Anderstedt: AIK har gett belackarna svar med sin andraplats

, ,
AIK bandy world cup

KRÖNIKA Det blev lite av ryssarnas fredag i Göransson arena. De båda storklubbarna Neftyanik och Dynamo Moskva blev de första lagen att ta sig till kvartsfinalspelet. De två lagen möttes också så sent som i våras i den ryska finalen i Super League. Då blev Neftyanik mästare genom att vinna finalen i tre raka matcher. Därför är det ingen överraskning att just de båda blev klara först till kvartsfinalerna.

Ytterligare ett svensk topplag fick lämna turneringen igår kväll när Hammarby skåpades ut av stockholmskollegan AIK. Precis som Edsbyn blev en total besvikelse så följde Hammarby i Edsbyns spår. En väldigt slätstruken insats och likt matchen Bollnäs-Edsbyn på torsdagskvällen så gick AIK ifrån väldigt lätt och det historiska derbyt kom av sig redan i första halvlek.

Det finns tre nyckelspelare som kommer att betyda mycket i AIK den kommande säsongen. Det är spelande tränaren Andreas Bergwall i målet som med sina strålande räddningar skapar en enorm trygghet i laget och det är spjutspetsarna Patrik Nilsson och Pavel Ryazantsev som kommer att avgöra många matcher.

Ryazantsev gjorde 4 och Nilsson 2 mot Hammarby. Dessutom har AIK med sin andraplats gett belackarna svar. De som kritiserade arrangörerna för att släppa in mindre bemedlade lag i finrummet i Göransson arena. Blir väldigt spännande att följa AIK fortsättningsvis i turneringen. Med den målskillnad laget skaffat sig så är jag ganska säker på att det blir kvartsfinal. Å bäva den gruppsegrare som väljer solnalaget som motståndare i kvarten.

Om vi tittar fram mot lördagens avslutande gruppspel så har Vetlanda ett gruppavgörande i egna händer. Smålandslaget tar sig an Villa. Nu är Villa skadedrabbat på två nyckelposter när både Martin Johansson och Johan Löfstedt är borta från resten av turneringen. Det kan göra att laget blir litet lättare att tas med.

Vetlanda slog ryska Baikal Energy, men det laget från öst har varit en stor besvikelse i turneringen, så det kan man inte säga är en riktig värdemätare.

Jenisej mot Västerås blev den kanske mest underhållande matchen hittills. VSK tog upp ett 0-4-underläge och skapade stor dramatik. Till slut vann Jenisej matchen med 6-5. Återstår att se om Vänersborg kan skaka Jenisej under avgörandets sista gruppspelsdag.

Bollnäs är det svenska lag som imponerat mest hittills och möter i sista matchen Uralski Trubnik i en ren gruppfinal lördag eftermiddag. Båda står på maximala 6 poäng och det kan mycket väl bli Bollnäs som går segrande ur den striden. Gör laget det så har hälsingegrabbarna ett synnerligen bra utgångsläge inför kvartsfinalerna. Laget kan till och med bli bästa gruppetta och få, som första lag, välja sin kvartsfinalmotståndare. 13-3 som nuvarande målskillnad kan räcka långt.

Nu går World Cup in i slutskedet och dramatiken tätnar. Publiktillströmningen till kvartsfinalspelet är nog beroende på om hemmalaget SAIK går dit eller ej. Efter ett tidigt 0-2-underläge mot Motala i vad som blev en nattmangling lossnade spelet och SAIK gick ikapp och ifrån till 6-2.

Efter att ha vänt tabellerna in och ut och upp och ner och studerat målskillnadernas innersta så börjar kvartsfinalisterna klarna. Kom ihåg att bara de 3 bästa grupptvåorna kvalificerar sig.

I grupp A vinner Villa gruppen vid seger mot Vetlanda. Vid småländsk seger är plötsligt mästarna utslagna. Grupp B är redan avgjord med Dynamo Moskva som segrare.
Grupp C får Jenisej som segrare och VSK som tvåa. I grupp D har Neftyanik vunnit och Sandviken är tvåa. I grupp E väntar en ren gruppfinal mellan Bollnäs och Uralski Trubnik. Här vinner Bollnäs.

När jag sammanför fakta med troliga scenarior och tänkta resultat så heter gruppsegrarna Villa, Dynamo Moskva, Jenisej, Neftyanik och Bollnäs. De tre bästa grupptvåorna blir AIK, Västerås och Sandviken.

Kjell Anderstedt