Beskedet: bandy-VM flyttas till oktober: ”Ett bra beslut”

Sverige, blågult, Sverige förlorade mot Jenisej, Jenisej, Sverige,

Det ena beslutet efter det andra som påverkar bandysporten ramlar just nu in hela tiden. Nu ändras också förutsättningarna för bandy-VM som skulle ha spelats i ryska Irkutsk inom några veckor.

Det Internationella Bandyförbundet, FIB, fattade idag beslutet att flytta VM-turneringen till i oktober istället. Turneringen skulle ha spelats i ryska Irkutsk 29 mars-5 april.
Men världsmästerskapet kommer istället spelas i oktober i år, men på samma plats i nybyggda inomhusarenan ”Ice Palace Baikal” i Irkutsk.

Irkutsk är en av de största städerna i Sibirien. En stad som nyligen lyckades genomföra B-VM. En turnering som Ungern gick segrande ur och som ger laget en plats i A-VM nästa år.

FIB skriver på sin hemsida att det är den osäkra situationen över hela världen på grund av coronaviruset, som skapat en oro även bland bandylagen att resa långa sträckor och ha stora människomassor engagerade i matcherna.

I VM-turneringen skulle åtta lag ha spelat; 4 lag i en A-pool och 4 i en B-pool. I A-poolen skulle Sverige, Ryssland, Finland och Kazakhstan spelat och i B-poolen Norge, USA, Tyskland och Estland. Det sistnämnda laget fjolårsvinnare av B-VM och nu alltså uppflyttat till A-VM på samma sätt som Ungern inför 2021.

FIB skriver att man ville fatta beslutet nu istället för att vänta in i det sista och riskera att nya händelser och spridningar av viruset skulle tvingat fram alltför snabba och drastiska beslut kring turneringen.
Nu vill man säkerställa att turneringen kan genomföras under sportsliga förhållanden för såväl organisatörerna i Irkutsk som ledare och spelare i alla lag och även för publiken.

Det är presidenten i FIB, ryske Boris Skrynnik, som ytterst fattat beslutet och han menar att det är viktigt att turneringen får bästa möjliga förutsättningar.

— Vi fick för några dagar sedan meddelande att Kazakhstan inte skulle delta och vi vet att det finns en oro hos övriga lag att resa över långa sträckor i dessa tider. Med detta beslut kommer vi att kunna genomföra en bra och rättvis VM-turnering i Irkutsk, dessutom med alla de bästa lagen på plats, säger han.

— Vi vill att såväl arrangörer som deltagande lag och supportrar ska få ett världsmästerskap som inte har en störande virusspridning att oroa sig för. Det här är ett bra beslut för alla inblandade och därmed också för bandysporten.

Det exakta datumet för när världsmästerskapet spelas i oktober i år är inte klart än. Det blir nu dessutom bara ett knappt halvår mellan 2020 års VM och VM-turneringen 2021 eftersom det redan är klart att VM nästa vår ska avgöras i ryska staden Syktyvkar. Där kommer bandyarenan RepublicStadium att byggas om och helrenoveras inför VM-turneringen 2021.

Mattias Bladh