Boltic får superarena: ”Ett jättelyft”

nya Tingvalla isstadion, tingvalla, tingvalla isstadion, bandyhall

Arbetet pågår för fullt med att omvandla klassiska Tingvalla isstadion i Karlstad till en toppmodern inomhusarena för samtliga issporter. För Boltics målvakt, Johannes Gustavsson, är det en dröm som förverkligas — men också lite vemodigt.
— ”Valla” ska ju stå där och se så där rysk och oinbjudande ut som den alltid gjort. Tanken på nåt annat har nog inte satt sig än bara, säger han till Bandyfeber.

I mitten av december sattes spaden i jorden. Eller rättare sagt, så började man skövla. Tingvalla isstadion, som invigdes 1967, kommer ha nya stommen färdig inför bandysäsongen 2021/22.
Närmare bestämt i oktober månad.

Rivningen av arenans olika delar har pågått i över en månad. I fredags förra veckan påbörjades också pålningen där i runda slängar 500 pålar ska slås ned i grunden. Något som NCC:s projektchef, Martin Smederöd, tidigare berättat om för NWT.

Foto: Anders Andersson (andersa.se). Bort med det gamla. Mycket har redan rivits på Tingvalla isstadion men det sista tas bort när årets bandysäsong är över.

Detta för att förstärka en gammal sjöbotten. Pålarna ska ned cirka åtta meter till berg och det kommer ta sin tid.

Johannes Gustavsson, Boltic, Boltics målvakt Johannes Gustavsson

Foto: Joakim Lindström. Sista säsongen för Johannes Gustavsson och Boltic utomhus på Tingvalla. Bandyplanen kommer få tak över huvudet till nästa säsong.

”Minns allt”

Medan det gigantiska projektet pågår spelar Boltic sina seriematcher omgärdat av byggstaket och avspärrningar. Lagets målvakt, Johannes Gustavsson, har kunnat följa arbetet och se den klassiska utomhusarenan bli mer och mer oigenkännlig. Och det är med blandade känslor.

tingvalla isstadion, nya tingvalla isstadion, tingvalla, bandyplan, bandyhall, bandyarena

Foto: Anders Andersson (andersa.se). Betongpylonerna, som är en förutsättning för elbelysningen på Tingvalla, kommer tas bort när bandysäsongen är färdigspelad.

— Det är klart det känns speciellt och se det som händer. Tingvalla har ju vart med hela uppväxten på nåt sätt även fast jag är uppväxt 10 mil ifrån. Man minns ju allt från när man åkte med mormor och morfar och kollade på Marcus (Bergwall) när han spelade i Boltic, poolspelen man körde som knatte, första matchen i A-laget med Lesjöfors som 13-åring, säger han och fortsätter:

— Såklart, det ska bli skönt med hall och fina förutsättningar. Men samtidigt är det lite vemod.

På vilket sätt är det vemodigt?

— Svårt och förklara, men ”Valla” ska ju stå där och se så där rysk och oinbjudande ut som den alltid gjort. Tanken på nåt annat har nog inte satt sig än bara.

För Boltic blir de sportsliga förutsättningarna givetvis bättre. Det kan vara hur uselt väder som helst utomhus, bara kliva in i en modern hall och lira bandy.

— Ett jättelyft såklart. Framförallt för ungdomssidan. Det blir mycket lättare och roligare för ungdomarna att både börja och fortsätta spela bandy. Sen blir det lättare att rekrytera spelare och så vidare med en hall.

tingvalla isstadion, nya tingvalla isstadion, tingvalla, bandyplan, bandyhall, bandyarena

Byggs av NCC. Ska stå färdigt 2022. Illustration: Sweco.

Kommer Boltic ha större chanser att ta klivet upp i elitserien med hallen?

— Absolut. Sen krävs det fortfarande hårt jobb och hela organisationen måste bli bättre om vi ska upp i elitserien. Det löser sig inte självt för att vi får hall.

Och när hallen väl står där. Då vaktar gärna Johannes Gustavsson målet.

— Har utgående kontrakt så det är väl inte spikat än. Men visst är man väl sugen på att stå i buren första matchen i nya arenan, säger han.

Mattias Bladh

Stommen ska vara färdig till hösten

Nya Tingvalla isstadion blir Sveriges största inomhusarena för issport. Hallens stomme blir hela 196×84 meter. Bandyplanen beräknas vara klar i oktober, lagom till bandypremiären. Hela byggnationen ska vara klart till sommaren 2022.

Ståplatsläktare för bandyn kommer kunna ta in cirka 1 500 åskådare. Sittplatserna blir 100 till antalet och ska vara i anslutning till ett kafé.

Det kommer, förutom bandy, finnas möjligheter för alla slags sporter på is. Till exempel ishockey och konståkning. I inomhusarenan kommer det finnas tre isytor; två isrinkar och en bandyplan. Ishockeyrinkarna och bandyplanen kommer skiljas åt genom en mellanvägg. En mellanvägg som kan öppnas vid behov.

Totalkostnaden för projektet är runt 214 miljoner kronor

Källor: NWT.se, NCC.se.