AIK-seger i säsongspremiären — slog Edsbyn

,
aik bandy, aik, aik Edsbyn bandy

AIK startade träningsmatchandet på bästa vis. Med en uddamålseger borta mot Edsbyn.
— Jag tycker att vi kan vara nöjda med hur vi presterade, säger AIK-mittfältaren tillika nyförvärvet Teemu Määttä till Bandyfeber efter 6–5-vinsten.

Det blev en säsongspremiär som slutade i dur för AIK på torsdagskvällen i Svenska Fönster arena under nye tränaren Håkan Pettersson. Segern blev i slutändan knapp mot Edsbyn men det kunde inte AIK bry sig mindre om.

Det kan AIK-förvärvet Teemu Määttä, som inför säsongen anslöt från Sirius, intyga.

— Känslan är bra i laget efter segern. Första matchen varje säsong är alltid lite speciellt och alla detaljer sitter kanske inte perfekt, men jag tycker att vi kan vara nöjda med hur vi presterade idag (läs: torsdag) på isen, säger han.

KakserviceANNONS

Tar vi det från början så följdes lagen åt fram till 3–3 när såväl AIK och Edsbyn bjöd på en offensiv, fartfylld bandy.
Alla sex målen kom innan det ens gått 20 minuter.

— Ja, i början var det full gas åt båda hållen, men det kan hända lätt i början av säsongen. Efter 20 minuter känns det som att vi tog över spelet lite och kunde bygga många bra anfall mot Edsbyns mål, säger Määttä.

Teemu Määttä gjorde själv 2–2-målet, vilket alltså är den första baljan i AIK-dressen.
Ett minnesvärt ögonblick.

Määttäs första AIK-mål

— Det var riktigt kul att få göra första målet i första matchen i AIK-tröjan. Alan (Dzhusoev) gjorde där en riktigt fin prestation och rundade hela Edsbyns backlinje och lyfte bollen mot bortre stolpen. Jag hade ett ganska lätt jobb att bara träffa bollen på volley och sätta den i tomt mål.

Inte lika intensivt därefter men där AIK stod för det mesta och bästa. Storstjärnan Erik Pettersson satte dit 4–3 i minut 37 och nyförvärvet Isac Karlsson ordnade 5–3 minuten senare, assisterad av ”EP”, vilket stod sig till halvtidsvilan.

— Efter första 20 minuterna kunde vi lugna ned vårt spel lite och fick ihop det bättre defensivt. Ofta när man är bra defensivt kan man också få bra anfallspel när spelarna ligger rätt, säger Määttä.

I 49:e minuten satte Isac Karlsson sitt andra mål för kvällen och 6–3-ledningen räckte för att knipa segern.
Även om Edsbyn reducerade två gånger om och höll spänningen vid liv tills slutsignalen.

”Ganska lugnt”

— Jag tycker det var ganska lugnt ändå när de reducerade till 5–6. Det kom några mål ganska kort därefter och vi hade bara en lite sämre period. Vi samlade oss ihop bra direkt efter deras femte mål och tycker vi hittade tillbaka till det spel vi hade innan deras mål.

— I början av säsongen kommer kanske lätt dåliga perioder och det är bara rätta till dem till kommande matcher.

En smolk i glädjebägaren är att AIK-målvakten Andreas Bergwall tvingades utgå på grund av någon form av skadekänning i slutet av första halvlek. Detta efter att ha stött ihop med Edsbyns Ted Hedell när han, bakåtåkande, skulle plocka ned en boll i luften.

Teemu Määttä hann inte uppfatta situationen när målvaktsveteranen blev liggande.

— Det hände så snabbt men jag tror att det inte är någon större fara.

En seger avklarad som lär följas av fler vart det lider för ett AIK, som, ånyo, är en av de heta guldkandidaterna i vinter.

Hyllar Håkan Pettersson

Teemu Määttä menar att laget är på rätt väg och väljer att hylla nye huvudtränaren Håkan Pettersson.

— Han har kommit in bra i laget med Thony (Lindquist) och jag tycker att det har sett bra ut på träningarna som har varit. Om man tänker hur ser spelet såg ut i första matchen i år, så tror jag att det blir en kanonsäsong med honom i AIK.

Mattias Bladh

Edsbyn—AIK 5–6 (3–5)

Målen: 1–0 (7) Jonas Edling (Mattias Hammarström), 1–1 (8) Erik Pettersson, 2–1 (9) Marius Åström, 2–2 (14) Teemu Määttä (Isac Karlsson), 3–2 (15) Martin Frid (Samuli Helavuori), 3–3 (19) Erik Pettersson, straff, 3–4 (37) Erik Pettersson, 3–5 (38) Isac Karlsson (Erik Pettersson), 3–6 (45+4) Isac Karlsson (Alan Dzhusoev), 4–6 (66) Jonas Edling (Per Hellmyrs), 5–6 (68) Ted Hedell