Anderstedt: Villa Lidköping får fira dubbla SM-guld

, ,
bandy slutspel 2020, bandy slutspel 2021, bandy elitserien, villa lidköping, bandyfeber, bandyfinal 2021

KRÖNIKA Äntligen Mars! Alltid samma förväntan när bandyn är framme vid slutdramatiken. SM-slutspelet för herrar drar naturligtvis till sig det allra största intresset. För de bästa lagen är seriespelet en lång transportsträcka.

Det var inte så himla svårt att tippa topp- och bottenlagen. Jag lade förhandstipsen på Villa, AIK, Sandviken, Edsbyn och Västerås på de fem översta platserna.

Men om jag i övrigt tittar på hur mina tips föll i förhållande till utfallet så är det några lag som sticker ut. Jag tippade Hammarby bland de sex första och Bollnäs till åttondel.
Dessa båda lag blev besvikelser.

Bollnäs slapp pärsen

Bollnäs ska till och med tacka för att serien stängdes, i annat fall hade laget fått kvala mot aggressiva allsvenska lag.
Nu klarade sig hälsingelaget från den pärsen.

Hammarby gjorde ingen av sina bättre säsonger men hade oflyt i slutet när man missade åttondelen på målskillnad. Motala var 7 mål bättre.

Vilka sticker ut positivt då? Med fem vinster och en oavgjord tog Frillesås stora kliv framåt i sin utveckling, men gjorde flera bra matcher även i övrigt. Det blir intressant att se Frillesås nästa säsong när serien också fylls på med två nya lag.

I övrigt tycker jag vi fått positiva intryck från främst Sirius och Vänersborg. Sirius brukar för det mesta hamna i avgörande matcher den här årstiden. Men då har det oftast inneburit kval för att klamra sig kvar.

Sirius i kvartsfinal

Nu är Sirius i kvartsfinal efter dubbelsegrar mot Broberg. Ett Broberg som tyvärr visade sig sämst när det gällde. Tränarbytet i Sirius fick laget att lyfta rejält. Bara synd nu att publiken uteblir.

På Studenternas ser vi normalt de mest dedikerade fansen. Vänersborg spelade jämnt med flera bra lag, hade flest oavgjorda matcher av alla, hela 7 stycken och slutspelsplatsen var välförtjänt.

I damernas elitserie blev det så ointressant som vi enkelt kunde förutse. Det finns inte åtta bra elitserielag, det finns fyra. Men jag vet att det finns framtidsambitioner hos flera av klubbarna som hamnade på nedre halvan. Det är väldigt viktigt att vi får en bredare topp bland damerna.

Dubbla Villa-guld

Jag tror fortfarande, som jag trott hela vintern, att Villa Lidköping får fira dubbla SM-guld i Uppsala. Damerna vann serien komfortabelt. VSK är främsta utmanaren. Villa och VSK gick direkt till semifinal efter grundserien. AIK, Skutskär, Sandviken och Mölndal avverkar kvartsfinaler innan semifinalerna.

Skutskär tog sig ganska bekvämt till semifinal mot Villa genom dubbelsegrar mot Mölndal. VSK väntar på sin motståndare från kvartsfinalen mellan Sandviken och AIK. De möts tisdag och torsdag den här veckan. Det bör bli VSK-AIK i semifinal.

Herrallsvenskan avslutas med två riktigt brutala kvalmatcher mellan Gripen och IFK Rättvik. Örebro SK är ju redan klart för Elitserien. Gripen är vi bekant med i Elitserien sedan tidigare.

Rättvik har chansen

IFK Rättvik har nu chansen att återvända till högsta serien för första gången sedan 1951. Rättvik har spelat 17 säsonger i dåvarande Allsvenskan och var faktiskt en av klubbarna som fanns med redan när Allsvenskan instiftades 1931. En SM-final har klubben också. Slottsbron blev dock mästare 1938 med 5-2 i den finalen.

Tips då? Nej, här fegar jag ur. Gripen har ett psykologiskt övertag från seriemötet som vanns med 9-3, men hemmaplan för Rättvik i returmötet kan bli avgörande. Första matchen i Trollhättan på lördag och retur i Rättvik nästkommande lördag.

Herrarnas slutspel startar denna onsdag. Villa-Sirius och Sandviken-Vetlanda på den ena halvan och AIK-Västerås samt Edsbyn-Vänersborg på den andra.

***

Villa Lidköping BK-IK Sirius

Sirius har gjort sitt nu. Kan inte tänka mig att Villa släpper en enda match. Tips 3-0.

Sandvikens AIK-Vetlanda BK

Vetlanda kan ta en seger hemma, men i fem matcher har jag svårt att se att Sandviken inte tar sig till semifinal. Tips 3-1.

AIK-Västerås SK

I grönvitt finns hur mycket gemensam slutspelserfarenhet som helst. AIK-spelarna har inte någon större slutspelserfarenhet tillsammans, mer än fjolårets kvartsfinalförlust mot Villa. Det självpåtagna favorittrycket på AIK är hiskeligt stort. Det har bara pratats om final och guld hela säsongen. AIK har slagit VSK två gånger redan, men har svajat betydligt i andra matcher. Tipset blir ändå gulsvart, 3-1.

Edsbyns IF-IFK Vänersborg

Här tror jag hemmaplansfördelen blir avgörande. Båda lagen är starka hemma. Tre hemmamatcher blir Edsbyns lycka. Tips 3-2.

Mars månad är ren njutning för oss som älskar den vackraste av lagsporter. Å håller du på rätt lag blir upplevelsen dessutom ett minne för livet. Å nästa år får vi med stor säkerhet njuta på plats också.
Det längtar vi efter.

Kjell Anderstedt