De bästa svenska spelarna i NHL

Sverige har alltid legat i framkant som en av de bästa hockeynationerna i världen. Tre kronor har elva VM-guld i bagaget och de svenska hockeytalangerna har minst sagt funnit sin väg ut i världen. Idag är den nordamerikanska hockeyligan NHL full med sylvassa forwards och tekniska backar från Sverige, och listan över de svenska talangerna i NHL kan göras lång.

Tre svenskar på Stanley Cup-prispallen

Den senaste omgången av NHL gick avslutades den 12:e juni i år. Hockeyligan som kvalitetsmässigt rankas högst i världen var som alltid en nagelbitare innan det stod klart att St. Louis Blues, som till och med legat sist i tabellen när året startade, kammade hem Stanley Cup-vinsten. För Missourilaget var detta den första mästartiteln sedan laget gjorde entré i ligan 1967. Även denna säsong, som så många andra fick svenska stjärnor vara med och fira. Oskar Sundqvist, Carl Gunnarsson och Alex Steen fick alla känna lyfta bucklan ute på isen. Faktum är att de är i gott sällskap. NHL är som bekant full av svenska spelare som lyckats ta sig hela vägen till toppen och nu lever hockeydrömmen i USA. Bland landsmännen som kammat hem flest Stanley Cup-titlarfinner vi talanger som Nicklas Lidström, Anders Kallur, Tomas Holmström och Stefan Persson med fyra titlar var.

Från Sverige till NHL

Intresset kring hockey i Sverige har alltid varit stort, både för inhemska och utländska ligor. Att Sverige är en sann hockeynation reflekteras inte minst i medias bevakning och slutsålda matcher, men också på hur populär det är att ha roligt på ishockey betting med 888 och andra spelsidor under hockeysäsongerna. Här på hemmaplan var det Frölunda som tog hem den senaste SM-titeln efter att ha besegrat Djurgården, ett lag som har, precis som många andra svenska lag, spelare som skrivit kontrakt med NHL innan det senaste transferfönstretstängde den 15 juni. Svenskarna i SHL fortsätter att rekryteras på löpande band till NHL och förra året skrev rekordmångaspelare, hela 32 stycken, under för transfer och i år slutade siffran på 20. Bland annat bekräftades det att Djurgårdens Jakob Lilja klar blir klar för Columbus Blue Jackets, samt att Färjestads Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand hamnar i KHL.

De bästa svenska NHL spelarna genom tiderna

Listan kan göras lång över svenskar som utmärkt sig i NHL genom tiderna. Bland stora legendersom inte längre är verksamma hittar vi självklart Nicklas Lidström som gått som en väloljad maskin genom sin karriär och endast missat 28 av 1490 matcher. Han ses av många som sin generations bästa försvarare och har bland annat blivit belönad med sju James Norris Memorial Trophies och vunnit Stanley Cup fyra gånger, alltid för klubben Detroit Red Wings. En annan ikon är självklart Peter Forsberg, som trots många skador i sin karriär kanske var en av de bästa spelarna någonsin i NHL när han var på topp. Han lade skridskorna på hyllan 2011 efter att ha kammat hem två olympiska guld med tre kronor och två Stanley Cup-troféer med Colorado Avalanche. Mats Sundin är en annan legendarisk spelare som var en av de bästa i hela NHL under sina glansdagar och fortfarande innehar rekordet för flesta karriärpoäng och mål för en svensk hockeyspelare.

De bästa svenskarna i NHL idag

Ser man till dagens talang är det näst intill omöjligt att sålla ut endast en handfull av de mest talangfulla svenska spelarna men en av dem är bland annat Tampa Bay Lightnings Victor Hedman som vid förra årets NHL Awards fick ta emot Norris Throphy för sina insatser både som stark försvarare och offensiva framfall. Han gick även in på en delad förstaplats med Dougie Hamilton och Ivan Provorov i backarnas skytteliga. En annan back som rankas i topp är Erik Karlsson, och även om hans Ottawa Senators inte precis hade en briljant säsong förra året samt att han drogs med sviterna efter en fotoperation 2017 är Karlsson en av de starkaste svenska spelarna i NHL. Han är och tvåfaldig vinnare av Norris-trofén och har ett ytterst tekniskt passningsspel. En av de största talangerna i central position är Washington Capitals Nicklas Bäckström. Han fick äntligen vinna Stanley Cup förra säsongen, och må vara en av de bästa passningsspelarnai hockeyligan. Under förra turneringen slutade han på 71 poäng på 81 matcher, plus ytterligare 23 poäng på 20 playoffmatcher. Sist men inte minst håller Henrik Lundqvist fanan högt på målvaktsfronten och spelar ytterligare en säsong för sina New York Rangers. Med över ett årtionde i klubben är han en av de bästa målvakterna i NHL och har upplevt över 400 segrar samt vunnit den eftertraktade Vezina-trofén.  Listan över de svenska toppspelarna i NHL kan göras hur lång som helst, och de flesta kan nog skriva under på att det ska bli spännande att följa de svenska spelarnas utvecklingen när ligan drar igång igen.