Bladh: Skäms, Nora, Fagersta och Köpings kommun

,
Konstfrusen is, Krillans IP, Danfo arena, Nitro/Nora, Västanfors IP,

KRÖNIKA Ingen konstfrusen is på Krillans bandyplan i Köping nästa år. I Nora och Danfo arena verkar hoppet snart släckt. Lägg därtill Västanfors IP. En djupt sorgesam utveckling utspelar sig framför våra ögon.

Bandyn blöder i Köpings IS Bandy. Vi kan väl börja där. Nästa vinter har alltså, om beslutet från kommunen står fast att de inte tänker satsa på ett nytt fryssystem, spelarna ingen hemmaplan.
Ett dråpslag, milt uttryckt.

I ett högst kritiskt läge befinner sig även Nitro/Nora. Klubben har inte råd att stå för alla kostnader längre.
Kylanläggningen ska nu stängas av.
Det är för dyrt — elräkningen är ett återkommande problem.

Borde inte Nora kommun gå in direkt och säga till konkursförvaltaren att ”nej, nu steppar vi in och tar över anläggningen. Elräkningen tar vi hand om i fortsättningen”.
Icke. Det gör man inte. Politikerna beklagar sig också utåt. Det är så ”sorgligt”, ”beklagligt” och andra tomma adjektiv när Nitro/Nora vädjar till kommunens politiker.

Fler föreningar är i gungning. Sedan 1997 har Västanfors IF varit hyresgäst på Västanfors IP. Det behövs ett nytt kylsystem. Fagersta kommun har här, enligt uppgift, agerat nonchalant och inte var lyhörda för ”Fläktens” oro över situationen.
I värsta fall kan bandyn vara förlorad på orten inom en snar framtid.

Fler konstfrusna bandyplaner runt om i landet lär vara i fara om inte nu så framöver.
Och i nästan alla fall är det kommunen i fråga som ansvarar för anläggningarna och klubbarna är hyresgäster.

Förutom att fostra kommande bandyspelare tjänar dessa konstfrusna bandyplaner ett betydligt större värde: barn och ungdomar får röra på sig, oavsett om de ämnar lira bandy eller inte.
Det handlar om hälsa och i en tid där många barn och ungdomar sitter mer än gärna framför en skärm i stället för att just röra på sig.

Jag minns själv när jag var liten hur roligt det var att skrinna ut på en jättestor isyta under uppväxten.
Gott om plats för alla och kul som attans (och glöm inte den varma chokladen). Och slippa den där ishallen där det, helt enkelt, var för trångt och inte lika skojigt.

Lyft blicken, politiker i berörda kommuner. Ser ni hur många barn som har kul på isen när det är allmänhetens åkning och så vidare?
Vill Nora, Fagersta och Köpings kommuns styrande politiker vara de som satte stopp för det?
Ni är på god väg att göra väldigt många barn ledsna om vintrarna framöver.
Det ligger på ert samvete.

Och jag vet att det inte kan vara lätt att vara politiker i vissa kommuner där viljorna drar åt olika håll.
Men här tycker jag att dessa kommuner måste tänka till mer än en gång.

Låt ytterligare barn få uppleva det jag en gång fick när jag tog mina första stapplande skär på en konstfrusen bandyplan.

Mattias Bladh