Hammarby vann derbyt mot AIK: ”Visade en grym styrka och moral”

,
hammarby bandy, aik bandy, bandy, bandy elitserien, villa lidköping

Hammarby vann derbyt hemma mot AIK med 5–3 på onsdagskvällen. Detta efter en urstark första halvlek, som grundlade segern.
— Vi visade en grym styrka och moral, säger Hammarbyanfallaren David Jansson till Bandyfeber.

Hammarby hade inför mötet med ärkerivalen haft det ganska tufft resultatmässigt mot AIK sedan de gulsvarta tog klivet upp i elitserien säsongen 2019/20.

Nämligen fem förluster och ett kryss.

Men någon gång bryts en negativ svit och på onsdagskvällen var det dags för ett trendbrott på ett välbesökt Zinkensdamms IP.

— Oerhört skönt och härligt att vinna detta derby. Vi visade en grym styrka och moral, säger Hammarbyanfallaren David Jansson.

Hammarby fick en riktig smakstart i derbyt när just David Jansson skickade in ledningsmålet efter sju minuter. Inte långt senare utökade hemmalaget ledningen till 2–0 när Robin Sundin flippade in bollen till Ivan Lebedev, som överlistade Andreas Bergwall ur en ganska snäv vinkel.

Hetare Hammarby

Hammarby fortsatte att vara det klart hetare laget och i den 20:e matchminuten tilldömdes man ett straffslag sedan William Arvidsson rivit ned David Pizzoni innanför straffområdet. Niklas Gifting tog hand om straffen och gjorde inget misstag.

Nästa mål hade AIK behövt men i stället satte David Pizzoni 4–0 på volley efter en hörnretur, vilket också var ställningen i halvtid.

KakserviceANNONS

— Vi gör en riktigt bra första som vi var nöjda med både framåt och bakåt, men vi visste att det var långt kvar, säger Jansson.

I andra halvlek fick AIK ett gyllene läge att ta sig tillbaka i derbyt när man tilldömdes ett straffslag efter en hög klubba. Men Erik Petterssons straff blev svag och räddades utan problem av Filip Mörkdal.

Reduceringen till 1–4 skulle ändå komma när Daniel Mossberg frispelade Kalle Lempinen, som enkelt satte bollen i mål.

Och med tjugo minuter kvar av ordinarie matchtid kom också 2–4 via Alan Dzhusoev när Hammarby inte lyckades få bort bollen efter en hörnsituation.

AIK fortsatte trycka på för en ytterligare reducering och var nära ett par gånger att sätta trean.
I stället svarade Robin Sundin för en soloprestation när han tog sig fram centralt i banan, lurade flera AIK-spelare och pangade in 5–2.

— Det var ett oerhört viktigt och fint mål. Vi vände deras trend där.

Ny AIK-reducering

Gästerna var långt ifrån uppgivet i det läget för två minuter senare krympte Isac Karlsson Hammarbys ledning till 5–3.

Men Hammarby lyckades hålla undan och gå segrande ur det stekheta derbyt.

— Kändes som vi var trygga i vårt spel även om de tryckte på i slutet, säger David Jansson.

Hammarby ligger efter sina åtta spelade matcher på en nionde plats i tabellen. Men har spelat två matcher mindre än såväl Västerås, Sandviken och Sirius som huserar på sjätte, sjunde respektive åttonde plats.

Mattias Bladh

Hammarby–AIK 5–3 (4–0)

Målen: 1–0 (7) David Brodén, hörna, 2–0 (13) Ivan Lebedev (Robin Sundin), 3–0 (20) Niklas Gifting, straff, 4–0 (34) David Pizzoni, 4–1 (63) Kalle Lempinen (Daniel Mossberg), 4–2 (70) Alan Dzhusoev (Kalle Lempinen), 5–2 (80) Robin Sundin (Tom Nyström), 5–3 (82) Isac Karlsson (Teemu Määttä).
Hörnor: 6–8.
Utv, Hammarby: 2×10. AIK: 1×10.
Domare: Niclas Skoog.
Publik: 2 102.

Övriga resultat

Villa–Motala 7–1 (3–0)

Mål, Villa: Christoffer Edlund 2, Joel Broberg 2, Johan Löfstedt 2, Martin Karlsson.
Motala: Aleksi Seppänen.