Gör succé i AIK: ”Vet ju vad jag kan”

,
AIK bandy, Tobias Nyberg, AIK, bandy, Bandyfeber

Det finns många storstjärnor i årets upplaga av AIK. En som möjligen flyger lite under radarn bland alla profilerade spelare är halven Tobias Nyberg.
27-åringen har noterats för fina tio poäng på fem matcher.
— Jag vet ju vad jag kan men att det skulle ramla in så många poäng redan är bara en bonus, säger Nyberg till Bandyfeber.

Tobias Nyberg var en av alla klasspelare som anslöt till storsatsande AIK inför årets säsong.
I Nybergs fall gick resan till Stockholm från Vetlanda där 27-åringen avverkade fem säsonger och med tiden blev en nyckelspelare i laget. Det ledde sedermera till att han fick debutera i landslaget förra året.

I februari i år blev han även uttagen i bruttotruppen till VM i Irkutsk (som sedan ställdes in på grund av coronapandemin).

Varför Tobias Nyberg kommer vara aktuell även vid framtida landslagsuttagningar visar han med sitt spel i AIK.
Ytterhalven har nämligen noterats för tio poäng (3+7) på lagets fem spelade matcher.

— Ja, så mycket poäng har jag nog inte haft efter fem omgångar tidigare, så det är klart det är bra för att vara mig, säger Nyberg.

AIK bandy, Tobias Nyberg, AIK, bandy, Bandyfeber

Foto: Joakim Hall www.joakimhall.se. Tobias Nyberg har varit ett utropstecken i ett stjärnspäckat AIK.

I senaste matchen hemma mot Motala vann AIK med hela 11–4.
Tobias Nyberg hade en formidabel kväll och svarade för ett mål — plus tre assist.

— Vi hade väldigt mycket boll och vrider och vänder på Motala och till slut orkar de inte stå emot, så det rann iväg lite på slutet. Jag tycker egentligen inte vi gör någon toppenmatch direkt och ändå vinner vi med 11–4. Det visar ändå på styrka.

AIK bandy, Tobias Nyberg, AIK, bandy, Bandyfeber

Foto: Joakim Hall www.joakimhall.se. Tobias Nyberg sträcker armarna i skyn efter att ha ”målat”.

Nyberg serverade storstjärnan Erik Pettersson vid två tillfällen — vid det ena målet snurrade de upp östgötarnas försvar rejält.

Ni verkar hitta varandra bra?

— Ja, men igår (läs: onsdag) fungerade det bra. Han åker så enormt mycket skridskor och är duktig på att göra sig spelbar även om han har mycket folk på sig.

Ingen dussinlirare till lagkamrat, med andra ord?

— Nej, han är den bästa jag har spelat med.

Visst, Erik Pettersson är en av världens främsta anfallare. Har hittills öst in poäng och är en het kandidat att ta hem både skytteligan och poängligan i vinter…

Och het är också Tobias Nyberg just nu.
27-årige Lidköpingssonen, vars moderklubb är Lidköpings AIK, medger att han kanske inte riktigt hade räknat med att prestera så här bra direkt i sin nya klubb.

— Nja, det hade jag väl inte. Jag vet ju vad jag kan men att det skulle ramla in så många poäng redan är bara en bonus.

En annan det gått över förväntan för är lagkamraten William Arvidsson, nyförvärv från Villa, som nätat sju gånger och assisterat till tre mål. Arvidsson är också bördig från Lidköping och de båda är givetvis väl bekanta med varandra sedan tidigare.

— Ja, jag är väldigt positivt överraskad över ”Wille”. Han har imponerat stort och är en jäkligt skön gubbe vid sidan av också.

För Tobias Nyberg och AIK väntar ett toppmöte hemma mot Sandviken i kväll. Ett SAIK som vunnit fem av sina sex spelade matcher. Enda förlusten har kommit borta mot Hammarby (3–6).
Vinner AIK mot SAIK går Stockholmslaget upp på samma poängskörd som serieledande Villa.

— De har ett intressant ungt lag med Berlin (Daniel) som styr och ställer på mitten. De har ju gått väldigt bra nu också, så jag tror det kommer bli en tuff och rolig match. Det är ju ett lag som också vill väldigt mycket framåt så jag tror på en målglad historia.

Nyckeln till seger?

— Att vi fortsätter spela vårt spel och inte låter dem kontra sönder oss. Sätter vi defensiven så ger vi oss bra förutsättningar att vinna matchen för mål framåt, det kommer vi alltid att göra med det anfallet vi har.

Absolut, 44 mål har det blivit framåt (och värt att notera endast 15 insläppta) så här långt.
Endast Villa har gjort fler mål (55), men då har Lidköpingslaget också spelat två matcher mer än AIK.

— Jag tycker vi får ihop det mer och mer för varje match vi spelar. Det tar alltid tid när man har så många nya i ett lag. För att summera det kort så tycker jag att vi har börjat serien bra men vi har några snäpp till i oss, säger Tobias Nyberg.

Mattias Bladh

Övriga elitseriematcher idag

Frillesås–Broberg
Västerås–Vetlanda