Anderstedt: Vilken slutomgång det blir

, ,
Elitserien bandy, Elitseriepremiären, bandy

KRÖNIKA Det finns all tänkbar anledning för väldigt många bandysupportrar att vara på plats på söndag eftermiddag klockan 15.00! Självklart på rätt arena eller i sämsta fall framför datorn eller teven. Det är då Elitserien skall avgöras.

Antalet lag som har ett avgörande i den sista dallrande omgången har förvisso minskat, men för dom som har kvar sina avgöranden är det desto mera sofistikerat.

Om det inte blir 2000-3000 personer på Studenternas på söndag så blir jag mäkta förvånad. En helt avgörande match för om det skall bli Sirius eller Vänersborg som får kvala eller klara sig kvar i Elitserien utan kval. Båda lagen står på 20 poäng. Vinnaren klarar sig kvar. Om det blir oavgjort så blir det Sirius som slipper kval.

Men från fredagskvällens till vissa delar gastkramande omgång så måste jag lyfta ett par lag som har svarat för en imponerande avslutning av serien. Motala slog Bollnäs borta senast och pulvriserade kometen AIK ikväll (läs: fredag) med 9-2!
Tror att flera än jag har missbedömt Motala i slutet. Men laget har bevisat det tidigare att man kan lyfta sig i de svåraste lägen.
Nu är Motala klart för åttondelen. Väldigt starkt!

Det andra laget är självklart Vänersborg som först slår Sandviken borta och på fredagen tog en knapp uddamålsseger mot Vetlanda, som gör att man helt plötsligt har allt i egna händer. Tänk så fullständigt hopplöst det såg ut för Vänersborg för ett par omgångar sedan.

Bollnäs och Västerås klarade att vinna den här fredagskvällen, även om det länge satt långt inne mot Sirius respektive Broberg. Fjärdeplatsen i serien är väldigt attraktiv då den ger en extra hemmamatch i kvartsfinalen.

Det står mellan klassikerlagen VSK och Bollnäs som står på samma poäng inför avgörandet på söndag, även om VSK har ett rejält målplus. Men det ger spänning i matcherna AIK-VSK och Frillesås-Bollnäs. Eftersom AIK fortfarande har chansen till att ta sig in bland de sex kvartsfinallagen så blir matchen AIK-VSK extra spännande, liksom förstås Broberg-Hammarby, eftersom söderhamnslaget slåss med just AIK om sjätteplatsen.

Ja, herrejävlar, vilken slutomgång det blir. Skönt ändå för Edsbyn som seriesegrare, Villa som serietvåa och Sandviken som trea att få spela av söndagsomgången i lugn och ro med klart sikte på slutspelsstarten nästa lördag.

Men de anspänningar som kommer att finnas i Uppsala, Solna och Söderhamn blir utmaningar för nervsvaga supportrar. Ja, även i Sandviken kan det bli spännande eftersom det avgörs för Motala vilka man får möta i åttondelen.
Om jag inte vågat tippa tidigare så vore det väl sjutton om jag inte skulle göra det nu.

Broberg slår Hammarby och blir sexa. AIK blir sjua och får möta Hammarby i åttondelen. Huvva! Motala och Vetlanda möts i den andra åttondelen. Sirius-Vänersborg spelar om att slippa kval, vem kan tippa den matchen?
Inte jag i alla fall.

Med två åttondelsfajter på Bergshamra och Zinken mellan AIK och Hammarby så skapas förmodligen helt nya bandyklassiker till historieböckerna!
Men har jag fel så blir allt förmodligen helt annorlunda, men vem vill missa söndagens omgång?

Hur kvartsfinalerna sen kommer att se ut återstår att se, även om jag har mina aningar. Det vill säga hur Edsbyn och Villa kommer att välja, men det är ändå en fråga efter slutsignalerna.

Kjell Anderstedt