Mickelsson fyramålsskytt när Bollnäs tog hem World cup: ”Fick bra bollar att jobba på”

,
bollnäs bandy world cup

Bollnäs skrällde och gick hela vägen i årets World cup. I finalen besegrades ryska storlaget Neftyanik med 5–2 där Christian Mickelsson svarade för fyra (!) mål.
— Klart det är bra att göra mål, men vilka som gör mål spelar ingen roll, säger Bollnäsanfallaren Christian Mickelsson till Bandyfeber.

Bollnäs fick jubla högst när finalen blåstes av i mötet med Neftyanik.
För jubel och glädje fanns det rikligt av när spelarna omfamnade varandra när World cup-titeln var säkrad.
Fråga fyramålsskytten (!) Christian Mickelsson, som var glädjen själv efter triumfen.

— Jo, men det är klart det känns bra. Det är en stor turnering, framför allt är Bollnäs inte så jävla van vid att vinna titlar. Vinna World cup är stort, det största efter SM-finalen, säger han.

Som alltså gjorde hela fyra baljor i finalen. Hur vi än vrider och vänder på det så är det som gjort för att få det att klia hos rubriksättare.

— Klart det är bra att göra mål, men vilka som gör mål spelar ingen roll. Skönt som forward men har ju inte gjort så mycket resten av World cup, säger Mickelsson.

Men…

— Kändes bra. Fick bra bollar att jobba på. Trivs ju i djupled och fick de bollarna att jobba på.

Bollnäs tog ledningen efter 23 minuters spel via straffpunkten sedan Daniel Mossberg blivit upphakad i ett rent friläge. Straffen satte Christian Mickelsson säkert bakom Victor Kamenev i Neftyanik-målet.

2–0 kom även det genom Mickelsson som tog emot en elegant flipp av Per Hellmyrs på klubban och lobbade bollen över målvakten. Vackert värre.

— Finns ju inte så mycket att göra egentligen. Jag ser att han går ut och lobbade över honom. Lite roligt att bjuda publiken på i en final.

Ledningen stod sig till halvtidsvilan och så långt verkade Bollnäs ha gjort sin Neftyanik-läxa. En trygg defensiv där Neftyanik allt som oftast körde fast i sina många anfallsförsök centralt i banan och där också Perrti Virtanen var stabil som sista utpost.

Ryssarna reducerade till 2–1 tidigt i andra men Bollnäs replikerade nästan omgående när Mickelsson tog emot ett lyft signerat Kasper Milerud. Fri med målvakten gjorde han inget misstag.
Ett skönt mål i det läget.

— Vi gör inga konstigheter även när de gör 2–1. Lätt att kanske bli stressat men vi reder ut det ganska bra, säger Mickelsson.

En bra period av Neftyanik därefter och 3–2-reduceringen i minut 41 var inte oförtjänt.
Men detta var Bollnäs match och om det inte var avgjort när Samuli Helavuori satte 4–2 var det definitivt det när Christian Mickelsson satte sin fjärde strut för kvällen till 5–2 med 13 minuter kvar att spela.
Fler mål blev det inte och Bollnäs kunde äntligen vinna World cup på nytt. Senast laget vann turneringen var 2005.

— Vi har haft jäkligt bra go i laget. Det har flutit på och det gör att vi vinner. Sen ska man ska ha tur på vägen för att ta hem cupen.

Lägg därtill nyförvärven Christoffer Fagerström och Daniel Mossberg som båda visat i World cup att de gett Bollnäs en extra dimension framåt i anfallspelet.

— Tror de trivs jäkligt bra i laget. Sen har vi fått in bra juniorer i laget som Oskar Westh och Philip Flodstam. De har kommit in bra och tagit enorma kliv, så är det ju. Vet inte hur många mål ”Flodis” gjort som tog oss till final. Det är jättelätt att säga att man gjort fyra mål i finalen, men hade inte ”Flodis” och resten av laget gjort det så bra i grundserien så hade vi inte varit i final.

Säger Christian Mickelsson vars Bollnäs kan titulera sig som världens bästa bandylag.
Inte illa.

Hur ska ni fira det här?

— Är allihopa på en restaurang i Bollnäs och firar. Klart vi ska njuta av det här några dagar. Det tycker jag vi är värda efter denna World cup.

Mattias Bladh

Bollnäs–Neftyanik 5–2 (2–0)

Målen: 1–0 (23) Christian Mickelsson, straff, 2–0 (26) Christian Mickelsson, 2–1 (32) Artem Bondarenko, 3–1 (36) Christian Mickelsson, 3–2 (41) Maksim Ishkeldin, 4–2 (45) Samuli Helavuori, 5–2 (47) Christian Mickelsson.
Hörnor: 2–7.
Utv, Bollnäs: 1×6. Neftyanik: 2×6.
Domare: Mats-Olof Gustafsson, Petri Kuusela
Publik: 1 025.