Anderstedt: Ska Lidköping äntligen få ta sitt dubbelguld?

, ,
bandy elitserien, elitserien bandy, Villa Lidköping AIK bandy, bandy

KRÖNIKA Fredagskvällens omgång blev ett lysande exempel på det som är extra kul med vinterns elitserie. Fyra uddamålssegrar och två tvåmålssegrar.

Det som kryddar resultaten är att de båda bottenlagen Frillesås och Tellus har tagit tydliga kliv framåt den här säsongen. Båda lagen stretar emot bra även när dom möter topplagen.

Frillesås har nu två väldigt starka matcher bakom sig och dessutom bortamatcher mot normalt hemmastarka Edsbyn (4-6) och Sandviken (3-4). Tellus fick bara stryk med 5-4 i svåra bortamatchen i Vänersborg.

Några andra iakttagelser från fredagskvällen är att Västerås och Bollnäs fortsätter raden av matcher som visar att det gäller att kämpa ända in i kaklet. Det blir ofta spektakulära matchslut och matchen på fredagen var inget undantag.

Tvåmålsledning med 5–3 så långt som till 77:e minuten för Bollnäs i Rocklunda. Men kapten Joneby i VSK tog sitt kaptensansvar och vände matchen i slutet med två mål till 6-5.

Samma matchbild i Söderhamn där Broberg hade tvåmålsledning ännu senare än Bollnäs. 5-3 efter 82 minuter, men Bajen vände och vann med 6-5.

Ett flertal storskyttar visade upp sig i den här omgången. Christoffer Edlund sin vana trogen gjorde tre mål i giganternas kamp mot AIK.
Nu har Villa knäppt AIK i båda matcherna i grundserien och skaffat sig ett rejält psykologiskt övertag inför slutspelet.

Men mycket talar för att dom inte möts förrän i final och då är kanske det övertaget värdelöst. Då är det dagsform och vinnarskallar som avgör, i alla fall av min erfarenhet att döma.

Bästa målskytten denna omgång blev Emil Viklund i Vänersborg som satte hela 4 pytsar mot Tellus. Tremålsskytt blev också Patrik Nilsson i Bollnäs och Oskar Wikblad i Edsbyn.

Ska vi titta litet framåt och spekulera kanske. Flera stormatcher kvarstår. Exempelvis Edsbyn-AIK redan på söndag, SAIK-Villa på onsdag och AIK-Edsbyn igen nästa fredag.

Det är ju litet ojämnt spelat så AIK har så mycket som sju matcher kvar medan VSK har bara fyra för att nämna dom lag som skiljer sig mest åt i antal matcher.

Inför serien tippade jag Villa, Edsbyn, AIK och Sandviken som toppkvartetten och turordningen just nu är Villa, Edsbyn, Sandviken och AIK. Det tipset ser verkligen ut att gå i lås. Västerås jagar på femte plats, men jag tror det skiljer för många poäng upp till fjärdeplatsen.

De fyra första platserna är ju så viktiga för hemmafördelen i kvartsfinalspelet. VSK och Vänersborg verkar hamna på plats fem och sex.

Fajten om de fyra åttondelsplatserna blir stenhård. Det ska bli otroligt spännande att se hur kamperna mellan dom sex lagen utvecklar sig. Vetlanda 19, Sirius, Broberg och Hammarby på 18, Motala och Bollnäs på 17 poäng.
Där vore ett harakiriuppdrag att ta på sig ett tips där.

Men en positiv sak är ju att Elitserien är stängd denna konstiga säsong. Det ger både Frillesås och Tellus möjligheten att spela fritt utan press och därmed spela offensivt och störa storlagen utan snålspel för att klara kontraktet.

Jag tror det blir en väldigt nyttig säsong för båda dom lagen, vilket också kan göra att dom närmar sig övriga lag till nästa säsong.

Jag flaggade inför seriestarten för att damernas elitserie skulle bli ganska ointressant med fyra tydliga topplag och fyra lag på nedre halvan.
Serien har utvecklat sig helt i den riktningen, föga förvånande.

Villa i särsklass med 13 segrar på 13 matcher. Väldigt imponerande. I övrigt är det mästarna från Västerås, AIK och Skutskär på de fyra första platserna. Sen skiljer det hela 9 poäng ner till Sandviken som femma och ännu längre till Mölndal, Skirö och KS Bandy.

Om vi ser till båda elitserierna blir den stora frågan i Uppsala i mars — ska Lidköping äntligen få ta sitt dubbelguld?
Det blir nog låga odds på ett sånt tips!

Kjell Anderstedt