ANNONS: Pelle Fosshaug – en av bandysveriges största profiler

Pelle Fosshaug – en av bandysveriges största profiler

Född i Ljusdal och uppvuxen i Borlänge var det inte oväntat för Per ”Pelle” Fosshaug att börja med bandy. Tur var väl det kan vi säga då Fosshaug skulle visa sig att bli en av Sveriges största bandyspelare genom tiderna. Med meriter som sex SM-guld och fem VM-guld är det svårt att överträffa hans storhet. Efter att ha spelat i ett antal olika klubbar hittade han till slut hem i Västerås-klubben VSK och det är också i den staden som han valde att fortsätta sin karriär som tränare efter att tiden som proffsspelare var över. Hans senaste uppdrag är dock att träna AIK Bandy i Solna.

Bandy populär sport i Sverige

Bandy är en av Sveriges största sporter. Mycket av populariteten kommer så klart från att vi har en lång vinter i detta land och då passar det att utöva sporter på is. Den har också anor tillbaka till det förra sekelskiftet. Det finns bilder som visar hur bandy spelades på naturis till en början. Idag spelas bandy över hela landet. Även om många klubbar idag har byggt inomhusarenor så har en del klubbar fortfarande behållit traditionen med att spela utomhus.

Viktigt med rätt mindset

Precis som i alla sporter är det viktigt att bygga upp rätt strategi innan matchen. Tränaren behöver placera ut sina spelare på rätt positioner utifrån deras egenskaper. Spelarna måste vara fokuserade på spelet, både på sin egen insats men även gentemot de andra medlemmarna i laget. Stora spelare som Pelle Fosshaug har alla den där speciella förmågan att kunna balansera på den tunna linjen mellan att vara en bra individuell spelare men fortfarande kunna interagera med de andra lagmedlemmarna. Ibland är den linjen lite väl tunn och en del idrottsutövare föredrar individuella spel eller sporter. Som till exempel friidrott eller poker. Dessa spelare behöver bara vara fokuserade på sin egen prestation och på att fatta rätt beslut. Så för att kunna bli bra på alltifrån bandy till poker så krävs det att ha rätt mindset, vilket Pelle Fosshaug uppenbarligen har.

Förknippad med VSK

Även om Pelle Fosshaug mest är förknippad med klubben VSK så har han faktiskt spelat i flera andra klubbar. Efter att ha spelat med sin hemstads lag i Borlänge kunde han 1986 gå upp i Elitserien när han fick börja spela med Falun BS. Efter ett tag i Falun gick han vidare till IFK Vänersborg för att sen till säsongen 1992/93 landa hos Västerås SK som blev hans mesta klubb. Första säsongen i Västerås var Fosshaug med och tog sitt första SM-guld efter att de vann finalen mot Boltic. Efter många år och framgångar i VSK spelade han ett par år i Sandviken innan han avslutade sin karriär i ett annat Västeråslag, Tillberga IK.

Foto: Arild Vågen.

Snabbaste målet

Som om inte sex SM-guld och fem VM-guld vore nog har Pelle Fosshaug även en något annorlunda merit. Vid en match med sin sista klubb Tillberga mot Villa-Lidköping lyckades han att göra mål endast fem sekunder in i matchen, ett svenskt rekord som står än idag och som visar på att Fosshaug är en spelare i särklass. Han är också den första bandyspelaren i världen som har fått sin tröja hissad upp i taket. Detta skedde i samband med en match mellan Tillberga IK och Edsbyns IF i arena ABB Syd i Västerås. Denna arena var hans hemmaarena även med VSK så det är mycket passande att han fick tröja upphissad just där.

Förbundskapten för Somalia

Efter sin långa och framgångsrika karriär som proffsspelare gick Pelle Fosshaug vidare mot en ny framgångsrik karriär, som tränare. Han har varit tränare för Tillberga IK och även verkat som teknisk rådgivare åt spelare i VSK. Sen november 2018 är han tränare för AIK Bandy i Solna. Nu är ju inte Pelle Fosshaug någon vanlig spelare så givetvis har han inte heller en helt vanlig tränarkarriär utan även den kantas av ovanligheter. Pelle Fosshaug är nämligen förbundskapten för Somalias bandylandslag.

Hur går detta till tänker nog många nu. Jo, det är så att laget tränar i Borlänge. Somalias landslag var från början en idé om att både stärka bandysportens ställning i Borlänge samt ett integrationsprojekt. Föregångaren var fotbollslaget Dalkurd i Borlänge som ofta kallades för Kurdistans landslag i fotboll. Pelle Fosshaug hakade tidigt på projektet som inte bara mynnade ut i ett landslag utan också i en tv-dokumentär, Trevligt folk. I filmen medverkar även tv-profilerna Filip och Fredrik. Laget har efter hårdträning medverkat i bandy-VM sen debuten 2014 i Irkutsk i Ryssland. I år, 2019, kommer bandy-VM att gå av stapeln i den svenska staden Vänersborg. Det kommer säkerligen bli en riktig fest både för deltagare som Pelle Fosshaug och för publiken.

Annons: Detta är en annons från vår partner och inte skriven av Bandyfebers redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Bandyfeber-redaktionens åsikter.