Folkesson vill etablera ÖSK i elitserien: ”Ett bra läge att gå upp”

,
ösk bandy, Robin Folkesson, elitserien bandy, bandy elitserien, örebro bandy, bandy

Han var med och förde upp sitt älskade Örebro till elitserien.
Nu ska Robin Folkesson bidra till att den anrika klubben etablerar sig i bandyns finrum.
— Vi vann 20 raka matcher i allsvenskan. Att vi kommer vinna matcher i elitserien tvivlar jag inte på, säger den 27-årige ÖSK-stjärnan till Bandyfeber.

Plats: Slättbergshallen, Trollhättan. ÖSK vinner med hela 11–5 mot Gripen och är klart för en återkomst i elitserien efter tolv års frånvaro. Det är samtidigt 18:e raka segern (!) för närkingarna.

Den där kvällen, den 29:e januari 2020, är ett oförglömligt ögonblick för ÖSK-stjärnan Robin Folkesson.

KakserviceANNONS

— Det var fantastiskt. Jag minns dagarna som i går; när vi åkte till Trollhättan och det stod mycket på spel. Och sättet vi startade matchen på och sådär. Vi klev ut i andra och det måste vara den bästa halvleken ÖSK någonsin gjort. Sen bussresan när vi träffade fansen med bengaler, nej det var helt magiskt, säger den 27-årige mittfältaren när han minns tillbaka på ÖSK-triumfen.

ösk bandy, Robin Folkesson, elitserien bandy, bandy elitserien, örebro bandy, bandy

Foto: Lennart Eriksson. Lagledare Johan Allansson tätt följt av bröderna Folkesson vid hemkomsten i Örebro när det stod klart att ÖSK lirar i elitserien kommande säsong.

Det är tydligt att Robin Folkesson brinner för sin moderklubb ÖSK. Inför säsongen 2019/20 kom han tillbaka till klubben där allt började efter några säsonger ”på vift” i Vetlanda, Västerås och AIK.
Säsongen därefter lockades även storebror Simon Folkesson hem till ÖSK från Hammarby och resten är, som de säger, historia.

Appropå historia så tillhör ÖSK, om det behövs påminnas, bland de mer framgångsrika klubbarna. Fem SM-guld och en tiondeplats i högsta seriens maratonstabell är ett bevis på det.

— En riktig bandystad men senaste åren har väl ekonomin inte fungerat riktigt. Tagit tid liksom att bygga upp hela den biten. Men nu känns det mycket positivt. Tycker också vi ska vara i elitserien och ligger bra till i Sverige med Örebro, säger Robin Folkesson.

I vinter blir det klubbens 64:e säsong i högsta serien.
Hur slagkraftigt blir laget?
Tappen av Nico Nevalainen och Saku Hämäläinen sticker ut då den finska duon svarade för många mål (57) tillsammans förra säsongen.

ösk bandy, Nico Nevalainen, elitserien bandy, bandy elitserien, örebro bandy, bandy

Foto: Lennart Eriksson. Nico Nevalainen följer inte med ÖSK upp i elitserien utan vänder hemåt till Finland och JPS.

ösk bandy, Saku Hämäläinen, elitserien bandy, bandy elitserien, örebro bandy, bandy

Foto: Lennart Eriksson. … Likaså Saku Hämäläinen som kommer spela i Bollnäs i vinter.

— Klart att det är två tunga tapp, framför allt Nico. Han hade jag gärna sett lira kvar. En otroligt härligt gubbe att ha med och bra i djupled. Gör sina baljor, säger Folkesson.

Övriga spelare som lämnat är Alex Adeheimer (Hammarby) — också det ett tungt tapp — , Mathias Åström, Leo Hadders och Joakim Westberg.

ÖSK har hittills fyllt på med Martin Flodström (Tillberga), Sebastian Lundgren (Ljusdal), Theo Lewerin (Villa), Jacob Edström (Finspång) och Emil Juhlén (Västerås)
Av namnen utmärker sig Flodström och Juhlén.

”Väldigt duktig bandyspelare”

— Juhlén har jag ju spelat med. Han är smart och har varit med och kört mycket i VSK och skulle behöva ta nästa kliv. Flodström har varit med ett tag och det är en väldigt duktig bandyspelare, bra på mycket offensivt och defensivt. Tränar som en häst, så han tror jag kan bli jävligt viktig.

ösk bandy, Robin Folkesson, elitserien bandy, bandy elitserien, örebro bandy, bandy

Foto: ÖSK Bandy. Martin Flodström är ett viktig nyförvärv för ÖSK. ”En väldigt duktig bandyspelare” berömmer Robin Folkesson.

En i slutändan godkänd men svårarbetad silly season för ÖSK.

— Har inte varit så många lediga på spelarmarknaden. Har varit en tuff silly season att få in spelare. Skittufft att tappa två-tre som var bra i allsvenskan, säger Folkesson.

Du och brorsan Simon kommer få ta ett stort ansvar. Vad känner du kring det?

— Både och. Klart vi försöker dra i det lite sådär. Men vi är många drivande spelare, tycker jag. I omklädningsrummet är vi många som hjälps åt men det är klart att både jag och Simon tycker det är skitkul att få vara hemma igen, ta lite ansvar. Det är skithäftigt.

ösk bandy, Robin Folkesson, elitserien bandy, bandy elitserien, örebro bandy, bandy

Foto: Lennart Eriksson. Robin Folkesson svarade för 48 poäng i allsvenskan förra säsongen vilket var bäst notering av samtliga spelare.

ösk bandy, Robin Folkesson, elitserien bandy, bandy elitserien, örebro bandy, bandy

Foto: Jörgen Hjerpe. Simon Folkesson har gott med elitserierutin och blir en viktig pjäs för ÖSK kommande säsong. Här syns han i ett möte med Västanfors i vintras där han fick Robin Rebermark på fall.

Men nivåskillnaden mellan allsvenskan och elitserien är dock ganska stor, vilket flera nykomlingar fått känna på de senaste åren.

Handlar det om att helt enkelt säkra kontraktet för er nu i slutändan?

— Vi har väl inte fastslagit några mål men det är klart; vet att det är pisstråkigt att säga men klart vi kommer vara där nere och kämpa. Så är det.

Än finns det emellertid tid till att få in något ytterligare spelarnamn i truppen för att spetsa laget.

— Hoppas det kommer in någon mer striker under sommaren eller början av augusti. Tycker ändå att vi håller samma nivå som många andra lag där nere. De större lagen har tappat också, har inte varit som förut. Ett ganska bra läge att gå upp.

En sak är säker: ÖSK är inte tillbaka i högsta serien för att gömma sig.

— Vi vann 20 raka matcher i allsvenskan. Att vi kommer vinna matcher i elitserien tvivlar jag inte på, säger Folkesson, som med sitt Örebro tar emot regerande mästarlaget Villa Lidköping i seriepremiären.

— De är favorittippade tillsammans med AIK säkert. Vi har ingen press någonstans, Villa ska bara vinna. Kul att se vad vi kan kräma ur, skitkul.

Mattias Bladh