AIK Bandy utreds av Skatteverket: ”Haft ett upplägg från första början”

,
AIK, AIK Bandy, Skatteverket, utreds, AIK utreds av Skatteverket

AIK Bandy har haft stora sportsliga framgångar de senaste två åren vilket innebär att stockhomslaget spelar i elitserien denna säsong. Men enligt SVT Sport har satsningen mot eliten medfört att klubben nu utreds av Skatteverket.

AIK Bandy har i sin resa uppåt i seriesystemen drivit sin verksamhet genom två olika bolag.
Säsongen 2017/18, då laget spelade i division 1, hette bolaget AIK Bandy för att sedan gå under namnet Aktiebolaget Snöbollseffekten 1718. Enligt SVT Sport gick bolaget i konkurs 2018 med drygt 800 000 i skatteskulder.

Inför förra säsongen startades SvartGul Bandy. Ett nytt bolag som likt Aktiebolaget Snöbollseffekten 1718 ådrog sig skatteskulder och obetalda arbetsgivaravgifter.
Enligt SVT Sport blev sedermera Marco Engborg, som driver företaget Fortaxa Security, ordförande för SvartGul Bandy och den person som skjutit in miljoner i AIK Bandy.

Skatteverket utreder nu AIK Bandyförening samt bolaget Svartgul Bandy för att utröna varifrån ledarna samt spelarnas löner betalas ut ifrån.

— Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som har betalat ut lönerna, utan att det är föreningen som har gjort det, säger Skatteverkets handläggare Ingemar Andreasson till SVT Sport.

Skatteverket hävdar i sin utredning att såväl den löpande redovisningen inte gått rätt till och att lönespecifikationer samt kontrolluppgifter varit ”bristfälliga”. Utredningen har enligt SVT Sport medfört att arbetsgivaravgifter flyttats från SvartGul Bandy till AIK Bandyförening då Skatteverket hävdar att det är från föreningen som lönerna kommer ifrån.

— Min uppfattning är att de har haft ett upplägg från första början att köra ett aktiebolag per säsong och sedan släpper man det bolaget när säsongen är slut, säger Andreasson.

AIK Bandy har begärt omprövning av Skatteverket och ordföranden Marco Engborg menar att klubben har gjort rätt för sig och att det inte bedrivs någon utredning.

— Skatteverket kom till AIK Bandy för att de hade granskat och sett vad spelarna heter och att de får ut ersättning, men de blir inte deklarerade som de ska. Då kommer de till föreningen som visar att de har samarbetsavtal med andra parter så det är dem de måste gå på. Då granskar de oss, men de har deklarerat. Då fick de lägga ner utredningen. Då hade ju vi rätt, säger Engborg till SVT Sport.

Enligt SVT Sport är dock utredningen aktiv utan pekar på att AIK vill se en omprövning som ännu inte behandlats.

Svartgul Bandy drivs sedan juni månad av två slovaker bosatta i Strömsnäsbruk i Småland. SVT Sport menar att bolaget sedan bytt adress från Bergshamra i Stockholm till Strömsnäsbruk och kort därefter bytt namn till RT Sponsorförsäljning.

Mattias Bladh

Förutom SVT Sport har även Bandypuls tidigare granskat AIK:s ekonomi.

* SVT Sport sänder hela granskningen i söndagens Sportspegeln 19.00 i SVT1.