AIK körde över Västerås

,
aik bandy, Villa Lidköping, Edsbyn, elitserien bandy, bandy elitserien, bandy

Tidigt tremålsunderläge — sedan satte AIK sprätt på offensiven och körde över Västerås på bortaplan.
9–4 talar sitt tydliga språk.
— Vi har bra moral och tror på det vi gör till hundra procent, säger AIK-målvakten Viktor Birgersson till Bandyfeber.

För andra gången på kort tid svarade AIK för en formidabel upphämtning. Så sent som i fredags låg Stockholmslaget under med 0–3 mot Vetlanda, men vände och vann.
Exakt samma siffror ledde VSK med när AIK gästade ABB arena på söndagen — för att sedan dra in både en och två växlar.
Och vinna drabbningen på ett övertygande sätt.

AIK-målvakten Viktor Birgersson hade efter mötet svårt att sätta fingret på hur AIK lyckades resa sig så starkt efter den målmässigt tunga starten.

— Svår fråga men det är att vi har bra moral och tror på det vi gör till hundra procent, och bara fortsätter med det vi tror på, säger han.

VSK hade alltså 3–0 efter sjutton minuter på klockan.
Läge för panik i AIK?
Nej, inte denna eftermiddag. William Arvidsson dundrade in 1–3-reduceringen kort därefter följt av Erik Petterssons 2–3.
Och målexplosionen fortsatte därefter. Daniel Andersson skottade in 3–3 och två ytterligare baljor signerat Erik Pettersson innebar 5–3 till AIK i halvtid.

Viktor Birgersson var givetvis helnöjd med den utvecklingen.

— Ja, visst var jag det! Men jag hade ändå släppt tre bakom mig i halvtid, så det är jag inte jättenöjd med vid det tillfället.

AIK såg till att tidigt ta död på spänningen i andra halvlek. Ilari Moisala noterades lite oväntat i målprotokollet när han, efter en riktig ”macka” av Kalle Lempinen, blev helt fri och skickade in 6–3.

Johan Willes hittade sedan Christian Frohm med en precis flipp i djupled, som renderade i AIK:s sjunde mål i ordningen.
Då kändes det i praktiken avgjort och var det inte det då, så var Erik Petterssons 8–3 via straffpunkten i den 58:e minuten spiken i kistan.

— Ja, då känns det som att vi har koll på matchen, helt klart. Men de spelade in mycket bollar i straffområdet och skapade halvchanser hela tiden, så man måste ända vara fullt förberedd hela tiden matchen igenom, säger Birgersson.

Ja, VSK skapade en hel offensivt. Men AIK hade ändå full kontroll fram till slutsignal där Erik ”EP” Pettersson blev siste målskytt när han snodde bollen av en VSK-spelare, fintade siste försvarare och drog in 9–4 med en backhand.

”EP” har hittills noterats för sanslösa 29 poäng (17 mål, tolv assist) på sina sju framträdanden i AIK-tröjan.
Birgersson strör beröm över AIK:s nummer 95 när anfallaren kommer på tal.

— När man tränar med honom varje dag och ser vad han gör där finns det inget som förvånar en längre, haha… Helt otrolig är han.

Viktor Birgersson ska också lyftas i positiva sammanhang. 21-åringen har fått stort förtroende mellan stolparna i AIK och gjorde ett stabilt intryck mot VSK.

Du får släppa in fyra bollar — men svarar ändå för några fina räddningar. Nöjd sett till helheten?

— Jo, men det får jag nog vara, men fyra kan jag tycka är något för mycket. Man vill ju alltid släppa in så lite som möjligt.

Victor Birgerssons AIK ställs härnäst mot Tellus på annandagen. Ett varningens tecken är utfärdat till det kommande motståndet…

Hur långt kommer det här spelet räcka när det drar ihop sig?

— Vi spelar ett spel som vi tror kommer ta oss till SM-guld. Förhoppningsvis tar vi ju ytterligare steg under seriens gång och blir ännu bättre dessutom.

Mattias Bladh

Västerås–AIK 4–9 (3–5)

Målen: 1–0 (4) Robin Andersson, 2–0 (13) Joel Engström, 3–0 (18) Jesper Jonsson, 3–1 (20) William Arvidsson (Erik Pettersson), 3–2 (23) Erik Pettersson (Daniel Andersson), 3–3 (30) Daniel Andersson (Johan Esplund), 3–4 (33) Erik Pettersson, 3–5 (44) Erik Pettersson, straff, 3–6  Ilari Moisala (Kalle Lempinen), 3–7 (55) Christian Frohm (Johan Willes), 3–8 (58) Erik Pettersson, straff, 4–8 (69) Joel Engström, hörna, 4–9 (90) Erik Pettersson.
Hörnor: 8–5.
Utv, VSK: 2×10. AIK: 2×10.
Domare: Jacob Sulasalmi.

Övriga elitseriematcher på söndagen

Motala–Frillesås 4–1 (2–0)

Mål, Motala: Aleksi Seppänen 2, Jonas Enander, Philip Florén.
FBK: Fredrik Brandin.

Edsbyn–Sandviken 5–5 (3–5)

Mål, Edsbyn: Jonas Edling 2, Simon Jansson, Oskar Wikblad, Mattias Hammarström.
SAIK: Hannes Edlund 3, Albin Bjerkegren, Victor Berling.