Elitserien i bandy 2019/20 – Guide

Sommar och bandy är två saker som man kanske inte i första hand förknippar med varandra, men även under den varmaste årstiden lever bandysverige. Inte minst tack vare det historiska midsommarderbyt mellan Broberg och Bollnäs. Sedan är det ju faktiskt bara fyra månader kvar till elitserien i bandy drar igång igen. 

Den första omgången av säsongen 2019/20 inleds fredag 1 november 19:00 då bland annat Bollnäs tar emot nykomlingen AIK. De regerande mästarna Villa Lidköping spelar sin första match dagen därpå mot Vetlanda.

Det ska bli intressant att se just vad Villa Lidköping kan åstadkomma efter guldet i våras, som man säkrade efter finalsegern på Studenternas mot Västerås SK med 8-4. Att SM-guldet kom just i år för Villa Lidköping var knappast någon överraskning då det verkligen kändes som att laget förtjänade en titel. Både 2012 och 2016 var man i final och i semifinal har man varit varje år sedan 2010. Dessutom vann Villa grundserien ganska överlägset förra säsongen med hela åtta poäng ner till tvåan Västerås och trean Sandviken.

Laget var också tippade att ta guldet redan innan säsongen började, bland annat av elitserielagens tränare. Hela 7 av 14 tränare trodde inför säsongen på guld för Villa Lidköping, vilket också skulle visa sig stämma.

 

Gott om utmanare

Frågan är nu om detta är inledningen på en ny storhetstid inom svensk bandy? Det är inte omöjligt då Villa Lidköping har en stabil grund att stå på och dessutom har man tillhört toppen inom svensk bandy i tio år. Dock får de regerande mästarna från och med nu klara sig utan lagkaptenen och mångårige Villaprofilen David Karlsson, som efter SM-guldet i våras valde att lägga skridskorna på hyllan efter nio säsonger och närmare 600 matcher för klubben.

Detta glädjer förstås andra topplag som Västerås, Hammarby och Edsbyn, vilka får ses som lite av Villas främsta utmanare om guldet. På sätt och vis liknar situationen i Elitserien i bandy lite den i den ryska hockeyligan KHL, där de regerande mästarna i CSKA Moskva är favoriter till att återigen ta hem ett guld. Men, där SKA St Petersburg och Avantgard Omsk skuggar tätt bakom, åtminstone om man ska tro spelbolagen.

Hos till exempel Betfair spelbolag med odds på KHL, ligger oddset för guld för CSKA Moskva på 2.7 medan motsvarande odds för SKA St Petersburg och Avantgard Omsk ligger på 4.5 respektive 6.5. Lite samma styrkeförhållanden känns det också som att det är inom svensk bandy inför kommanade säsong. Villa knappa favoriter före Västerås och Hammarby.

Ett annat lag som man förstås aldrig ska räkna bort är Sandviken, som alltid återfinns i toppen av Elitserien. Precis som Villa tappar dock även Sandviken en av sina stora profiler till nästa säsong i form av skyttekungen Christoffer Edlund som i våras valde att skriva på för ryska storklubben Jenisej. Sandviken lär få svårt att ersätta Christoffer Edlund som förra säsongen gjorde hela 61 mål på 26 matcher, vilket var mer än en tredjedel av lagets samtliga mål under grundserien.