Besvikelse i SAIK efter kvartsfinalförlusten: ”Vår egen prestation som fäller oss”

,
SAIK, Henrik Hagberg, kvartsfinalen, Hammarby, semifinal, 1994.

Besvikelsen är stor i SAIK efter uttåget i kvartsfinalen mot Hammarby. För att åka ut redan i kvarten tillhör inte vanligheterna i klubben — för första gången sedan 1994 missar laget spel i semifinalen.
— Ja, just nu känns det ju bara som luften går ur, säger assisterande tränaren Henrik Hagberg till Bandyfeber.

SAIK vände urstarkt 0–2 i matcher till 2–2 och hade ett lysande läge att avgöra kvartsfinalen mot Hammarby på hemmaplan i Göransson arena på lördagen.

Det gick inte alls utan laget föll blytungt med 3–5.

— Ja, just nu känns det ju bara som luften går ur. Någon slags tomhet och besvikelse, säger Henrik Hagberg, assisterande tränare i SAIK.

— Tycker det är vår egen prestation som fäller oss. Små marginaler i och för sig, men marginalerna brukar man oftast förtjäna.

Men det fanns onekligen en stor optimism i SAIK inför den avgörande femte drabbningen.

Två raka segrar, dessutom den senaste på svårspelade Zinkensdamms IP, gjorde att laget hade en god portion självförtroende inför mötet.

— Ja, vi kom till matchen med en bra känsla och bra laddning men fick inte riktigt ut allt. Vi fick inte igång bolltempot och blev åkande i stället och det gör att vi inte kom till ordentligt, säger Hagberg och fortsätter:

— Sen när vi hamnade i underläge blev vi jagande, de fick kontra och vi släppte till alldeles för enkla mål.

Och det är som sagt länge sedan SAIK var i den här situationen. För första gången sedan 1994 (!) missar alltså ”Stålmännen” att minst gå till semifinal.

Så var har det felat? Hagberg vill dock inte lägga någon skuld på spelarna.

— Nä, absolut inte. Grabbarna har gjort en fantastisk säsong efter allt som har hänt och efter alla skriverier som varit. Är det några som ska skämmas är det de som styrt föreningen senaste sju-åtta åren innan den nya styrelsen kom in. De som nu arbetar stenhårt för att lösa klubbens problem.

Skriverierna har mycket berört den ekonomiska krisen i klubben som slogs upp stort innan jul.

Henrik Hagberg tror att all rapportering kring ekonomin kan ha påverkat det sportsliga den här säsongen. Om än inte enbart.

— Det är ju inte bara ekonomin. Det har varit annat också och det är klart att det påverkar. Men just här och nu och den här matchen tror jag inte det påverkade. Vi kommmer helt enkelt inte upp på nivå och Hammarby lyckades bra med sin taktik och matchplan, säger han.

Henrik Hagberg känner också att han, tillsammans med Magnus Edlund, har ett ansvar för det sportsliga debaclet.

— Självklart har vi det.

Hur blir det med spelartruppen nu — riskerar ni tappa stjärnor?

— Jag har faktiskt ingen aning och som jag sagt tidigare så måste fokus nu vara att få ordning på föreningen. Men det är klart tiden tickar, kontrakten uppsagda och spelarna funderar säkert över framtiden.

Mattias Bladh