Anderstedt: Hur ska det här elitseriedramat sluta?

, ,
Åby/Tjureda, Frillesås, Villa, Motala, Edsbyn, elitserien, elitseriedramat, elitseriematcher

KRÖNIKA När jag satte mig för att fånga in dagens tre elitseriematcher som underlag för en krönika så måste jag erkänna en sak. Jag hade bespetsat mig på ett par rejäla överkörningar när de två topplagen, Edsbyn och Villa, skulle möta seriens klara bottenlag, Frillesås respektive Åby/Tjureda.

Men jag blev glatt överraskad av bottenlagens frejdiga spel och stundligen även respektlösa inställning till motståndarna. Visst vann både Edsbyn och Villa till slut, men det var inte alls att bara ställa in skridskorna. Speciellt Villa var illa ute i slutet av matchen när Åby/Tjureda radade upp målchanser.

De här två matcherna tror jag gav Frillesås och Åby/Tjureda rejält med råg i ryggen inför fortsättningen. Nu har lagen sett att det går att stå upp och nästan ta poäng även mot storlagen.

Edsbyn skåpade ut Sandviken häromsistens medan Frillesås visade betydligt bättre motstånd i bandykyrkan. Konstigt nog skedde det när matchen verkade vara avgjord. Vid paus var ställningen hela 5–0. Men i andra halvlek satte gästerna rejäl fart och hade laget bara satt alla sina chanser och hörnlägen så hade siffrorna blivit betydligt jämnare än de 5–1 det nu blev.

Det var sann glädje att se både Frillesås och Åby/Tjureda bestämma sig för att bjuda motstånd och göra det på sitt eget sätt. Jättekul!

Motala är omvittnat svårt att tas med på hemmaplan. Nu stod Sirius och Motala på samma poäng innan den här lördagsfajten. I årets rekordjämna serie är ju ett sånt möte av det viktigare slaget. När det dessutom är sista matchen inför ett speluppehåll ger en seger också en psykologisk kick. Jimi Heinonen var i stor målform i Sirius och avgjorde målmässigt den här matchen med sitt äkta hattrick genom två straffmål och ett spelmål.

Nu har vi sex omgångar kvar när landslagsspelarna är tillbaka från 3-nationslandskamperna i finska Porvoo och Lappeenranta. Och vilka sex omgångar det blir! Samtidigt som det blir skönt för oss alla med litet andrum så kittlar fortsättningen redan.

Hur skall det här elitseriedramat sluta?
Topptrion är nog väldigt ohotad. Poängförsprånget är alltför stort för att något lag skall komma ikapp. Även om det är teoretiskt möjligt så kommer lagen också att slå varandra och det gör nog att inget lag kommer ikapp.

Edsbyn är så starkt att laget bör vinna serien. Fajten om andraplatsen står mellan Villa och Sandviken. Helt avgörande kan det bli när lagen möts i Lidköping i näst sista omgången 14 februari.

Fjärdeplatsen är inte säker för något lag i nuläget. Men Bollnäs har börjat hitta formen och jag skulle inte bli förvånad om laget tar fjärdeplatsen. Västerås, som också har börjat visa vanlig styrka, aspirerar också på fjärdeplatsen, liksom Vetlanda som tog en viktig seger mot Hammarby igår.

Längre ner i tabellen så börjar nog Hammarby och Vänersborg känna kniven mot strupen. De två lagen kommer att kämpa förtvivlat för att undgå att få kvala tillsammans med Frillesås.
Hur det går törs jag inte tippa.

Många lag kommer säkert att använda speluppehållet till nödvändig träning och kanske också litet vila för att ladda alla batterier inför avgörandet av bandyhistoriens mest spännande elitserie.

Ett lag som nog särskilt ser fram emot ett uppehåll på halvannan vecka tror jag är Sandviken som efter 15 matcher utan förlust åkte på två hälsingeproppar den här veckan. Tror förresten inget lag mår dåligt av det kommande uppehållet efter en synnerligen intensiv spelperiod.

Det är också upp till bevis för Svenska landslaget i den där finlandsturneringen. Efter att ha varit alltför blekt i julas när laget fick stryk av både ryssar och finnar så får nog Micke Carlssons landslag visa bättre tåg nu. Det stundar ju en VM-turnering i Sibirien och nu behöver lagen sätta sig i respekt inför fajten om guld och silver.

Kjell Anderstedt