Anderstedt: Flytta fram SM-finalerna — till annandag påsk

, ,
bandy slutspel, elitserien bandy slutspel, SM-final bandy, SM-finalen, bandy, SM-final bandy 2021

KRÖNIKA ”Det kommer att ta litet tid för AIK att få ihop alla högpresterande stjärnor till ett LAG. Men får dom det så är laget det starkaste hotet.”

Så formulerade jag mig den 11 november när elitseriepremiären stod för dörren. Idag, den 18 mars, kan jag konstatera att det tog litet tid för laget att spela sig samman. Men just på torsdagskvällen med överkörningen av Edsbyn är AIK framme vid den tidpunkten där man agerar som ett lag.

Men inte vilket lag som helst. Laget är fyllt av erfarenhet, världsspelare och vinnarskallar.
Ta till exempel Alan Dzhusoev. Han har varit på mångas läppar den senaste tiden. Mest på ett negativt sätt för sina utvisningar, avstängningar och eventuella spottloskor.

KakserviceANNONS

Den här kvällen var han matchens store spelare och visade upp en kraft och ett spelsinne som bara tillhör en världsspelare.

Men det är många andra som ska ha beröm, men istället för att räkna upp större delen av laguppställningen så nöjer jag mig med Dzhusoev som får vara ett exempel.

Edsbyn chanslöst

Som AIK spelade speciellt i första halvleken så besegrar man vilket lag som helst.
Edsbyn var helt chanslöst och såg mest förvirrat och initiativlöst ut.
Spelar AIK som ikväll i den fortsatta matchserien mot Edsbyn så är laget kanske inte bara ett hot mot tippade guldlaget Villa. AIK kan mycket väl snuva Villa på guldet.

Villa är också i nuläget en bit ifrån finalen och hur semifinalen mot Sandvikens AIK slutar är ju synnerligen oklart. Det kan bli den längsta semifinalen.

Bandyförbundet tog i vinter beslut om att det är okej att flytta seriematcher av coronaskäl, men i slutspelet skulle ett coronadrabbat lag lämna WO. Beslutsfattarna kunde i sina vildaste fantasier inte ana att den situation som nu uppstått skulle inträffa.

Någon konsekvensanalys kan inte ha gjorts, för i eftertankens kranka blekhet så inser förbundet nog att man skulle lagt litet tid på en sån.
Med beslutet bet förbundet sig i svansen.

Oerhört tajt spelprogram

För i samma veva så skapades ett oerhört tajt spelprogram för slutspelet. Alltför tajt har det visat sig nu eftersom coronarestriktionerna dessutom kräver karantän av smittade spelare. Idag kom chocken — att inte ett lag utan två i samma semifinal drabbats av coronasmitta på många spelare. Dessutom på samma dag. Himmel å pannkaka!

SAIK informerade förbundet i förmiddags att halva laget hade symtom, vilket också bekräftades i de positiva testerna. WO-beslutet kom direkt. Villa insåg då att hela det egna laget måste testas. Ve och fasa, lika många Villaspelare var smittade.

Hur gör man nu?
Bandyförbundet behöver ta ett beslut som skapar förtroende, blir sportsligt riktigt och möjligt att genomföra. Jag tog ett antal timmar och så gott som möjligt satte mig in i förbundets situation för att se på möjligheterna till problemlösning.

Dra tillbaka WO-beslutet

Det första som måste göras är att dra tillbaka WO-beslutet. Sandviken kan inte tvingas lämna WO bara för att man var först med att anmäla coronasmittan i laget. Men kan Villa acceptera att WO-beslutet elimineras?

Javisst, jag vet att det är kloka människor i båda klubbledningarna. De vill vinna på isen och inget annat. De vill bandyns bästa så jag är inte alls orolig för hur Villa ställer sig.

De smittade spelarna i lagen sitter nu i karantän i en vecka och de måste vara feberfria i två dygn innan de får går ut. Därför kan inte heller fjärde matchen på lördag eller den femte matchen på måndag spelas. Jo, om klubbarna tvingas ställa upp med juniorlag. Men det vore att förflytta bandyn till en löjeväckande lekplats.
Bandyförbundets styrande är klokare än så.

Låt semin spelas klart

Låt den här semifinalen spelas färdigt. Lägg in match 3 nästa söndag den 28 mars. Då hinner man dessutom spela match 4 och 5 den efterföljande veckan. Då får Villa Lidköping den fördel av femte matchen hemma som laget förtjänat. Båda klubbarna får dessutom en rimlig chans att få en huvuddel av spelarna tillfrisknade. Det är trots allt halvannan vecka till nästa söndag. Det vore den naturliga speldagen.

Denna sportsliga lösning förutsätter att finalen flyttas fram.
Kan man göra det? Såklart. Bandyförbundet släpper nog i det här läget på beslutsprestigen och Uppsala kommun vill bara få arrangera finalen.

Ingen publik tillåts. SVT skall sända både dam- och herrfinalen. Ett mediaföretag som SVT är van att laborera med programtablån när tävlingar ställs in eller flyttas.
Klarar SVT inte det så kan ju Sportbladet Play ta över sändningarna.
Aftonbladet skulle säkert få en himla massa good will om man dessutom bjuder svenska folket på finalen.

Spela SM-finalerna annandag påsk

Jag är dessutom helt övertygad att finalmotståndarna i AIK/Edsbyn och damfinallagen Villa samt VSK ställer sig positiva till det sportsligt rätta beslutet. Finalerna kommer då att spelas under påskhelgen.
Bandyn är ju van vid häftiga annandagsmatcher. Varför inte spela finalerna på annandag påsk den 5 april?

Kjell Anderstedt