Anderstedt: AIK:s förslag kring regelförändringar är ett friskt initiativ

, , ,
AIK, Ilari Moisala, Moisala,

KRÖNIKA AIK har kommit in som en frisk fläkt i elitbandyn. Avsikten med den extrema stjärnsatsningen är såklart att köpa sig ett guld så snart som möjligt, men också röra om i den ganska konservativa bandygrytan.

Min senaste krönika handlade, som ni vet, om mina dubier kring att stjärnlag köps upp för att vinna kortsiktiga segrar. De flesta bandyklubbarna i Sverige tar ett stort socialt och samhälleligt ansvar, rekryterar och utbildar unga talanger för framtiden och jobbar med exempelvis integrationen i samhället.

Jag har sett klubbar köpa upp stjärnlag tidigare och skapat segrar, men jag kan inte påstå att det i någon större omfattning utvecklat bandyn i stort.
Nåväl. Man får gilla läget och trots allt se fram emot en ny och förhoppningsvis spännande Elitserie.

Nu har AIK-fläkten också attackerat helig mark i bandylandet.
Det är Bandypuls som uppmärksammat att klubben i en proposition till Svenska bandyförbundet föreslår 9 (nio!) regeländringar i svensk bandy för att, som man hoppas, utveckla bandyn.
Det här är ett friskt initiativ.

Bandyn behöver nya idéer för att utvecklas. Det har provats nya regler i vissa turneringar, men sen har nytänkandet oftast stannat där.
I vissa fall har dom testats igen, men vägen till offensiva beslut känns onödigt lång.

Det är stor variation på de här nya förslagen och deras kvalitet.
Med tanke på beslutsgången i förbundet så finns nog ingen risk för att alla förverkligas.
Men jag hoppas innerligt att de leder till något nytt.

Självklart skall förslag beredas, konsekvenser analyseras och arbetsgrupper tillsättas, men det kan ändå arbetas skyndsamt.

Jag tycker att en del av idéerna förtjänar att kommenteras.

3 POÄNG VID VINST OCH AVGÖRANDE VID OAVGJORT

Det positiva är att det uppmuntrar offensivt spel och det gillar publiken. Jag var inblandad i förarbetet till senaste World Cup i Sandviken där 3 poäng testades. Innan det beslutades gjorde jag en analys av vad det skulle få för konsekvenser för gruppspelet. Det som skapades var mera utdragna tabeller, alltså längre avstånd mellan övre halvan och nedre halvan.

Den effekten skulle Elitserien få och det vore inte bra. Den gångna elitseriesäsongen var den mest spännande och jämnaste på många år, det vill vi ha även framöver.

FYRA DOMARE

Bra förslag! Det finns ju redan nu en fjärdedomare vid sidan av isen. Sätt på honom/henne skridskor! Åtta ögon ser bättre än sex.

FLERA SENIORER SOM AVBYTARE PÅ BÄNKEN

Här kan man ju ana att AIK behöver ha snurr på sin stora trupp efter värvningarna av alla nya stjärnor. Att prioritera in unga talangfulla spelare som får chansen att utvecklas känns som en viktigare ambition för bandyn.

NY KARENSTID FÖR UTLÅNING AV SPELARE

Idag är karensen fyra dagar för en elitseriespelare att utlånas till exempelvis en allsvensk klubb. Här vill AIK ha en dag och snabbare snurr för inte minst målvaktsavbytare som ofta får väldigt litet matchning. Klarar man de formaliteter som kanske krävs för utlåningen så borde förslaget funka.

DISCIPLINNÄMNDEN

Förslaget handlar om tillsättningen av nämnden. Jag har tidigare skrivit att man borde ha en enda nämnd som tar löpande beslut. Inte en disciplinnämnd och en videogranskningsgrupp. Att domarna efter matcherna gjort anmälningar har varit alldeles för godtyckligt. Domarna ska ta beslut på isen och inte efteranmäla sina egna misstag! Sätt kloka, snabbfotade och beslutsföra personer i en enda Disciplinnämnd som löpande och snabbt tar upp ärenden på eget initiativ eller på anmälningar från klubbarna.

FLER SPELOMGÅNGAR I GRUNDSERIEN

I förslaget ligger 38 omgångar i herrarnas Elitserie istället för 26 och 20 omgångar för damerna istället för nuvarande 14.
”Spelarna får spela mer och det blir fler derbymatcher, vilket ger god ekonomi för klubbarna. Kostnaderna för spelarna består, men intäkterna blir fler”.
Det är AIK:s tankar med förslaget.
Nja. Ett väldigt genomgripande förslag som kräver rejäl konsekvensanalys och värdering. Serierna är trånga redan nu, det skall skapas plats för såväl World Cup som Svenska Cupen och VM. Och publiken skall ha råd att betala.

MEN AVSLUTNINGSVIS. Dessa och fler friska initiativ är bara nyttiga. Bandyn har en traditionsrik grund som har ett stort värde. Men för att möta nya utmaningar behöver förbund och klubbar gemensamt hitta bra sätt att uppmuntra och flyhänt hantera goda idéer som utvecklar sporten. Bandyn behöver vare sig titta på fotbollen eller hockeyn, utan istället forma sina ambitioner utifrån de egna förutsättningarna.
Bra initiativ Gnaget!

Kjell Anderstedt