Airisniemi: ”Vi behöver lite mer bredd för att konkurrera i toppen”

,
saik bandy, saik vsk bandy, sandviken, saik vsk, bandy elitserien, elitserien bandy

SAIK åkte ur i kvartsfinalen i torsdags och säsongen blev ofrivilligt förkortad. SAIK-stjärnan Albin Airisniemi känner, av förståeliga skäl, en stor tomhet efter uttåget och hoppas laget kan få in spelarförstärkningar inför nästa säsong.
— Vi får se hur det blir men för att konkurrera där uppe i toppen behövs det lite mer bredd, säger Airisniemi till Bandyfeber.

Nej, Sandviken rådde inte på Västerås i fjärde kvartsfinalen. 2–8 var föga smickrande siffror på klassiska Jernvallen där SAIK inte alls hade kraften att utmana VSK över 90 minuter.

Redan efter 20 minuters spel låg SAIK under med 0–2 och efter första 45 var ställningen 0–4.

Fyra minuter in i andra halvlek kom så 0–5 på hörna och en närapå omöjlig uppgift mot ett för dagen sylvasst VSK.

— Det går fort i bandy och allt kan hända. Luften går väl lite ur en kanske, men ge upp är det sista vi gör. Det går liksom inte bara och lägga sig platt och inte försöka, så på något sätt får man leta lite kraft till att fortsätta trycka på, säger Albin Airisniemi.

KakserviceANNONS

Det gick inte ta miste på frustrationen hos Albin Airisniemi när femman satt för VSK. Han fick kort därpå tag i Jesper Hermanssons klubba och skickade iväg den högt, högt över skyddsnätet (!).
Följden blev tio minuter på utvisningsbänken.

— Äh, onödigt var det väl. Jag vet inte riktigt; jag tappade det för en sekund. Vi hade väl haft något läge där i andra och istället lyckades de peta in 0–5 och frustrerat då, så blev det så där.

Ett par dagar har passerat sedan SAIK gick på ofrivillig ledighet för att invänta den riktiga vårvärmen.

Tomheten är givetvis stor hos den traditionstyngda och historiskt framgångsrika klubben med bland annat nio SM-guld på herrsidan.

”Såklart tråkigt”

— Såklart tråkigt, man vill ju spela så långt in på mars som möjligt. Men det räckte inte längre än så här denna gång, säger Airisniemi.

Kunde man gjort något annorlunda med facit i hand?

— De var väl lite hetare än oss. Vi släppte till för mycket lägen och skapade inte nog framåt.

Isen gav heller inte de bästa förutsättningarna för att komma ikapp målmässigt när det rann iväg.

— Nej, den var lite sårig så där och passar väl inte riktigt oss med tanke på att vi är ett lag som vill flytta bollen snabbt, och det funkar ju inte riktigt på samma sätt som inne där det alltid är bra liksom.

Ni har haft en tunn trupp denna säsong och det sliter förstås?

— Jo, men så är det ju. Nån skada och så där har vi ju också haft och då blir det tungt. Vi har fått stuvat om lite för att få det att fungera.

Där kan nämnas Rasmus Forslund som skadade sig i tredje kvartsfinalen och inte kom till spel i torsdags.

En viktig spelare för SAIK.

— Nej, men precis. ”Rasse” är ju viktig i vår defensiv och hjälper till och drar lite då och då i vår uppbyggnad, så honom hade vi behövt. Sen gör Wille (Larsson) det bra när han får hoppa in istället för ”Rasse”.

För att kunna konkurrera om ett SM-guld framöver så känns det också som att ni behöver få in något eller några klassförvärv. Hur ser du på det?

— Jo, men vi skulle väl behövt kanske få in nån eller några. Vi får se hur det blir men för att konkurrera där uppe i toppen behövs det lite mer bredd.

Albin Airisniemi kan, trots det tunga uttåget, se tillbaka på en individuellt lysande säsong. 24-åringen har varit ett stort utropstecken i årets elitserie.

Tillsammans med Daniel Berlin har han dragit ett stort lass och gjort det med stor framgång. Hans klubba levererade hela 50 poäng i grundserien (21 mål, 29 assist) och följde upp med ett mål och en assist i kvartsfinalerna.

SAIK bandy, SAIK vsk bandy, SAIK VSK, Albin Airisniemi, bandy elitserien, bandy slutspel

Foto: SAIK Bandy. Albin Airisniemi har haft en lysande säsong och är en av lagets absoluta nyckelspelare.

— Säsongen som helhet, personligen, är jag väl nöjd med. Sen är det inte det jag tänker på så, det är lagsport och jag vill nå så långt som möjligt tillsammans med laget.

Airisniemi trivs som fisken i vattnet i klubben och inget snack om att han ser framtiden i SAIK.

— Född och uppvuxen här i SAIK, trivs oerhört bra med spelare och ledare runt omkring.

Mattias Bladh