Anderstedt: Regler måste följas ─ vart är vi annars på väg?

, ,
Elitserien, bandy, elitserien bandy, VSK Hammarby skandal, VSK, Västerås, Hammarby, Kjell Anderstedt, grov skandal

KRÖNIKA Fredagskvällens och lördagseftermiddagens elitseriebandy bjöd på några riktiga ytterligheter för oss som älskar den här sporten. Vattenbandy i Motala, sekretariatskandal i Västerås och bandynjutning av Vetlanda BK.

Jag tar det positiva först. Vetlanda är Elitseriens utropstecken så här långt. Förlust i premiären borta mot Villa med 6-2. Sen idel segrar: Motala hemma 3-2, AIK borta 3-2, Västerås hemma 6-5 och nu alltså vinst mot Bollnäs borta med 3-2. Och som man segrar på Sävstaås i Bollnäs!

En frejdig, snabb och offensiv bandy som jag tror en hel del i hälsingepubliken också njöt av. Jag gjorde det i alla fall till fullo och imponerades av det gula smålandslaget. Först 0-1 och 0-2 inom 4 minuter i första halvlek av ynglingarna Emil och Pontus Nordström och sen Emil Fedorov med 0-3 innan bollnäspubliken ens doftat på halvtidsglöggen. Man blir verkligen glad när man ser sån bandy.

De två negativa händelserna då. Ja, den ena är inget att göra någonting åt alls. Ösregn över isstadion i Motala på lördagen och ett rent lotteri om hemmalaget skulle kunna skrälla mot en av seriefavoriterna eller om hälsingarna skulle plaska bäst.

Och gästerna gjorde det bäst, men i övrigt kan vi lämna den här vattenkampen och hoppas att det var den enda för säsongen. Hyllas bör ändå de 497 entusiasterna som betalade entré.

Skandalen skedde i mötet mellan VSK och Hammarby. Matchsekretariatet släppte in utvisade hemmaspelaren Joel Engström flera minuter för tidigt när han skulle suttit utvisad 10 minuter. Och dessutom reagerade ingen som borde ha reagerat på detta uppenbara. Inte fjärdedomaren, inte domarna på isen och tyvärr inte heller TV-kommentatorerna.

Till råga på allt fick VSK göra mål och gå upp i 3–0-ledning när Hammarby skulle varit två man mer. Nu är det lätt att fnysa lite och säga ”jaja, men det blev ju ändå 6–0 till VSK, vad tjafsar ni om?”.

Men regler måste följas, vart är vi annars på väg? Nu är det dock så fint ordnat i denna TV-ålder att allt är kontrollerbart i efterhand. Lika mycket som tävlingsjuryer tar TV-bilderna till hjälp när det skall bedömas avstängningar (senast i World Cup), så blir alla fel enkla att kolla när elitseriematcherna TV-sänds och arkiveras. Hammarby har lämnat in protest och kräver att matchen skall spelas om.

Efter att själv ha tittat på bilderna, matchklockan och sekretariatets protokoll idag så kan jag bara konstatera att ett grovt fel gjordes. 3-0-målet gjordes när Hammarby skulle varit två man mer.

Vad ska beslutet efter protesten bli då? När jag funderar på vad ett beslut kan bli, så ser jag inte att Bandyförbundet kan besluta något annat än att matchens spelas om. Hur ska man annars göra? Hoppas nu att resten av vintern blir fri från ledsamheter av det här slaget.

I övrigt då? Som tippat så fick Frillesås sota för att Bollnäs klappade dit Villa i förra matchen. Villa vann nu enkelt borta.
AIK kämpade till sig en poäng hemma mot Vänersborg under sista halvtimmen.
Starkt.

Och Sandviken tog två viktiga bortapoäng mot Sirius idag med en klar seger.
Starkt även det mot Sirius som är mycket bra just hemma på Studenternas.

Kjell Anderstedt

* EN SÖNDAGSKOMPLETTERING TILL LÖRDAGSKRÖNIKAN

Sedan igår, då min ovanstående krönika skrevs, har ett par saker framkommit. Dels har Christer Persson i Bandyförbundets tävlingskommitté uttalat sig i media att det inte är troligt att man beslutar om omspel i matchen Västerås-Hammarby och dels har jag själv klockat när saker och ting hände i matchen i fredags, utan att lita till den ofta osäkra tiden på matchklockan i arenan eller TV-sändningens matchtid, som dessutom startades först efter en hel minuts spel i andra halvlek!

Vad var det egentligen som hände och när?
Joel Engström fick 10 minuters utvisning i slutet av första halvlek och han satt av de första 40 sekunderna innan pausvilan. VSK ledde med 1-0. Han skulle således vara åter i spel i andra halvlek efter 54.20.

En minut in på andra halvlek gör VSK 2-0 när Engström sitter utvisad. Han släpps sedan in på isen igen redan efter 51.48, alltså 2 minuter och 32 sekunder för tidigt. Detta sker samtidigt som lagkamraten Stefan Edberg får en 10 minuters utvisning.

Efter 53.58 gör VSK 3-0 efter att laget under 2 minuter och 10 sekunder varit en man för mycket på isen eftersom Engström felaktigt var med i spelet. Målet bokförs av sekretariatet 54.45 eftersom alla händelser bekräftas först när spelet blåses igång igen.

Varför påkallar inte matchsekretariatet domarnas uppmärksamhet när de släppt in Engström mer än två och en halv minut för tidigt? Det finns ju till exempel en fjärdedomare vid sidan av isen att kontakta för sådant. Hade det gjorts hade allt kunna rättats till direkt.

Det ska också sägas att det här fallet är unikt. De som jobbar i sekretariaten är ofta väldigt rutinerade och kunniga och har ett bra samarbete med domarna. Därför rättas misstag som begås oftast till så fort som möjligt och framför allt under pågående match. Men här gick det väldigt fel.

Till sist, vad kan beslutet protesten bli?
Det finns alltså inte stöd för omspel i tävlingsbestämmelserna. Domarens beslut i fakta som rör matchen är enligt spelreglerna slutgiltiga. Fel som begås av matchsekreterare ses som ett sådant fakta som rör matchen och kan därför inte leda till omspel.

Om matchsekretariatet gör ett fel så förutsätter alltså spelreglerna att det rättas till av domarna så fort felet upptäcks under matchen. Här har felet inte alls rättats till och då blir ju konsekvenserna värre, när till och med ett felaktigt mål får göras.

Under måndagen beräknar Bandyförbundet att ta ställning till Hammarbys protest.

Oavsett vilket beslut det blir så är det nog en del som har anledning att ta lärdom av det som hände i Västerås i fredags.