, Villa.

Kommentar: Ett annat lag som också brottades med ekonomiska problem under förra säsongen var Sandviken. Trots detta har stjärnor som Daniel Berlin, Erik Säfström, Joel Othen och Linus Pettersson valt att stanna kvar i klubben för att vara med på denna ”nystart” som klubben nu står inför när man i alla fall utåt har sagt att man har koll på den ekonomiska situationen. Samtidigt har man fått tillbaka spelare som Linus Forslund och Jesper Hvornum som varit i klubben tidigare. Dessutom kommer laget att coachas av Linus och Rasmus Forslunds pappa, Jocke Forslund, som närmast kommer från Falu BS. Jocke kommer även han att arbeta dubbelt då han kommer att agera som assisterande förbundskapten till Michael Carlsson. Även om SAIK nu har fått behålla några världsspelare så har man tappat två världsspelare i form av Christoffer Edlund som kommer prova sina vingar i Ryssland och Jenisej igen samt Daniel Mossberg som skrivit på för Bollnäs. Dessutom har man tappat Ted Haraldsson till Uppsalalaget Sirius. Spännande att se hur långt Sandviken räcker kommande säsong.

Sirius

In: Arvid Tapper (egen produkt), Ted Haraldsson, Sandviken, Hannes Kanjber, Edsbyn, David Eriksson (utlåning UNIK)

Ut: Jakob Edberg, UNIK, Oscar Rönnqvist, UNIK.

Kommentar: Styr vi sedan skutan till finalstaden Uppsala hittar vi Sirius som även de har agerat väldigt sparsamt under Silly season. Man har ändå lyckats knyta till sig både Hannes Kanbjer från Edsbyn och Ted Haraldsson från Sandviken där den sistnämnda är den ”stora” värvningen då man ser att Haraldsson kommer få en stor och viktig roll i detta unga Sirius med hans rutin från de större och viktigare matcherna. Visst, Ted kommer vara en viktig pusselbit och säkerligen göra några mål under säsongen, men som jag har skrivit så många gånger tidigare så tror jag inte att en enda spelare kan lyfta och bära fram ett lag under en hel säsong. Men kanske kan det vara detta som Sirius har saknat under några säsonger nu som gör att laget kan vara med och slåss om en slutspelsplats kommande säsong?

Vetlanda

In: Santtu Nurmi, Veiterä, Christian Boman, Tranås, Pontus Blomberg, Hammarby. Emil Nordström (uppflyttad från juniorlaget), Pontus Nordström, (uppflyttad från juniorlaget), Isac Karlsson (uppflyttad från juniorlaget), Gustav Wallin (uppflyttad från juniorlaget)

Ut: Philip Svensk (klubb oklar), Daniel Johansson, Västerås, Arvid Johannisson, Åby/Tjureda, Viktor Törner, Åby/Tjureda, Jesper Hvornum, Sandviken, Viktor Lindkvist, Nässjö, Jonathan Svensson, Åby/Tjureda, Adam Rudell, Frillesås.

Kommentar: Under förra säsongens Silly season tappade Vetlanda sina största stjärnor Johan Löfstedt och Joakim Andersson till Villa vilket gjorde att många inklusive mig ställde sig frågan: Hur ska Vetlanda klara sig nu? Det gick enligt mig över förväntan och man tog sig till slutspel. Nu har Vetlanda återigen tappat en rad spelare. Den enda spelaren som man har fått in är Pontus Blomberg som närmast kommer från Hammarby. På grund av detta ser jag Vetlanda som en av årets förlorare under Silly season då det är andra året i rad som några nyckelspelare försvinner från klubben. Därför tror jag också att Vetlanda kommer göra en sämre insats under den kommande säsongen än föregående säsong. 

Villa

In: Albin Thomsen, Sandviken.

Ut: David Karlsson, slutar.

Kommentar: Fått behålla hela sin spelartrupp från förra säsongen förutom lagkaptenen David Karlsson som valde att sätta punkt för sin fantastiska bandykarriär efter SM-guldet i mars. Trots att man har tappat en målskytt av rang har man valt att inte öppnat den stora plånboken under utan man har istället ”bara” valt att värva hem Albin Thomsen från Sandviken som har Villa som moderklubb. Thomsen kommer definitivt inte att göra lika många mål som Karlsson men jag tror absolut att han kommer växa in i sin tilltänkta roll och bli ännu bättre den här säsongen. Oavsett om Villa inte har värvat in någon eller några världsspelare efter guldsäsongen, så är målet fortfarande att försvara sitt SM-guld.

Vänersborg

In: Jesper Öhrlund, Broberg.

Ut: Martin Larsson, klubb oklar, Alexander Zitouni, slutar, Mikko Lukkarila, Gripen.

Kommentar: En elitserieklubb som det har skrivits en hel del om är Vänersborg, men inte på grund av att klubben värvat in flera spelare utan om klubben skulle få fortsätta existera eller inte. Nu vet vi att Vänersborg sannolikt får behålla sitt bandylag och få fortsätta spela kvar i elitserien även kommande säsong. Men även om klubben har fått ett OK att fortsätta spela vidare så tror jag att det finns många frågetecken som måste besvaras så snabbt som möjligt om man inte ska riskera att hamna i samma situation igen. På spelarfronten har man som sagt inte gjort mycket väsen av sig då man endast har lyckats inkassera en ny spelare i form av Jesper Öhrlund från Broberg medan man har tappat tre i Mikko Lukkarila, Alexander Zitouni och Martin Larsson. Utifrån detta så tror jag att kommande säsong blir riktigt jobbig för alla i Vänersborg, både på och vid sidan av planen. Jag tror till och med att det finns en risk för att det kanske blir den sämsta säsongen på väldigt länge, men jag kanske har fel. Den som lever får se.

Västerås

In: Jesper Jonsson, Hammarby, Daniel Johansson, Vetlanda, Kasper Sandgren, Tillberga, Benjamin Pizzoni Elfving, Sandviken.

Ut: Ted Bergström, Hammarby, Simon Jansson, Edsbyn, Jacob Bucht, Hammarby, Filip Mörkdal, Hammarby, Simon Folkesson, Hammarby, Mikael Olsson, Falun.

Kommentar: För fjollårets SM-finalister och mesta mästarna Västerås så har det mesta handlat om vad som skulle hända med lagets stjärna Simon Jansson. Och som de flesta kanske redan har läst så slutade detta i att Edsbyn köpte ut Jansson från sitt dåvarande kontrakt för en hög men okänd summa pengar. Frågan som jag då ställer mig är om det verkligen var så att Västerås var i ett så stort behov av pengar att man enligt mig säljer sin bästa spelare för att sedan bara några dagar efter denna försäljning presentera nyförvärvet Jesper Jonsson från Hammarby. För inte var väl Jonsson gratis heller om de nu skulle spara på pengar? Men även om han kostar pengar så tror jag att han blir en bra ersättare till Jansson. Kanske har man sparat in lite pengar när man har släppt iväg Ted Bergström, Simon Folkesson och Jacob Bucht, som samtliga har skrivit på för Hammarby. Förutom Jesper Jonsson har man även värvat in Benjamin Pizzoni Elfving från Sandviken som är en juniorlandslagsmålvakt. Sedan ska det bli riktigt intressant att se hur tränaren Michael Carlsson klarar av att både styra sitt VSK samtidigt som han skall försöka coacha Sverige till ett VM-guld. Personligen tror jag att han kommer lyckas bättre med landslaget än vad han gör med Västerås kommande säsong.

Åby/Tjureda

In: Vincent Trygg, Vetlanda, Arvid Johannisson, Vetlanda (spelade med Åby/Tjureda på avtal förra säsongen), Erik Norresjö (spelade med Åby/Tjureda på avtal förra säsongen), Jonathan Svensson, Vetlanda, Gabriel Hultgren, Vetlanda, Henrik Cervin, Rättvik, Viktor Törner, Vetlanda.

Ut: Andreas Haraldsson, slutar/trappar ner, Viktor Nyman, slutar, Ulf Einarsson, slutar, Kirill Popelayev, Gustav Johansson, oklart.

Kommentar: Det andra nya laget som vi får se i elitserien kommande säsong är Åby/Tjureda. Det här är ett lag som jag helt ärligt inte har så bra koll på mer än att jag vet att det är ett lag från Småland som spelar med samma färger (gult och svart) som sina konkurrenter Vetlanda samt att kommunen lånar ut pengar till nybygget av hallen som ska stå klar innan elitseriepremiären. Och att man har den gamle storspelaren Sergej In-Fa-Lin som tränare. Men efter att jag har varit inne på lagets hemsida har jag kunnat läsa mig till att man har lyckats värva in en hel del spelare inför debuten i elitserien. Dock är det inga namn som jag känner till mer än Viktor Törner som närmast kommer från ärkerivalen Vetlanda. Kanske är det jag som är dåligt påläst kring detta lag? Oavsett vad så tror jag faktiskt inte Åby/Tjureda klarar av att hålla sig kvar i elitserien kommande säsong då jag anser att konkurrensen är alldeles för tuff. 

* Sammanställningen är gjord via kontakter med klubbrepresentanter samt via klubbarnas hemsidor/sociala medier.

Upptäckt felaktigheter? Mejla oss! [email protected]