Edsbyn vände och vann mot VSK: ”De hade långt till vårt mål”

,
Edsbyn, Svenska cupen, Svenska cupen 2019, Simon Jansson, Edsbyn vann mot VSK, Västerås, Jansson, vände och vann

Vilket lag ska stoppa Edsbyn? Inte blev det Västerås i alla fall. Hälsingelaget hade en bekväm resa när Mesta mästarna besegrades med hela 7–2.
— Det känns som att de hade långt till vårt mål, vi försvarade oss bra, säger Edsbyns tvåmålsskytt Simon Jansson till Bandyfeber.

Segermaskinen Edsbyn fortsätter att marschera mot seriesegern, som naturligtvis är avgjord i praktiken efter ännu en klassinsats på söndagen av ”Byn” i en på papperet tuff uppgift.

Då är det klart att Edsbystjärnan Simon Jansson var belåten efter mötet på sin gamla hemmaarena…

— Sjävklart jättenöjd. Inte bara att hämta två poäng nere i Västerås, säger han.

Nä, det är det inte. Vilket många lag fått erfara genom åren. Men Edsbyn är just nu i toppslag och har så varit en längre tid nu.

För även om VSK tog ledningen med 2–0 så kändes det som att det bara var en tidsfråga innan vändningen skulle komma.

Efter 25 minuter var det kvitterat när lagkaptenen Jonas Edling pangade in en straff sedan Tuomas Määttä blivit upphakad i straffområdet.

— Tycker vi spelade mer tillsammans efter deras 2–0-mål som gör att vi blir tunga och kommer i attacker med mycket mer folk. Sen känns det som att de hade långt till vårt mål, vi försvarade oss bra, säger Jansson.

3–2 ordnade Simon Jansson själv och Oscar Wikblad prickade in fyran strax innan halvtid.

Edsbyn släppte aldrig taget om ledningen och andra halvlek blev knappast spännande.
Men likväl ett delikat bandymål av Jansson, som mer eller mindre stängde matchen när han i den 64:e minuten fick VSK-spelare att se ut som koner…

— Fick en bra passning av ”Popa” (Daniel Burvall Jonsson) där jag hade bra fart med mig in i straffområdet. Vi hade spelat bra innan så försvararna stod rätt stilla vilken gjorde att jag kunde åka igenom och sätta dit den.

Edsbyn vann till sist med 7–2 och, ja det var hög klass hos gästerna ännu en gång i seriespelet.

Vad gör er så svårslaget just nu?

— Att vi spelar ett spel med många spelare inblandade som kan gå på genombrott. Sen kryddar vi det med passningskickliga spelare. Men största anledningen är att vi försvarar oss bra skulle jag tro.

Och med fem poäng ned till tvåan Sandviken och en överlägsen målskillnad gentemot alla övriga lag är förstås förstaplatsen ohotad med fyra matcher kvar.

Hur känns det att ha säkrat seriesegern?

— Det får jag känna efter när vi summerat serien…

Mattias Bladh

Västerås–Edsbyn 2–7 (2–4)

Målen: 1-0 (4) Rasmus Sjöström, 2-0 (12) Martin Landström, 2-1 (17) Jonas Edling, 2-2 (25) Jonas Edling, straff, 2-3 (34) Simon Jansson, 2-4 (45+1) Oscar Wikblad, 2-5 (64) Simon Jansson, 2-6 (73) Oscar Wikblad, straff, 2-7 (90) Mattias Hammarström.
Hörnor: 9-7
Utv, VSK: 4×10. Edsbyn: 1×5.
Domare: Mikael Hillerius.
Publik: 1 503.

* Det spelades ytterligare en match i elitserien på söndagen mellan AIK och Broberg. Där vann hemmalaget AIK med 8–2.