Ekholm om rollen i Vetlanda och lagets defensiva utmaningar: ”Stor potential”

,
Vetlanda bandy, VBK, bandy, Vetlanda, Axel Ekholm

Förra säsongen fick Vetlandas mittfältare Axel Ekholm en lite mer defensiv roll på mitten och poängproduktionen blev naturligt mindre. Är 26-åringen där för att stanna?
— Vi får se hur det blir, men tanken är att det blir liknande som andra halvan av förra säsongen, säger Ekholm till Bandyfeber.

Att Axel Ekholm har näsa för mål är ingen hemlighet. Redan när han värvades till Villa som 21-åring från moderklubben Kungälv var det tänkt att han på sikt skulle bilda anfallspar med självaste David Karlsson.

KakserviceANNONS

Andra året i Villa spolierades emellertid, i mångt och mycket, av körtelfeber och han skrev på för Vetlanda inför säsongen 2018/19.
Där han kunde visa sina offensiva kvaliteter, bland annat var 26-åringen VBK:s bäste målskytt (17) i grundserien säsongen 2019/20.

Men fjolårets säsong blev mer mager rent poäng- och målmässigt.
I grundserien noterades han för åtta mål och åtta assist.
Ett facit som han idag blickar tillbaka på med blandade känslor.

”Blev positionsbyte”

— Andra halvan av förra säsongen kändes bra men den första var lite tuffare för egen del. Sen blev det ett positionsbyte mitt under säsongen till defensiv mitt som man säger. Det passade mig bra och jag växte in i det. Så är mindre nöjd under första halvan av säsongen och nöjd med andra skulle jag kunna säga, säger Ekholm.

Ofrånkomligt så har i stället Joakim Andersson och Filip Bringe tagit mer plats offensivt sedan de återvände till klubben inför förra säsongen. Båda har också gjort det riktigt vasst.

”En omställning”

Ekholm menar att det inte har varit okomplicerat att anpassa sig till mer defensiva uppgifter på mitten.

— Det är en omställning att göra det. Man får lära sig att uppskatta andra saker som man gör bra.

Vetlanda bandy, VBK, bandy, Vetlanda, Axel Ekholm

Foto: Filip Borglin. Axel Ekholm fick en mer defensivt betonad roll på mitten förra säsongen.

Huruvida han kommer bli kvar i en mer defensivt betonad mittfältsroll i vinter vet han inte i dagsläget.
En öppning finns förstås som vinge i och med att laget tappat stjärnan Pontus Vilén till VSK.

— Vi får se hur det blir. Men tanken är att det blir liknande som andra halvan av förra säsongen (tillbakadragen roll på mittfältet tillsammans med Pontus Blomberg). Men med lite nya spelare in i laget kommer det nog testas lite olika, säger Ekholm.

Förutom Pontus Vilén får VBK i vinter klara sig utan Patrik Johansson (Kungälv), Gustav Ek (Kungälv), Isac Karlsson (AIK), Simon Lundström (Nässjö) och David Borvall (slutat).

Vilén tungt avbräck

Men Vilén får nog anses som det allra tyngsta avbräcket.

— Ibland tappar man spelare. Klart att det blir annorlunda när man tappar en spelare som Pontus, samtidigt ges utrymme åt andra spelare. Vi måste fokusera på att få ut så mycket som möjligt av det spelarmaterial som vi har, och att utvecklas varje dag.

Tre nyförvärv

På pluskontot återfinns återvändande mittfältaren Eetu Peuhkuri (Botnia) — årets spelare i finska ligan förra säsongen —, offensivt lagde mittfältaren Jonathan Svensson från Åby/Tjureda men som också har ett förflutet i VBK. Lägg därtill halven/backen Olle Berglund, som är värvad för att stärka upp defensiven.

— Bra nyförvärv. Känns som vi kan få mer balans i spelet, både offensivt och defensivt.

Vetlanda har i skrivande stund hunnit med några fåtal pass i Hydro Arena. Tidigare har man tvingats husera på rink i KFK Mekan arena i Landsbro.

Att nu äntligen kunna träna på hemmaplan har givetvis klara fördelar.

— Klart det är skönt att komma ut på stor is och få träna på det saker man ska göra.

Är det något speciellt ni tränat på som lag under de här passen?

— Vi har lagt mer fokus på defensiv träning i början av denna säsongen än tidigare.

I fjol blev det totalt 150 insläppta mål i elitseriens grundserie — endast jumbon Tellus var sämre med 192.

— Det gäller att jobba mycket med defensiven. Snacka mycket defensiv och träna på det. Där har vi en stor potential för att bli bättre.

Där kommer Olle Berglund in i bilden och en spelare som potentiellt kan bli nyttig för att stärka upp defensiven.

— Olle är bra defensivt och har mycket att bidra med i det defensiva spelet och i snacket. Sen är det först och främst en kollektiv sak där vi måste göra det bättre tillsammans, säger Ekholm.

Vetlanda spelar första träningsmatchen på fredagskvällen. Då gästar Nässjö Hydro arena.

Mattias Bladh 

… Ett ögonblick bandyvän

Bandyfeber har valt en modell som innebär att allt är gratis att läsa på sajten. Det är något unikt i sammanhanget och vi är stolta över att kunna erbjuda detta.

Vi finansieras i hög grad av våra trogna läsare. Detta gör att vi kan skriva om elitseriebandyn villkorslöst. Ingen kan påverka vad vi skriver och vi täcker bland annat hela herrarnas elitserie med objektiva ögon. Rapporteringen ska du kunna lita på till hundra procent.

Men vi kommer vara beroende av ekonomisk stöttning, smått som stort. Då kan vi fullfölja vårt uppdrag och rapportera om världens bästa sport — bandy.

Swisha gärna ditt bidrag idag och bli en Bandyfeber-hjälte.

Bandyfeber