Anderstedt: En idé till säsongsupplägg — om publiken måste stanna hemma

, ,
Svenska cupen bandy, bandy, Svenska cupen

KRÖNIKA Pandemin har lagt sin mörka skugga över världen, skapat alla begränsningar, ansatt sjukvården väldigt hårt, attackerat mångas hälsa och allas våra framtidsplaner. Att då samtidigt fantisera om den kommande bandysäsongen blir en kullerbytta som lätt kan likna den mest skruvade Lars Nohrén-pjäs. Silly season, spekulationer, värvningar, spelares och tränares tankar huruvida de skall visa klubbhjärta eller gå vidare och följa pengarna har inte riktigt det största intresset just nu.

Men likväl, vi har spelat bandy sen urminnes tider. Vi som älskar sporten har kastats mellan njutning och förfäran, uthärdat krig, isande kyla, hällregn, springmatcher i issörja, sportslig besvikelse och euforisk glädje. Allt det som vi bara älskar med den mest fantastiska av sporter.

Det finns såklart minst två grundläggande scenarier för vad som händer med pandemin fram på senhösten. Endera så har vi samma läge som nu som skapar stora konsekvenser för exempelvis Elitserien. Eller så har smittan klingat av och vi kan genomföra den kommande säsongen med stor publik och fantastisk underhållning.

Det kommer trots allt en ny säsong, oavsett allt annat. Men om Folkhälsomyndigheten skulle besluta, som Riksidrottsförbundet flaggade för så sent som häromdagen, att publiken får stanna hemma åtminstone fram till nyår, hur gör vi då? Bandyklubbarna har, i de allra flesta fall, inte bottenlösa kassakistor att ösa ur. Hur ska man få underskotten att bli så små som möjligt den här kommande säsongen? Kommer staten att stötta för publikbortfallen? Ja, det är möjligt, men som vanligt inte med heltäckning.

De ekonomiska problemen som nu tynger sporten kommer, om publiken uteblir, att fortsätta urholka verksamheterna. Men bandyn kunde trots allt, till skillnad mot exempelvis ishockeyn, genomföra hela slutspelet och finalen i våras. Detta med litet tur då säsongen tidsmässigt låg där den låg, men också genom kloka beslut från förbund och klubbar. På samma sätt tog det internationella förbundet ett tidigt klokt beslut om att skjuta upp A-VM till hösten. Just nu pågår beslutsarbetet för om A-VM skall genomföras i höst eller först till våren. Svar kommer inom kort.

I hela samhället är A och O att kostnader och intäkter hålls i balans. I det kommersiella livet finns det naturligtvis även ett vinstkrav som styr. Men inom bandyn är det såklart livsviktigt att plus och minus är i så god samklang som det någonsin är möjligt.

Just nu pågår en intensiv diskussion i sociala medier, på bandysajter och i traditionell media. Hur ska bandyn göra om den kommande säsongen tvingas spelas utan publik? Jag har läst ett stort antal förslag på åtgärder, väljer att nämna några även om jag kanske inte gör vågen:

– Ligga lågt och hoppas att staten kompenserar för publikbortfallet hyfsat bra.
– Ta ett sabbatsår och ställ in säsongen tills dess publiken är tillbaka.
– Spela poolspel och bara i inomhushallar etc.

Oavsett vilka åtgärder som vidtas så tror jag det är viktigt att Bandyförbundet skissar på både en plan B och C i förhållande till en helt vanlig säsong med publik. Detta för att inte hamna i tidsnöd om beslut från Folkhälsomyndigheten/RF kommer nära in på säsongstart.

Det finns tre saker som måste styra ett beslut för en säsong utan publikintäkter, tycker jag:

  • Minska kostnaderna så mycket som någonsin går! En hel del kostnader är fasta, men många är också rörliga och kopplade till planhyror, resor, övernattningar, mat, förlorad arbetsförtjänst, domare etc.
  • Rymlig försäsong för Svenska Cupen och rimligt uppehåll för 4-nationsturnering strax före jul.
  • Hitta ett sätt att genomföra elitserien så att spänningen och bandyn lever även om det blir annorlunda säsongen 2020-2021!

Det vore väl också sjutton om jag som krönikör inte skulle våga bistå med en idé till säsongsupplägg i förslagslådan OM publiken måste stanna hemma och kostnaderna minimeras. Mina utgångspunkter är att genomföra en elitserie med grundserie, åttondelar och slutspel likt en vanlig säsong, men korta ner den för att ge lagen som spelar utomhus bra spelförutsättningar hela vägen. Men allra viktigast: Halvera kostnaderna för resor, övernattningar, planhyror, mat, ersättningar för förlorad arbetsförtjänst, domare och mycket annat. Allt för att alla klubbar skall överleva den kommande säsongen.

Jag spånar utanför boxen, jag vet. Men fullt genomförbart:

Spela en enkelserie med 13 omgångar istället för 26. Premiäromgång söndag 22 november och sen spel en vardag och en helg varje vecka och elitserien kan avslutas 17 januari. Därefter åttondelar 22 och 24 januari. Kvartsfinaler i bäst av tre matcher 29 januari, 31 januari och 3 februari. Semifinaler också bäst av tre matcher 7, 9 och 12 februari. SM-final lördag 20 februari. Sen laddar landslagsspelarna upp för ett VM en månad senare, typ.

Det vore kul och intressant att få synpunkter och gärna flera idéer på hur Elitserien kan klara en säsong med begränsad ekonomi och tomma läktare. Gör det gärna på Bandyfebers Facebooksida!

Kjell Anderstedt