Anderstedt: Upplevelserik första dag i Svenska cupen — men skärpning, Bandypuls

, ,
Svenska cupen bandy, Svenska cupen, bandy, Lidköping

KRÖNIKA En upplevelserik första dag på Svenska cupen fick vi som var klistrade framför teven, datorn eller surfplattan. Resten av helgen lär bjuda på än mer dramatik.

Grupp 1
Villa Lidköping–Vetlanda 5–0
Segertippade Villa tog för sig direkt och lät inte Vetlanda få något grepp alls om händelseutvecklingen. Felix Phersson och Christoffer Edlund tvåmålsskyttar.

Villa fick precis den start på turneringen som laget också behövde för att få ett rejält självförtroende. Vetlanda räckte inte till att stå emot.

Sandviken–Hammarby 5–4
Den första riktigt spännande matchen i turneringen. Hammarby stod verkligen upp mot Sandviken. Bajen hade också ledningen så långt in i matchen som 8 minuter in på andra halvlek. Sandviken gick ikapp och ryckte åt sig en tvåmålsledning med 9 minuter kvar av matchen. Sista reduceringen till 5–4 kom för sent när tiden rann ifrån Bajen.

Hammarby–Villa Lidköping 1–6
Hammarby gjorde en mycket bra första halvlek, men råkade ut för ett väldigt psykologiskt baklängesmål när Christoffer Edlund gjorde 2–0 till Villa precis innan halvtidssignalen.
I andra halvlek var det bara ett lag på banan och Villa rann ifrån ganska enkelt. Hammarby resignerade långt innan slutsignalen.

Vetlanda–Sandviken 2–5
Vetlanda stod upp bra mot Sandviken i första halvleken. När Jocke Andersson sen blev skadad föll Vetlanda ihop och Sandviken tog över matchen helt. Fem olika målskyttar i det svartvita laget visar att många tar ansvar framåt i brist på fixstjärnor. Tror ändå att SAIK måste vara bra en hel match istället för att bara göra bra ifrån sig i andra halvleken för att lyckas i slutspelet på söndag.

Grupp 2
Västerås–Motala 4–2
Motala tog ledningen tidigt i första halvleken och höll faktiskt ställningarna till pausvilan.
Sen tog Västerås över, men det var spännande ända tills bara drygt 4 minuter var kvar.
Då punkterade VSK matchen med sitt 4-2-mål.

Edsbyn–AIK 3–3
Premiärkvällens mest spännande match. Ett möte som svängde fram och tillbaka. 3–0 till Edsbyn så långt in i matchen som 10 minuter in på andra halvlek.

Men AIK reste sig och Alan Dzhusoev, AIK:s bäste spelare, kvitterade på övertid. Sen knep AIK också den efterföljande straffläggningen.
Den blir avgörande om Edsbyn och AIK hamnar på samma poäng i sluttabellen om inte målskillnaden eller mest gjorda mål skulle avgöra.

Det är tidigt på säsongen. Det märktes på flera håll och kanter. Domarna var inte alltid i synk med varandra när det gäller att ta gemensamma beslut istället för att peka åt olika håll. Men det lär väl bli bättre redan under fortsatta helgen kan man hoppas.

Vi är alla i dagens läktartomma situation beroende av de streamade sändningarna av turneringen som webbsiten Bandypuls ansvarar för.

Här är ett par tips efter första dagen så kan ni som är kommentatorer genom ett uns av förberedelse bidra till en rejäl kvalitetshöjning för tittarnas skull.
Det är viktigt att ta tittarna på allvar när man kommenterar.
De är värda att du som kommentator är påläst och förberedd. Det är inte okej att inte ha koll på varför vissa spelare inte spelar när dom faktiskt är avstängda.

Att kunna reglerna är också ett ganska lågt krav vi ställer, annars blir vi vilseledda. Vid oavgjord match mellan två lag i Svenska Cupen är det inte alls de efterföljande straffarna som i första hand skiljer lagen åt om de landar på samma poäng i sluttabellen. I första hand är det målskillnad och därefter flest gjorda mål, innan det är straffarna i ett eventuellt oavgjort inbördes möte som avgör.

Nu är det två dagar kvar av turneringen så det får bli skärpning i TV-hytten så vi tittare får den behållning vi kräver.