Hammarby segrade borta mot Vetlanda: ”Skönt att börja med vinst”

Hammarby, Vetlanda

Vinst i första seriematchen denna säsongen. Hammarby tog med sig två pinnar i bortamötet med Vetlanda.
— Klart man mår bra. En lång bussresa hit och vinna även om vi inte spelade någon ”sambabandy”, säger Hammarbymålvakten Patrik Hedberg till Bandyfeber efter 8—6-triumfen.

Hammarby var enda lag i elitserien som ännu inte hade spelat någon match i serien inför mötet i Hydro arena på torsdagskvällen. Och det blev en riktig smakstart för Stockholmslaget som inledde seriespelet med full pott efter en svängig tillställning.

— Viktigaste var två poäng och komma in i serien med en seger och det lyckades vi med. Ingen höjdarmatch från oss, men Vetlanda hade spelat två matcher innan och detta var vår första. Men nu är vi inne i det och skönt att börja med en vinst, säger Hammarbymålvakten Patrik Hedberg.

Hammarby gick tidigt upp i en 3–0-ledning. Inte ens tjugo minuter på klockan hade passerat innan gästerna hade gått ifrån med tre bollar.

— Tycker vi började riktigt bra med mycket fart och lät bollen gå. Vetlanda försökte kliva lite i början men vi löste det riktigt bra. Sen smällde det bra där framme — fina mål, säger Hedberg.

Jesper Jonsson satte även 4—0 i den 23:e minuten. Men här blev startskottet för en comeback av Vetlanda som krympte Hammarbys ledning till 4—3 innan halvtid.

— Vi slutade spela som vi gjorde första 30, gav bort initiativet lite och då är det ett par hörnor så är det match igen. Vi kanske är vana med 2×30… Nä, men det tar vi med oss och ska utveckla så klart. Så vill vi inte att det ska se ut, säger Hedberg.

Att det en kvart in i andra akten stod 5–5 var inte ologiskt.
I det läget var det, förstås, ett högst osäkert läge. Nästa mål var naturligtvis oerhört viktigt och det var Hammarby som gjorde det med två man mer på isen när Jesper Jonsson hittade nätmaskorna på hörna med dryga kvarten kvar.

— Klart det målet var viktigt. Skönt att vi fick dra dit några hörnor direkt , viktigt för självförtroendet.

Ja, för ytterligare ett hörnmål till 7—5 var ett faktum när Vetlanda gasade på för en kvittering. Ett tacksamt läge då Hammarby hade två man på utvisningsbänken när Adam Gilljam pangade in ett hörnmål i minut 87.
Ett matchavgörande mål och visst kom det lägligt för gästerna som kunde pusta ut en aning.

— Vi tog tillvara på hörnorna och lyckades göra mål, då är det klart. Men så sprattlade de till och gjorde mål direkt efter och då var det match igen. Men kändes ändå som vi hade koll.

Visst, närmre än en reducering till 6—7 kom inte hemmalaget utan Christoffer Fagerströn kunde fastställa slutresultatet 8—6 på tilläggstid.
Om än inte en helgjuten insats över 90 minuter så var två pinnar målet och det var ett mål som Hammarby nådde i slutändan.

— Klart man mår bra. En lång bussresa hit, vinna även om vi inte spelade någon ”sambabandy”. Men som sagt; det viktigaste var två poäng, det var det vi åkte hit för. Sen är det klart att spelet inte är hundra procent nu men det vore konstigt om det var så också, säger Hedberg.

Vi kan ana att den långa färden hem blev något kortare efter att Hammarby inlett säsongen på bästa sätt.

— Nu kan vi njuta av bussresan hem, sen är det bara att ladda om till nästa match, säger Patrik Hedberg.

Mattias Bladh

Vetlanda—Hammarby 6—8 (3—4)

Målen: 0–1 (4) Robin Sundin, hörna, 0–2 (15) Christoffer Fagerström, 0–3 (18) Christoffer Fagerström, 0–4 (23) Jesper Jonsson, 1–4 (33) Tobias Nyberg, 2–4 (40) Philip Lennartsson, hörna, 3–4 (44) Philip Lindkvist, 4–4 (50) Axel Ekholm, hörna, 4–5 (60) Christoffer Fagerström, 5–5 (60) Adam Rudell, 5–6 (73) Jesper Jonsson, hörna, 5–7 (87) Adam Gilljam, hörna, 6–7 (88) Axel Ekholm, 6–8 (90+1) Christoffer Fagerström.
Hörnor: 10–9.
Utv, VBK: 3×10. Hammarby: 3×10.
Domare: Anders Berg.
Publik: 1 424.