Anderstedt: Sicken bandykväll det blev

, ,
Nya regler bandy, regelförändringar, Svenska bandyförbundet

KRÖNIKA Jag har ingen insyn i min lägenhet. Det är jag oerhört glad för ikväll, ni anar inte. Hade jag insyn hade förmodligen någon av mina portugisiska grannar kontaktat de sociala myndigheterna för att ta hand om en galen svensk psykopat.

Ja, herreminje…Sicken bandykväll det blev. Självklart är alltid den bästa behållningen att på plats få uppleva bandy, höra skären, njuta av passningarna och uppleva stämningen. MEN det är absolut inte fy skam att som ikväll använda alla upptänkliga digitala verktyg för att kunna följa alla matcher.

De här fyra matcherna fick jag följa i en modern mix mellan teve, dator, padda och mobiltelefon och den gav ju allt som man kan tänka sig. Toppmötet i Edsbyn i en match som hade allt av njutbar bandy i hög fart och två enormt kompetenta lag.

På Studenternas verkade matchen avgjord efter att Sirius gjort 4-0 efter 20 minuter, men icke. Åby/Tjureda var väl seriens hittills mest utdömda lag att åka genom halva Sverige för bortamatch mot Bollnäs. Men så som laget stred och gav hälsingarna en riktig fajt. Vetlanda imponerade när man stod upp mot AIK på Bergshamra. Men vi tar det i tur och ordning.

I bandykyrkan i Edsbyn laddades det för den här säsongens första stormöte. De självklart tippade finallagen Edsbyn och Villa. Om vi gladdes mycket åt publiksiffrorna i premiäromgången så var väl publiktillströmningen i Edsbyn den enda besvikelsen ikväll. 1 443 personer är lite för svagt för en sån fajt. Och matchen var värd betydligt flera åskådare.

Den hade allt, precis allt. Det var fart och fläkt, spänning ganska länge, grinigt och känslor i alla fall i första halvlek och briljanta individuella prestationer. Tipset att de här två lagen kommer att gå kanske längst i mars känns bara starkare. Men sett till hela matchen var det en rättvis seger för mästarna. Laget tog hand om spelet stora delar av andra halvlek och visade varför man är mästare.

Matchen på Studenternas blev helt makalös. Sirius körde över Broberg de första 20 minuterna och klämde in 4-0 innan söderhamnarna hade fattat att matchen ens börjat. I den andra halvleken förändrades matchbilden fullständigt. Det var i stort sett ett lag på banan. Broberg pressade och det vete sjutton om de inte nu har svenskt rekord i missade målchanser.

Inget lyckades, vare sig frilägen, hörnor eller skott i öppna lägen. Men till sist fick Broberg hål på Sirius och sen knaprade man in på underläget. För oss som gillade dramatiken tyckte det var synd att 4-3-målet kom när det bara var en minut kvar av tilläggstiden. Var det en rättvis siriusseger? Ja, det vete sjutton. Men starkt var det av hemmalaget ändå och jag har varnat för uppsalalaget tidigare och gör det igen.

Vetlanda utmanade AIK direkt i bortamötet i Stockholm. Niklas Gälman gjorde 0-1 redan efter 5 minuter. Men sen blev det inte spelet och målen som kom att dominera den här tillställningen. Första halvleken hade fem 10-minutersutvisningar och andra halvleken 8. Hela 130 utvisningsminuter på 90 minuters bandy (!)…

Det är klart att det då blir tillfälligheter som avgör. Helt klart var det hemmalaget AIK som förlorade mest eftersom gnaget hade 8 av de 13 tiominutersutvisningarna. Det håller inte om man skall plocka poäng i elitserien. I 80 av matchens 90 minuter satt någon svartgul på botbänken. Här får nog Bergwall ta ett rejält snack med laget om man ska stå upp mot lagen i högsta serien.

Vem hade tippat att Åby/Tjureda skulle skaka Bollnäs? Ingentror jag. Jag trodde det skulle bli en kross. I snökaoset på Sävstaås avgjordes matchen i 3 halvlekar om 30 minuter. Åby/Tjureda hade som bäst ett 4-3-underläge efter drygt två tredjedelar. Men att Bollnäs nu vann var långt ifrån den viktigaste segern för bollnäsbandyn den här veckan.

Den absolut största segern på väldigt länge uttalas istället BRO 4:4. Jag säger bara Bro 4:4. Det är detaljplanen för det gamla SJ-området i Bollnäs. Den har blivit överklagad, men häromdagen så kom domen att överklagan avslogs. Detaljplanen som överlevde denna överklagan innebär nu att det är grönt ljus för en bandyhall i Bollnäs.

Samhällsbyggnadsbolaget får nu köpa fastigheten av Bollnäs kommun och bygga den hall som det pratats om sen Snoddas dagar. Om Åby/Tjuredas hallbygge är bandyhistoriens snabbaste så är Bollnäs bandyhall ett resultat av världshistoriens längsta hallprocess. Äntligen! Grattis Bollnäs GIF! Å tack Åby/Tjureda för en riktig kämpainsats!