Anderstedt: Hela Hälsinglands ära på spel

, ,

KRÖNIKA Kvartsfinalerna i bandyslutspelet har inte riktigt runnit iväg smärtfritt för alla favoritlag. Två semifinallag blev dock klara ikväll när Villa Lidköping och Sandvikens AIK programenligt spelade bort Sirius respektive Vetlanda. Jag tror inte det funnits någon enda person i Bandysverige som egentligen trodde på att Sirius ens i någon match skulle hota Villa.

Sandviken har också visat sig så starkt att 3-0 i matcher mot Vetlanda aldrig heller var något att snacka om. Även om SAIK stundtals verkade litet nonchalant i kvällens match. Villas rekordskytt Christoffer Edlund utgick efter en halvtimme ikväll. Han fick känningar i en ljumske, men jag tror det var en säkerhetsåtgärd eftersom det stundar viktigare matcher för Villa.

De två övriga kvartarna AIK-Västerås SK och Edsbyn-Vänersborg lever vidare. AIK rullade ifrån Västerås till 6–3 ikväll i en match där VSK spelade jämnt med hemmalaget under 70 minuter innan Erik Pettersson och Alan Dzhusoev avgjorde med två mål.

AIK misslyckas inte

Men det här är två kvartsfinaler som har helt olika förutsättningar inför de fjärde matcherna. AIK har en bortamatch och en hemmamatch på sig att ta en seger till.
Det tror jag aldrig ”Gnaget” misslyckas med, men här kan det mycket väl gå till en femte och avgörande match.

Svenska mästarna Edsbyn däremot är riktigt illa ute efter att Vänersborg tog två klara segrar i de inledande matcherna. Ikväll blev det en 2-0-seger på hemmaplan för mästarna, men det satt hårt åt eftersom det avgörande målet gjordes först i 87:e minuten.

Det är sällan som ett lag brukar vända ett 0-2-underläge i ett bandyslutspel.
Det har hänt en del gånger, men vanligt är det sannerligen inte.

Edsbyn kan lyckas

Men skall något lag lyckas med det så är det Edsbyn. Vem minns inte den fantastiska vändningen som Byn bjöd på i semifinalen mot Villa 2018?
Efter två klara segrar för Villa så vände Edsbyn med tre raka segrar och avgjorde till slut i femte matchen.

Men därmed inte sagt att de lyckas med den bedriften nu.
Det är snarare mycket som talar för att Vänersborg viker ner Edsbyn den här gången.

Laget kan avgöra på tisdag i Vänersborg.
Skulle Ari Holopainens manskap lyckas med den bedriften så är det första gången sedan 2003 som Vänersborg tar sig till semifinal. Då åkte laget ut mot Hammarby i tre raka matcher i semifinalen. Laget bestod av flera legendariska spelare såsom Ari Holopainen, Sami Laakonen och Valeri Gratchev. Nu har Ari chansen att upprepa avancemanget som tränare.

Det hänger mycket ansvar på edsbyspelarnas axlar på tisdag. Inte bara den egna klubbens stolthet står på spel. Nej, hela bandyhälsinglands ära den här säsongen.

Svaga insatser av hälsingeklubbarna

Insatserna från Bollnäs och Broberg har varit direkt svaga. Skulle Edsbyn slås ut av Vänersborg så blir det Hälsinglands sämsta insats i bandyns högsta serie på två decennier. Så länge sedan är det nämligen som ett av lagen åkte ut i kvarten och de övriga två inte ens gick till slutspel. Bollnäs insats var, trots ett namnkunnigt lag, direkt svag den här säsongen och Broberg vek ner sig när det blev som viktigast i åttondelen.

Bollnäs har ändå något som hägrar. Nu ska ju äntligen staden föräras med en inomhushall, peppar, peppar….
Jag tror det är en överlevnadsfråga för bandyn i ett av Sveriges mest klassiska bandynästen. Men Broberg har redan en hall.
Något annat måste nog hända där för att de gulsvarta skall vända skutan åt rätt håll igen.

Kjell Anderstedt