Edsbyn nära SM-final — skaffade sig tre matchbollar mot SAIK: ”Mycket glädje”

,
Edsbyn Sandviken, Edsbyn SAIK, Edsbyn SM-final

Edsbyn har ena foten i SM-finalen. Detta efter en gastkramande 3–2-seger i förlängningen borta mot SAIK som innebär att hälsingelaget nu har 2–0 i matcher i semifinalen. Nu kan matchserien stängas på hemmaplan på torsdag.
— Vi ska göra allt vi kan för att vinna den matchen, säger Edsbymålvakten Anders Svensson till Bandyfeber.

Andra ronden i semifinalen på klassiska Jernvallen under måndagskvällen blev en riktig rysare.
2–2 efter full tid innebar en oviss förlängning.
Men en förlängning som slutade i dur för Edsbyn då lagkaptenen Jonas Edling frälste laget med att sätta 3–2 på hörna nummer 17.

Edsbyns veteranmålvakt Anders Svensson satte armarna högt i skyn när segern var säkrad. Inte konstigt då laget nu har tre matchbollar och således ett ypperligt läge att knipa en finalplats.

— Såklart det känns bra så här direkt efter en suddenvinst. Mycket glädje just nu, säger Svensson.

Men det blev ingen enkel resa för Edsbyn. Om vi tar det från början så var ställningen 1–1 i halvtid och spelmässigt var det helt jämnt där båda lagen hade en frejdig offensiv. Gästernas mål styrde Oscar Wikblad in på Mattias Larssons skott i den 18:e minuten.

En halvlek som inte riktigt föll Anders Svensson i smaken.

— Då var vi lite passiva i försvarsspelet, tycker jag. Det gjorde att SAIK fick spela sitt spel lite för ostört och då är de vassa.

Edsbyn hade två man utvisade i inledningen av andra halvlek men tog över taktpinnen så småningom när SAIK mattades. Målvakten Joel Othén gjorde emellertid en stormatch med den ena räddningen efter den andra.

Och hemmalaget var allt annat än ofarligt framåt. Det visade Dennis Henriksen som fick på en kalasträff utifrån till 2–1 med tolv minuter kvar.

Edsbyn i gungning?
Inte alls. Fyra minuter satte Oscar Wikblad sitt andra mål i matchen när han påpassligt höll sig framme i straffområdet.

— Vi skapade fler heta lägen än dem under matchen så riktigt orolig hann jag aldrig bli. Vi vet att vi är starka, säger Svensson.

När så SAIK drog på sig en utvisning i 87:e minuten hade Edsbyn ett bra läge att avgöra matchen.
Bästa chansen hade onekligen Mattias Hammarström som blev sopren med Joel Othén men SAIK-målvakten läste dragningen…

— Hade ju inte gjort nåt om han satt den. Nu gick det ju bra så han får sätta nån på torsdag istället.

Visst, och att det slutligen resulterade på en hörna var kanske inte konstigt med tanke på hur mycket av den varan Edsbyn skaffade sig i matchen. Sjutton stycken.

— Vi brukar ju ha bättre procent men det räckte med ett hörnmål idag (läs: måndag). Får hoppas på islossning på torsdag, säger Svensson.

I sociala medier framfördes en del kritik efteråt mot att Edsbyn sökte för mycket hörnor.
Enligt Anders Svensson ett ologiskt resonemang.

— Som jag ser det så spelar de flesta lag lika mot låga lag. Känns ju ganska korkat att åka in i skiten och åka på omställningar. De lagen som spelar så har spelat färdigt redan, säger han.

Spelat färdigt har inte Edsbyn. Nu är det blott en vinst från en hägrande SM-final.

Avgör ni på torsdag?

— Vi ska göra allt vi kan för att vinna den matchen. Men vi möter ett bra lag så det kommer att krävas en topprestation av oss för att lyckas.

I sådana matcher brukar Anders Svensson också kliva fram. 44-åringen håller fortfarande högsta klass och har visat det under säsongen.
Men ”Sverre” menar att han har en växel till.

— Kan bli bättre. I första matchen var SAIK effektiva på de få chanser de hade men idag tyckte jag att jag fick vara med och bidra mer. Så det var skönt.

Mattias Bladh

SAIK–Edsbyn 2–3 (1–1) e. förlängning.

Målen: 1–0 (13) Daniel Berlin, 1–1 (18) Oscar Wikblad (Mattias Larsson), 2–1 (78) Dennis Henriksen, 2–2 (82) Oscar Wikblad, 2–3 (100) Jonas Edling (Joakim Svensk), hörna.
Hörnor: 9–17.
Utv, SAIK: 1×10. Edsbyn: 2×10.
Domare: Jonas Kandell.
Publik: 1 919.