Ändrade planer kring SM-finalerna i bandy: kommer det gå som planerat?

ANNONS. Precis som övriga delar av samhället har även bandy-Sverige drabbats av flera fall av covidutbrott inom olika klubbar. Matcher har fått skjutas upp och den 14 januari meddelade det Svenska Bandyförbundet att man har valt att göra om strukturen på herrarnas SM-slutspel. Grundserien skjuts fram en vecka, och istället för bäst av fem så kortas kvartsfinalerna ner till bäst av tre. Den 18–19 mars är det återigen dags för de stora finalerna på klassiska Studenternas i Uppsala.

Inställda matcher leder till minskade intäkter

För sportklubbarna har pandemin inneburit stora ekonomiska förluster eftersom möjligheten att spela inför publik har varit obefintlig under långa perioder de två senaste åren. Även andra aktörer, såsom bettingsajter som lockar många idrottsintresserade med spelbolag bonus och andra erbjudanden, har sett intäkterna minska gradvis på grund av både uppskjutna och inställda matcher.

När det nu vankas finaler i bandy-SM hoppas dock både spelare, tränare, publik och andra inblandade på att allt ska gå som planerat. Efter två år med publikfria bandyfinaler bjuds det alltså återigen in till en publikfest i Uppsala.

Nya besked om vart finalerna kommer att spelas

Enligt de ursprungliga planerna var det tänkt att SM-finalerna skulle spelas på Nya Studenternas i Uppsala, men efter en noggrann riskbedömning har man beslutat att flytta tillbaka matcherna till klassiska Studenternas. Beslutet grundar sig på att underlaget på den nya arenan har ovanligt höga nivåskillnader jämfört med andra arenor, och därmed kan man inte garantera att isytan är säker att åka på.

Flytten kommer inte innebära några merkostnader för arrangörerna, och dessutom har klassiska Studenternas en större publikkapacitet på omkring 17,000 i publikantal. Eftersom de båda arenorna ligger precis intill varandra kommer man ändå kunna nyttja särskilda delar av den nya arenan, exempelvis kiosk, omklädningsrum och toaletter.

En tradition som är till för att hållas

SM-finalerna i Uppsala har sedan långt tillbaka varit en årlig tradition och 2022 års finaler blir de 27:e i raden. Traditionen innebär främst en stor glädje för alla bandyfans, men även för Uppsalaborna som får njuta av alla festligheter som finalerna bjuder på.

Arrangörerna Uppsala kommun och Svenska Bandyförbundet hoppas nu på en riktigt lyckad publikfest, men även att evenemanget ska gynna turistekonomin i staden. Tidigare år har man sett en stor ökning bland besökare både på hotell, restauranger och i handeln under finalhelgen, något som har varit mycket positivt för stadens näringsliv.

Bandyfinalerna har åren innan pandemin varit riktiga publikdragare där man slog publikrekord i damernas finaler både år 2018 och 2019. Med en blygsam försiktighet och med stor hänsyn till både restriktioner och regelverk hoppas man nu på nya publikrekord även detta år.

Den stora bandyhelgen utgörs av totalt fyra SM-finaler. Fredagen den 18 mars är det dags för både flickor och pojkar att spela juniorfinaler, och lördagen den 19 mars avslutas festligheterna med seniorfinaler för damer och herrar.

Här kan du läsa mer om evenemanget samt köpa biljetter till de olika matcherna.

Annons: Detta är en annons från vår partner och inte skriven av Bandyfebers redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.