Anderstedt: Upphämtningarnas omgång

, ,
Hammarby bandy, Hammarby, bandy, elitserien

KRÖNIKA Onsdagskvällens omgång i herrarnas elitserie får nog utan överdrift benämnas som upphämtningarnas omgång. De två matcher som inte hade en tillstymmelse till upphämtning var de på förhand lättippade där både AIK och Villa Lidköping spelade hemma och mötte Motala respektive Tellus. Här blev det tvåsiffrigt i båda matcherna och det var fjärde gången den här säsongen för Villa och tredje för AIK.

Det imponerar såklart även om det återstår mycket och dessutom många farligare lag att möta. I AIK noterades Erik Pettersson för tre mål som bäste målskytt.

Upphämtningarnas omgång, ja. Övriga tre matcher innehöll just starka upphämtningar. Sirius startade väldigt offensivt och gjorde 3-0 innan paus på Sävstaås och Bollnässpelarna såg ut som stora frågetecken.
I den andra samlade de orangeklädda ihop sig rejält och svarade för en väldigt stark upphämtning.

Patrik Nilsson visade att krutet fortfarande är torrt genom tre mål. Precis vad alla lag som har en notorisk målskytt vill skall hända.
Noterbart är förstås att ”gamle” Andreas Westh var tillbaka
i laget. Längre än så blev alltså inte hans karriärslut till många supportrars stora glädje.

Mötet Broberg-Vänersborg började precis som man kunde tänka sig eftersom Vänersborg börjat säsongen väldigt offensivt och spelglatt med tre segrar medan Broberg fortfarande letar efter vinstformeln. Vänersborg hade rättvisa 3-1 i paus, men i andra var Broberg betydligt effektivare och gick upp till oavgjorda 3-3.

Men andra halvleken blev väldigt sönderryckt av utvisningar. Tre tiominutare i första halvlek, men hela åtta i andra. Det är ju nåt som inget lag kan fortsätta med, om man vill vinna matcher såklart.

Vetlanda tog emot Hammarby som senast gjorde en väldigt bra segermatch mot Sandviken. Men här såg det mörkt ut för Bajen långt in i första halvleken. 3-1 till ett starkt spelande Vetlanda. Men i andra genomgick matchen en total scenförändring när Hammarby gjorde fem raka mål. På slutet blev det spännande, men Hammarby kunde avgöra och vinna med uddamålet.

Hammarby bandy, Hammarby, bandy, elitserien

Foto: Romus Ramström. Hammarby vann borta mot Vetlanda med uddamålet.

Edsbyn-Sandviken blev uppskjuten den här veckan på grund av coronautbrott i Byn. Det är väl coronaoron som de flesta tänker på just nu. Hur skall den här säsongen sluta när Sverige har så stor smitta på grund av att folk inte följer riktlinjerna som dom borde.

Det gör såklart att idrotten blir drabbat. Bandysverige oroas och inte minst hockeyns SHL där massor av matcher har skjutits upp. Hur skall allt hinnas med när bara halva säsongen återstår?
Man kan nog inte göra nåt annat än hålla tummarna och inte nog vädja till folks sunda förnuft.

Till sist måste jag ändå kommentera det matchstraff och efterföljande ganska långa avstängning som Motalas Anders Persson ådrog sig efter den våldsamma tacklingen på Bollnäs Oskar Westh.

Det har florerat massor av synpunkter och diskussioner om det rätta i att ge Persson fem matchers avstämning.
Vissa hade önskat en avstängning för resten av säsongen medan andra tycker fem matcher var alldeles för mycket. Motala har också överklagat avstängningen till RF.

Men att önska sig ett kortare straff är aningen magstarkt. Ska bandyn komma bort från den här typen av brutalt spel måste det stämmas i bäcken. Det är inget uppträdande bandyn behöver med ett så här överdrivet hårt spel där bollen inte alls är i fokus. Jag måste ställa mig bakom dom som tycker att straffet är skäligt och det skulle förvåna mycket om RF ändrar något.

Damernas elitserie hade ikväll ett riktigt toppmöte. Både Västerås SK och AIK är bland de segertippade i serien. Här gick VSK segrande ur mötet i ABB arena. De grönvita tjejerna kan absolut försvara guldet i vår. Har vunnit alla inledande sex matcherna och ståtar i serietopp på 12 poäng. Starkt och imponerande!

Kjell Anderstedt