Hammarby spelade oavgjort i första åttondelen

,
Hammarby, åttondelsfinalen, AIK, derby

Första ronden i heta åttondelsfinalen mellan Hammarby och AIK slutade 2-2.
Anfallaren David Thorén var efteråt belåten med sättet laget genomförde derbyt.
— Klart godkänt, säger han till Bandyfeber.

Inför 3 434 åskådare på ”Zinken” så fick Hammarby med sig oavgjort, 2-2, när första åttondelen mot AIK spelades på tisdagskvällen.

David Thorén menar att resultatet var rättvist i slutändan och samtidigt ger laget ett bra utgångsläge inför avgörande fajten.

— Ja, men det är det väl. 2–2 får väl ses som ett helt klart godkänt resultat. En jämn match, säger han.

Första 45 var mycket riktigt jämn — och böljande. Lagen var samtidigt måna om att prioritera defensiven för att inte hamna i ett besvärligt läge inför returen.

AIK-anfallaren Patrik Nilsson var ruggigt nära att spräcka nollan på ett friläge efter en kvart men Max Bergström avvärjde situationen.

AIK skulle ändå ta ledningen i den 39:e minuten när Johan Willes nätade i röran i straffområdet.
Men Hammarby bet tillbaka tämligen omgående.
Närmare bestämt fem minuter senare när David Pizzoni kvitterade på hörna.

— Tycker vi spelade bra. Hade några heta lägen, någon i ribban och så där men .. äh, tycker det var jämnt i båda halvlekarna, kanske lite bättre i första, säger Thorén.

Länge och väl stod sig resultatet i andra akten och det saknades knappast chanser åt båda hållen. Men ju mer tiden gick så var lagen också mer försiktiga i sitt uppbyggnadspel.

— I andra halvlek tycker jag det var jämnt skägg. Båda lagen hade många heta chanser. I antal hörnor var det rätt jämnt (12-9 i Hammarbys favör totalt).

AIK skulle emellertid ta ledningen med sex minuter kvar av ordinarie matchtid efter ett inspel från höger som Patrik Nilsson förvaltade.

Men i anfallet efter föll David Jansson i en duell med Ilari Moisala innanför straffområdet och Adam Gilljam gjorde inget misstag från straffpunkten.

— Efter det så trodde jag vi skulle hänga trean. Det låg lite i luften. Men vi får vara nöjda med 2–2 efter denna matchen ändå. Det tar vi alla dagar i veckan, det är på torsdag det avgörs. Spelar ingen roll om vi hade vunnit eller förlorat i dag.

Ska också sägas att isen inte höll i 90 minuter men absolut ingen katastrof på något sätt.
Det blev lite ”hoppigt” efter 25-30 minuter i båda halvlekarna vilket förstås påverkade spelet.

— Man får spela lite mer safe, med mer marginaler och gå till anfall lite tidigare. Båda lagen gick ganska rakt i andra halvlek. Sen måste jag säga att isen var ändå jävligt bra. Den var bra, säger Thorén.

Notervärt är att det saknades en bortaklack på plats efter ett tidigare beslut mellan polisen och de två klubbarna.
Detta då det ansetts blivit stökigt tidigare när lagen mötts under säsongen.
I returen blir det heller inte någon bortaklack på Bergshamra.

— Lite synd. Nu var det ändå väldigt bra tryck med bara ”bajare” men hade varit lite extra stämning med bortaklack också. Lite tråkigt men förstår varför det blivit så också. En högriskmatch och så där kanske men det var bra tryck och en härlig inramning, säger Thorén.

Ja, hur slutar det här?
Det lär bli sannolikt bli en rysare när lagen drabbar samman på nytt.

Vad talar för er?

— Att vi fortsätter så här; går runt och skapar mycket hörnor och nöter ner dem. Där vet jag inte vad det blir för väder, får se vad för typ av match det blir. Oavsett tror jag vi ska nöta på som vi gjort bra de senaste matcherna. Då har vi stora möjligheter att lösa uppgiften och gå vidare.

Mattias Bladh

Hammarby–AIK 2–2 (1–1)

Målen: 0–1 (39) Johan Willes, 1–1 (44) David Pizzoni, 1–2 (84) Patrik Nilsson, 2–2 (85) Adam Gilljam, straff.
Hörnor: 12–9.
Domare: Jonas Kandell.
Utv, Hammarby: 2×10. AIK: 2×10.
Publik: 3 434.