Anderstedt: De gör upp i årets SM-final

,
bandy slutspel, elitserien bandy slutspel

KRÖNIKA Sicken sista omgång det blev. AIK klarade pärsen borta mot Vänersborg och vann med uddamålet. I slutet var allt fokus riktat mot Göransson Arena i Sandviken där två viktiga delar av serien skulle avgöras. Skulle det bli Sandviken eller Edsbyn till den tredje platsen i tabellen och skulle Hammarby eller Motala ta sig till åttondelen.

Jag följde mest matchen i Sandviken eftersom den blev avgörande för hur allt skulle sluta. Det var en av de svängigaste matcherna jag har sett på länge i ett avgörande läge. 15 mål varav 12 i andra halvlek och tre matchstraff. Men matchstraffen var inte resultat av en väldigt busig match.

Två röda kort

Sandviken fick spela en man kort redan efter 8 minuter då Albin Airisniemi drog på sig första matchstraffet. Men efter att Felix Nyman i Hammarby dragit på sig ett rött kort för en frilägesfällning när fyra minuter var kvar av första halvlek så blev resten en kamp med färre spelare på planen tiden ut. 3-0 till Sandviken i paus och när lagen kom in till andra halvlek så brakade allt loss.

Hammarby gick till 3-3 på bara 4 minuter. Sen blev det rena målfesten och jag tror alla framför datorer och TV-apparater hade en härlig kväll ända fram till slutet. Jag hade formulerat inledningen på krönikan när fem minuter var kvar. David Jansson skulle bli Hammarbys matchvinnare när han satte 7-7 med fem minuter kvar. Hammarby skulle sno åttondelsplatsen från Motala. Men Rasmus Forslund i Sandviken blev den som gav Sandviken tredjeplatsen och Motala åttondelen när han rafsade in 8-7 i dom nervdarrande slutsekunderna.

Hammarby missar slutspel

Tungt för Bajen som missar slutspelet för första gången på mer än två decennier och glädje i Sandviken som blir trea och Motala som igen får chansen att ta sig till slutspel. Och som i alla matcher med bandy som ikväll så sörjer man att publiken inte är på plats. Allt mynnade ut i två åttondelsfinaler mellan Vetlanda-Motala och Broberg-Sirius.

Hur ska det gå? Vetlanda-Motala blir en rysare. Vetlanda har varit väldigt mycket upp och ner och Motala är alltid starka på sin utomhusarena. Fördel Vetlanda men men…Broberg-Sirius blir en lika oviss åttondel. Broberg har gjort en inte så övertygande säsong, men nu ligger serien bakom laget och nu väntar bara aggressiva cupmatcher. Broberg har erfarenhet av sånt, men Sirius kan överraska. Otroligt svårt att tippa.

Slutspelsvalen gjorda

Slutspelsvalen slutade med fyra kvartsfinaler såklart. Villa-Broberg/Sirius och Sandviken-Vetlanda/Motala i grupp A och AIK-Västerås SK och Edsbyn-Vänersborg i grupp B.

Valen gav väl åtminstone en överraskning när AIK inte valde segrarna i någon av åttondelarna utan istället Västerås SK direkt. Det överraskade nog många, men AIK har gjort bra matcher mot VSK så det var kanske rätt val ändå men VSK är alltid VSK. Jag tror faktiskt att Sandviken också hade valt VSK om turen gått till Sandviken att välja mellan VSK och Vänersborg.

Hur går det nu då?
Det anstår en krönikar att gambla litet. Det kan jag väl inte slippa undan. Jag vet att många gör det nu, så jag har säkert inga bättre tips än andra.

Villa fixar finalplats

Villa går hela vägen till final är mitt klockrena tips! Så nu är det upp till främst Sandviken att skrälla. Jag tror nämligen att Villa och Sandviken möts i semifinal.
Och med tre hemmamatcher kan jag inte tänka mig att Sandviken brottar ner de tippade mästarna, men en kul semifinal med härlig bandy kan vi vänta oss.
Och Sandviken har slagit Villa i vinter…

I den andra semifinalen möts AIK och Edsbyn. Ett litet chansartat tips eftersom Vänersborg mycket väl kan ta Edsbyn i kvarten. Det bygger jag på att Edsbyn har en litet svajig säsong bakom sig och Vänersborg blivit ett par snäpp bättre än förra säsongen. Hemmamatcherna vinner nog Vänersborg, men kan dom ta en bortamatch mot Byn? Jag tvivlar, men känner mig litet osäker.

AIK möter Villa

Allt leder dock till att Villa Lidköping och AIK möts i Uppsala lördagen den 27 mars. Nåt annat än spel inomhus vore synnerligen konstigt. Ingen publik och Bandyförbundet och Uppsala Kommun kan välja mellan utespel på Studenternas eller inomhusspel i Relitahallen.

Valet är lika enkelt som självklart för bandyns och finallagens skull. Vårvärmen längtar alla till nu, men jag hoppas ingen chansar med bandyspel utomhus vid den tidpunkten.

Kjell Anderstedt