Anderstedt: Bollnäs spelade i praktiken bort chanserna

, ,
Bandy elitserien, elitserien bandy, bandy, Kjell Anderstedt bandy,

Den stora frågan inför onsdagskvällens elitserieomgång var vad som skulle klarna vad gäller tabellplaceringarna och vad som skulle spetsa till sig.
Jag måste ändå börja med en eloge till kvällens nya styrkebesked; Sirius och Frillesås.

Omgången på onsdagskvällen blev inte på något sätt dramatisk, bara tippade segrar utom en. Sirius imponerar och gör en bra bortamatch mot VSK och vinner med klara 6–3. Låt vara att hemmalaget inte hade något att spela för, men att komma till slutspel med självförtroende borde kunna vara en rimlig morot ändå.

Frillesås har klivit flera steg den här säsongen. Här gav laget Vetlanda en kamp in i målsnöret och 7–6-målet för VBK kom på övertid. När Elitserien ökar antalet lag till nästa säsong skall det bli ännu mera intressant att se om Frillesås kan utvecklas ytterligare.

Då lär antalet jämspelta lag på nedre halvan också bli flera.

Villa tar seriesegern

Det skall mycket till om Villa Lidköping lämnar något åt slumpen i dom två sista matcherna mot Motala borta och Frillesås hemma. Det blir serieseger och det var ju vad de flesta också trott. Lika säker tvåa är AIK och den placeringen var det ingen som tvivlade på heller.

Därmed är de två lagen också försäkrade om tre hemmamatcher i både kvarts- och semifinal om det visar sig behövas. Lika säkra är Sandvikens AIK och Edsbyn på plats tre och fyra där de säkrat tre hemmamatcher i kvartsfinalerna. Frågan som kvarstår är vem som blir trea och vem som blir fyra.

Det har ingen som helst betydelse, men äran och självförtroendet inför slutspelet är inte att förringa.

VSK kvartsfinalklart

Klara för slutspel är också Västerås SK på femte plats och förmodligen behåller Vänersborg sjätte platsen (teoretiskt kan Vänersborg tappa denna placering i slutomgångarna). VSK med två poängs försprång i kampen om femteplatsen.
Men där har Vänersborg betydligt knepigare matcher kvar i Bollnäs borta och AIK hemma. Så jag tror nog att tabellplatserna mellan de lagen består.

Kamperna om platserna i åttondelarna tätnar och blir nog intensiva fajter in i det sista. På plats 7-10 ligger nu Sirius, 22 poäng, Vetlanda, 22 poäng, Motala 21 poäng och Hammarby 21 poäng.

Bollnäs bommar slutspelet

Lyckan kanske log särskilt åt Vetlanda där kvällens övertidsmål mot Frillesås kan bli värdefullt. Broberg ramlade ner under åttondelsstrecket på 20 poäng och Bollnäs spelade i praktiken bort chanserna att gå till slutspel och det på väldigt länge.

Laget kan mycket väl ta sig upp på 21 poäng genom två segrar mot Vänersborg hemma och Tellus borta men -28 i målskillnad gör sannolikheten utopisk.

Brobergs chans är att slå Motala hemma i sista omgången eftersom dessa båda lag får stryk i den näst sista omgången på fredag mot AIK respektive Villa.

Broberg har chansen

Trots en ganska skral säsong kan Broberg mycket väl ta en plats i åttondelarna tack vare denna sista hemmamatch. Så det är fajten mellan fem lag om fyra åttondelsplatser som återstår, resten är klart.

En fråga det pratas mycket om så här i slutet av Elitserien är hur det blir med serien nästa säsong. Att det då blir 16 lag i serien är helt klart, men hur många kommer att ramla ner till Allsvenskan efter serien då?

Det kan bli tre lag och den här vintern har det ju skapats trygghet för bottenlagen, men nästa säsong lär det bli desto mera nervdarr. Inget beslut är taget, men mycket talar för att det skapas en sällsynt dramatik nästa vinter. Detta för att sakta men säkert få ner antalet lag i Elitserien till 14 igen. Men på den positiva sidan med 16 lag nästa säsong är ändå att nedre halvan på serien lär bli en rysare.

Kjell Anderstedt